Hemodijaliza i putovanja

Hemodijaliza i putovanja

Pošto su pacijenti na hemodijalizi vezani za svoj centar, putovanja su im najčešće: ograničena. Ali to ne znači da su i nemoguća.

Bliži se letnja sezona, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći u organizaciji putovanja. Vikend putovanja nisu problem, ali na više dana, morate obezbediti sebi dijalizu.

Ukoliko putujete po našoj zemlji potrebno je samo telefonski se dogovoriti (zakazati) sa glavnom sestrom centra u koji želite da idete i obezbediti običan uput nadležnog fonda. Nažalost većina HD centara je preopterećena pa se dešava da vas ograničavaju sa brojem HD koje možete ostvariti kod njih. Naša zemlja ima mnogo banja i drugih turističkih atrakcija i centara, ali praktično nema NIJEDAN centar za dijalizu u njima ili u blizini. Čujem da je od prošle godine počeo sa radom manji HD centar u Vrnjačkoj Banji, pa ćemo valjda ove godine imati priliku da proverimo njegove uslove i kapacitete.

Problem je što bilo gde drugo da odemo moramo putovati najmanje 15-20 km do najbližeg dijaliznog centra. A to nas opet sputava i ubija nam odmor.

Mnogi pacijenti izbegavaju da putuju na more zbog troška ili procedura oko refundacije troškova. Od pre 2 godine RZZO refundira troškove HD u inostranstvu do mesec dana boravka. Bez obzira koliko platite HD u inostranstvu, RZZO vam refundira onoliko koliko vam oni plaćaju HD u matičnom centru. Nećete verovati, ali procedura za refundiranje je vrlo jednostavna! Da, ne bi se očekivalo od birokratije. Pre polaska na odmor potrebno je napisati dopis RZZO, filijali u svom mestu, u vidu obaveštenja. Obaveštenje treba da sadrži ime države, mesta i termina u kojem se nameravate dijalizirati. U potpisu ostavljate svoje lične podatke sa obaveznim JMBG. To obaveštenje se u 2 primerka preda na pisarnicu filijale RZZO. Nazad dobijate jedan overen primerak, za sebe.

Po povratku sa putovanja to overeno obaveštenje, originalne račune iz bolnice u kojoj ste se dijalizirali, fotokopiju zdravstvene knjižice i žiro-računa trebate predati na pisarnicu filijale RZZO. Posle toga dobijate pismeno rešenje na kućnu adresu, a novac na žiro-račun. Refundiraju negde oko 70 € za običnu HD, a oko 90 € za HDF,  bez obzira koliko ste vi platili dijalizu u inostranstvu.

Najbliža i najpovoljnija vam je Crna Gora: 120-165 €  za običnu HD, Turska i Grčka: oko 200 €. Sve ove informacije imate na sajtu Global Dialysis (link) preko koga možete sve organizovati.

Mnogi pacijenti ne žele da putuju i dijaliziraju se u drugim centrima zbog straha od virusa, ali virus možete dobiti i u svom centru, ako ne pratite rad osoblja oko vas. (Većina pacijenata bira jutarnje smene, jer su tada najmanje šanse da se usled loše dezinfekcije aparata, zakači neki virus od prethodnog pacijenta). U svakom slučaju odmor nam je potreban svima i u svakom pogledu: fizičkom i psihičkom, i veoma je blagotvoran za opšte stanje i dugovečnost pacijenata na dijalizi.

Ako ima nekih dodatnih pitanja, rado ću svima odgovoriti u komentarima.

Pozdrav,

JJD

.

Picture1b

.

.

Još sličnih tekstova:

More i dijaliza u doba korone

Iskustvo sa letovanja na Halkidikiju

Deset dana u Vrnjačkoj Banji

Kako ići na putovanje sa svojim aparatom za hemodijalizu?

.

.

16 thoughts on “Hemodijaliza i putovanja

 1. Udruzenje dijaliziranih transplantiranih i hronicnih bubreznih bolenika RS kaže:

  Zdravo DiaBloGu!
  Hvala Vam što ste nam postavili sve ove članke. Mi redovno posjećujemo vaš sajt i čitamo sve što postavite. Na naš sajt smo stavili link ka prvom srpskom hd blogu, tako da svi mogu da prate šta postavljate i sve novosti. Hvala Bogu i DiaBloGu!
  Veliki pozdrav!
  Aco
  Date: Mon, 25 Mar 2013 01:04:04 +0000
  To: udtihbbrs@hotmail.com

