Priprema i uslovi za transplantaciju, sve na jednom mestu, saznajte odmah.

Šta je sve neophodno pre transplantacije bubrega?

Poštovani čitaoci,

donosimo Vam izvod iz zvaničnih stručnih dokumenata našeg zdravstva o tome šta sve treba učiniti u pripremi pacijenta za transplantaciju bubrega.

Namerno insistiramo na reči priprema, jer u oveštalim doktorskim strukturama i u njihovim dogmatiziranim mozgovima, za ove procedure preferiraju policijske izraze tipa: pretransplantacijska ispitivanja ili još gore, pretransplantacijska obrada. Neka im takvi izrazi ostanu za po kući, ili za policiju, ali nas pacijente treba da pripreme za transplantaciju i mi ćemo insistirati samo na pripremama za transplantaciju.

Koji su preduslovi za transplantaciju, koje su prepreke za transplantaciju, koje se sve dijagnostičke ili terapijske procedure moraju sprovesti pre transplantacije, koliko dugo važe ta ispitivanja i sva druga pitanja zbog kojih ste morali moljakati vaše medicinare da Vas udostoje odgovora, evo, na ovom sajtu, kao i obično, sve besplatno i sve besprekorno tačno, aktuelno i važeće.

Evo šta podrazumeva priprema pacijenta za transplantaciju:

Sta je potrebno za transplantaciju

A evo kako izgleda i gotov Karton Transplantacijskih Priprema (popunjen obrazac):

Karton Pre-Tx priprema

.

Dakle,

ako ste podobni za transplantaciju:

spremte se, spremte,

da bi ste bili

za bubreg, spremni.

 .

transplantacija bubrega.

Srećno!

.

DiaBloG – 2014

 .

.     .     .

Picture1b

.     .     .

18 thoughts on “Priprema i uslovi za transplantaciju, sve na jednom mestu, saznajte odmah.

  1. Bilo bi dobro da objavite kakvi su rezultati transplantacija u Srbiji a kakvi u drugim zemljama. Imam utisak da se ti rezultati kriju i ne objavljuju.

  2. Utisak Vas ne vara. Još je pokojni V.Bulatović Vib rekao: Statistika naša dika, što poželiš to naslika. Takvi su i naši izveštaji o rezultatima u dijalizi i transplantaciji. Naivno je i očekivati da će oni koji sastavljaju te izveštaje biti nepristrasni prema sebi. Ali, imamo svedočenja iz prve ruke, kao što je npr. naš post Vladanova priča, a i sami se iz ličnih kontakata lako možete upoznati sa stvarnim stanjem stvari. Ne mogu paranefrolozi da vode ni dijalizu ni transplantaciju, a država baš njima dala u zadatak „da poprave situaciju“. Pozdrav

    • Za početak treba da odete na pregled kod nefrologa, da se proceni Vaše opšte zdravstveno stanje i funkcija bubrega. Ako je sve u redu i ako Vaš suprug ima učinjene pretrage sa Spiska (gore navedene), onda se određuje podudarnost vaših tkiva i od tog nalaza zavisi odluka. U Srbiji je već učinjeno nekoliko supružničkih (nesrodnih) transplantacija, o tome su i mediji izveštavali, ali osim dobre volje, mora postojati i određena podudarnost vaših tkiva, kako ne bi došlo do odbacivanja transplantiranog bubrega. Pošto ste iz Beograda, u Beogradu su vam KCS i VMA nadležni za žive nesrodne transplantacije. Pozdrav i sretno.

  3. pacijent pre 7god.transplantiran maticnim celijama od leukemije.nova kostana srz,nova krv,da li bi otac mogao da bude donor,ista krvna grupa i dalje,ali od donora?on sada u sebi ima 2 dnk.jedan u tkivima svoj i drugi u krvi jer ima tudju krv.!!!

    • Bitna je tkivna podudarnost, odnosno ona je mnogo bitnija od krvno-grupne podudarnosti, tako da takav pacijent potencijalno može biti donor bubrega, pogotovo ako je prošlo 7 godina od izlečenja leukemije. Mada, male su šanse da se ijedan naš centar usudi ulaziti u takvu priču.

  4. koliko dugo u proseku traje testiranje donora,ako uzmemo primer da je potpuno zdrav? da li oni kao donori moraju da zakazuju i cekaju po mesec ili dva na preglede?

    • Poštovana Slađana, odgovor je sledeći: Ne duže od desetak dana, ako je već na prvom, opštem pregledu konstatovano da je bio potpuno zdrav. Uglavnom, mora se biti u bolnici zbog snimanja krvnih sudova bubrežne regije i bešike, te radi pregleda svih ostalih specijalista. Pozdrav i sretno. Admin

    • I koliko posle odradjenih tih priprema moze da se ode na transplataciju? Moj decko je sad bio na samo neke preglede, pa su ga sad ponovo zvali na jos pregleda, s tim sto nije jos potvrdjeno da otac moze da mu bude donor, tek treba da stignu rezultati podudarnosti tkiva…

      • Rezultati podudarnosti tkiva (HLA tipizacija) se obično čekaju oko 15 dana. Za to vreme se obično mogu završiti svi ostali pregledi. A kada će se pristupiti samoj operaciji (ako su svi nalazi povoljni) to zavisi od Načelnika te ustanove gde se vrši operacija. Ako neko želi da Vas zavlači, tada se obično kaže da „niste kompletirali dokumentaciju“. To već i vrapci na grani znaju šta znači …

    • Poštovani Vlastimire, u „papirima“ to nije definisano, ali u praksi, narkomanima niko ne trči ni zub da izvadi, a kamoli bubreg.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...