  • dobar dan ovdeje usainovic boban jase trenutno nalazim u nemacku i ovde vecsam na dijalizi 5godina ja nemam boravak i nemacka vlast hocu dame deportuju u srbiju posto kazu da ima dobra dijaliza u srbij i da pacijaenti mogu da prave 3 ili 4 sata ja ovde u nemacku pravim 4 ipo sata ili 5 sati postosam mladji pacijent ovde prave stapij pacijenti od 70 i vise godina 4 sata meninije dovoljno 4 sata najmanje 4 ipo sati i 5 sati toje zakonski odredjeno kao prvo jasam vec 5 godina na dijalizi i ako dodjem tu u srbi atomacki unistavase pet godina stosam na listi cekanja za transplataciju ja verujem dabi meni to nebi uracunali ti 5 godina sto vec ovde imam na dilalizu i kao prvo cuosam da u srbij nema glavne lekove kojisu pacijentima potrebni nego neke zamena D.r Marko Dragovic iz beograda tvrdi nemackoj vlasti daje dijaliza u srbij dobra i dasve imju stose tice dijalize stosam ja nazalost proverijo i nije istina da sve hvali u drzavne dijalize na primeru smederevsku palanku jer jasam iz velike plane mislim ziveosam u velikoj plani paja bi pripao pod smederevsku palanku pa pomocu njegove price hocu nemci dmiovde ukinu dijalizu i posalju tu u srbiju molinvas stadaradim vi dobroznate staje dijaliza ja znam akobudem stigao u srbi da necu mnogo da zivim jer sumi rekli glavna doktorka sa dijalize iz smederevske palanke ostanite gdeste ako ovde dodjete necete mnogo da zivite jer nemamo dobre uslove niti mesta ao dokror dragovictvrdi drugacije daje jakpdobra dijaliza u srbi i daimaju sve uslove stoje velika laz da nebi ugrozijo srpsku medicinu ja to verujem da zato to prica tako aon nemoze da resava o mom zivotu jer znamja dobro kakoje u srbiju jer sam tu rodjen jasamse ovde razboleo u nemacku nisam u srbiju i zatosam ovde na dijalizu ostao kaostosam napisao 5 godina vec nazalost sam na dijalizi recite molinvas istinu kakoje trenutno stanje u srbiju stose tice dijalize kao prvo nemam nikakvu dokomentaciju srpsku niti zdrastvenu kartu niti licnu kartu ni prijavu stana jermije kuca izgorela u velikoj plani pre 4 godina u ulici kosovska br 32 borimse ovde daostanem jer imam sanse da dobijem bubreg a u srbi znam i recenomije da u srbi nemasanse dase dobije transplatacij da nemaveze kolkoje pacijen na listu cekanja daje mnogo tesko molinvas pomognitemi da nestignem srbiju jer ovde mije dobro imam jaku dobru dijalizu i imav sansu da dobijem bubreg ako stignem u srbij nemam vise nade kaostoivi znate to bolje od mene evomoj broj telfona akobimogli dase cujemo i li ja vas nazovem 0049- 61416667964 zamolijbivas da stupimo u kontakt hvala akosam na dobru stranu

   • Bobane, sve si dobro zakljucio. Ne vraćaj se ovamo ni za živu glavu. Doktorka iz Smederevske Palanke ti je rekla istinu, a taj Dragovic te laže. Ne mrdaj iz Nemačke dok ne dobiješ bubreg, to ti je moj savet,

 2. Sramota je sto objavljuju lazne informacije kao sto je besplatno dijaliziranje u Crnoj Gori ako je neko imao nek napise na koji nacin da je i ostali iskoriste,hvala:-)

  • Redakcija ovog bloga se izvinjava čitaocima koje je možda dovela u zabludu prenoseći vest objavljenu u Novostima 18.06.2013., a koju smo dobili od našeg stalnog saradnika (zapravo, kao što možete videti, mi smo preneli samo naslov, tj link ka toj vesti).
   http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:439674-Besplatno-lecenje-turista-u-Crnoj-Gori
   Novine naravno, lažu. Da li je slagao novinar M.Sekulović ili njegov urednik, ili, u tekstu citirani crnogorski ministar Miodrag Radunović – mi to ne znamo, ali nam je žao (ako se ispostavlja da je sve to bila laž) što smo stavili i naslov (link) ka toj laži.
   Molimo Anonimnog, da nam detaljnije opiše kakva je iskustva on imao po ovom pitanju, da bismo na vreme razuverili i ostale čitaoce koji su možda poverovali ovom novinskom članku.

   • Ja sam jos jedan koji se upecao na novinarsku laz. Inace tih dana sam se bas interesovao u vezi putovanja u CG.Razocaranje u ovoj zemlji naravno ne gine. Ne budem lenj pa okrenem nekoliko telefona u CG i dozivim nevidjeno vozanje od sluzbe do sluzbe, od sluzbenika do sluzbenika. Ta vest je obljavljena samo u Novostima i nigde vise. Nadam se da im je neko skrenuo paznju na gresku.

  • Obradovala sam se čitajući ovaj članak u Novostima, žao mi je što sam postavila link ka ovoj vesti jer se ispostavilo da nije tačna. U RFZO (filijala BG) su mi rekli da to nije istina ali neće da demantuju vest pošto je to izjavio crnogorski ministar?! Ništa mi nisu odgovorili na pitanje – zašto ne demantuju pošto je vest u našim novinama. Objasnili su mi da se u inostranstvo može ići kao i do sada u skaldu sa Uputstvom RFZO 02/1 Broj: 54-1309/10 od 12.05.2010. Prvo obavestite matičnu filijalu rfzo i dijalizni centar o terminu i dužini boravka u inostranstvu. Po povratku podneste zahtev za isplatu naknade za hemodijlize, uz zahtev priložite i medicinsku dokumentaciju zdravstvene ustanove o obavljenim hemodijalizama (prevedenu od sudskog tumača) i originalni račun o naplaćenim troškovima hd u inostranstvu.
   Ako idete u CG bar vam ne treba prevod sudskog tumača 🙂

 3. Ove godine nije moguće dijalizirati se u Crnoj Gori po ceni od 120 evra 😦
  Najjeftinija dijaliza (bikarbonatna) je 160 evra 😦

 4. Odlazak na more (Grcka) izgleda odprilike ovako:
  Prvo: Rezervacija dijalize u Januaru ili Februaru u mestu boravka ili blizini.
  Drugo: Rezervacija smestaja u sto blizem mestu dijalize.
  Trece: Uzeti potvrdu iz dijalizacionog centra za vreme odsustva.
  Cetvrto: Uzeti potvrdu o virusu i sastavu dijalize za dijalizacioni centar u koji odlazite.
  Peto: Potvrdu o terminu odlaska, licnu kartu, broj tekuceg racuna iskopirati i predati u socijalno-pisarnicu, uzeti overenu kopiju i cuvati do povratka sa mora.
  Sesto: Na moru uzeti racun o obavljenoj dijalizi, predati preveden u pisarnicu socijalnog sa kopijom od ranije overenom.
  Cena dijalize u Grckoj – Poligiros je 125 eura.
  To je odprilike ceo proces oko putovanja na more, za nas koji smo na dijalizi.
  Pozdrav Novi Sad

  • Interesuje me posto imam dvojno drzavljanstvo tj. hrvatsko i srpsko a na hemodijalizi sam u Klinickom Centru Srbije, takodje sam i inostrani penzioner, isla bih u Hrvatsku na godisnjii odmor, da li imam pravo na besplatnu dijalizu u Hrvatskoj i kakav bih trebala obrazac iz PIO-a da ponesem u Hrvatsku.

 5. Imam pitanje….
  Posto sam procitala nesto o zdravsvenom osiguranju za dijalizu za neke zemlje tipa hrvatska,crna gora itd.za odlazak na more pa posto mi je kasno sada za more nisam sigurna sa kojim sve zemljama Srbija ima potpisan sporazum o zdravstvenom osiguranju? Sto znaci da ovde u socijalnom dobijem popunjen obrazac odgovarajuci za drugu drzavu i tamo kada se najavim i stignem prvo odnesem taj obrazac iz naseg socijalnog da oni to odobre i onda ne placam dijalizu tamo vec nase socijalno valjda to odma pokriva da ne bi isli dupli troskovi.. Molim vas da mi to ukratko objasnite. Ja sam u Novom Sadu i isla bi u Stokholm,Svedska bar 3,4 nedelje. Imam 33god
  Unapred hvala…

 6. Draga Mirjana, to bi trebalo da je tako kao što ste naveli. Ali u praksi nije tako! Stranci iz zemalja sa kojima imamo ugovor dolaze kod nas sa tim obrascem ali naši pacijenti nemogu da dobiju taj obrazac! Još uvek je na snazi uredba iz vremena dok je direktor RFZO bila gospođa Vukajlović! Procedura je takva da mi odemo u inostranstvo, platimo dijalize a onda nam RFZO refundira novac ali ne u iznosu koji smo platili već samo onoliko koliko ovde plaćaju našim dijaliznim centrima. A to je npr.ovako:u Crnoj Gori hd je 165e a oni vam refundiraju oko 8000 din. ako ste na običnoj hd ili oko 11000 din. ako ste na hdf. A koliko je nama poznato na severu Evrope dijalize su oko 300e pa i više. Pokušajte da dobijete taj obrazac ali za 10 godina unazad saznali smo za jednog pacijenta koji je dobio taj obrazac!

 7. Zasto se ne dogovore ministarstva da neplacamo dijalizu no u CG no moramo da placam 161e 18 centi i od toga vraca te manje od pola i tu ste nam pomogli a koliko para treba za lekove bruka nemozemo nigde da odemo vezani smo za jedno mesto i ako idemo u banju idemo sa problemom nekim tako nas prihvate a ne na odmor i kako ste vi nama omogućili odmor STRASNO

 8. Dobar dan. Interesuju me mesta za dijalizu u Alanji, Turska, gde sam rezervisao posetu u Novembru ove godine. Hvala unapred za sve informacije.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s