DIJETA I ISHRANA BOLESNIKA KOJI IMAJU BUBREŽNU SLABOST
UVOD
Ove preporuke za ishranu pacijenata koji imaju dokazanu bubrežnu slabost koncipirane su samo kao orijentir, kao pomoć tim pacijentima kada im lekar preporuči promenu načina ishrane. Nakon usmenih objašnjenja i preporuka, pisana uputstva pomažu bolesnicima da bez žurbe ponove što su čuli, odnosno, ako im je slučajno nešto promaklo da ponove šta su zaboravili ili da nađu odgovor na pitanja koja nisu stigli da postave.
Kako slabi bubrežna funkcija, prema nalazima na ambulantnim ili bolničkim pregledima, biće potrebno uvoditi promene dotadašnjeg načina ishrane. I kada se pređe na lečenje dijalizom (hemodijalizom, ili peritonealnom dijalizom) nastavlja se s redovnim analizama krvi prema kojima se procenjuje uspeh lečenja. Ukoliko nalazi ne zadovoljavaju, biće potrebno prilagoditi način dijalize, uzimanje lekova i ishranu.
Najčešće se savetuje smanjivanje unosa soli, tečnosti, belančevina, kalijuma i fosfata.
Preporuke nisu iste za sve bolesnike, niti za istog bolesnika u različitim fazama bolesti. Nekim će bolesnicima najveći problem biti npr. nakupljanje viška kalijuma u organizmu, drugima višak fosfora, a neki će morati menjati ishranu zbog zaostajanja viška tečnosti u organizmu. Zato nije potrebno da se svi bolesnici pridržavaju svih ograničenja. Preterano stroga dijeta je štetna, oduzima suviše slobodnog vremena i energije, što je bolje uložiti u druge aktivnosti. Cilj je pomoći bolesnicima da hranom poboljšaju svoje zdravlje, a da im život zbog toga ne bude suviše komplikovan. Preporučena ishrana ne bi trebalo da odstupa mnogo od uobičajene, ne bi trebalo da je suviše skupa ili neukusna, a treba da bude jednostavna za pripremanje. Dobro bi bilo da svaki pacijent proceni svoj ukus, navike i mogućnosti i da ih prilagodi zahtevima bolesti. Sastavni deo ovih saveta su uputstva i tablice sastava prehrambenih namirnica, kako bi svako mogao uskladiti svoj uobičajeni jelovnik sa ograničenjima koje postavlja bubrežna slabost.
FUNKCIJA i INSUFICIJENCIJA BUBREGA
Bubrezi izlučuju otpadne materije iz organizma, održavaju potrebnu količinu vode, minerala i elektrolita u ljudskom organizmu i izlučuju višak kiselina iz organizma. Različite bolesti bubrega mogu dovesti do oštećenja bubrežne funkcije i do bubrežne slabosti (insuficijencije). Tada bubrezi ne mogu odstranjivati iz organizma dovoljno vode, soli, kiselina i materija nastalih razlaganjem belančevina (ureu, kreatinin, mokraćnu kiselinu). Važan deo lečenja bolesnika sa bubrežnom insuficijencijom je ishrana, jer je korisno smanjiti unos onih materija koje bubreg ne može da odstrani, a povećati unos onih materija koje se prekomerno gube iz organizma.
Najčešće se bolesnicima sa bubrežnom slabošću savetuje kontrolisan unos tečnosti, belančevina, natrijuma, kalijuma, kalcijuma i fosfora.
UNOS TEČNOSTI U BUBREŽNOJ SLABOSTI
Zdrav bubreg usklađuje izlučivanje vode mokraćom prema unosu i prema gubitku tečnosti iz organizma.
Oštećen bubreg gubi sposobnost održavanja potrebne količine vode u organizmu, pa sa slabljenjem bubrežne funkcije najčešće dolazi do nakupljanja vode u organizmu. Posledica je povišen krvni pritisak, otoci nogu, otežano disanje zbog zaostajanja vode u plućima. Kada se to dogodi, unos tečnosti, pićima i hranom, treba ograničiti prema količini mokraće koja se izluči tokom 24 sata.
Mnogo ređe, oštećenim bubregom se gubi prekomerna količina vode (i soli) iz organizma. Tada lekar savetuje uzimanje povećane količine tečnosti.
Pod unosom tečnosti misli se, osim na vodu, na sokove i druge napitke, niskomineralnu vodu, mleko, čaj, supe, kafu, pivo, vino, itd.. treba imati na umu da oko polovine težine voća i povrća čini voda.
NA HEMODIJALIZI
Početak lečenja hemodijalizom predstavlja prekretnicu u načinu ishrane. Većina bolesnika slobodnije će uzimati tečnost i hranu nego u fazama bubrežne slabosti pre dijalize. Dobijanje na težini između dijaliza proporcionalno je količini tečnosti unetoj u telo putem pića i hrane. Za alkoholičare je kontrola unosa tečnosti često nerešiv problem. Preporuka je da dobijanje na težini između hemodijaliza ne prelazi 2-2,5 kg (1 kg dnevno). Veće nakupljanje vode otežava rad srca i pluća, pa često dovodi do porasta pritiska, otoka, srčane slabosti i gušenja. Kada se mora odstraniti mnogo tečnosti, hemodijaliza postaje neugodna zbog grčeva i pada pritiska, koji su tada praktično neizbežni. Kod pacijenata koji na hemodijalizu dolaze sa već niskim krvnim pritiskom odstranjivanje veće količine tečnosti je još teže, te im se često HD mora i skratiti, što sve skupa dovodi do loših rezultata lečenja.
NA PERITONEALNOJ DIJALIZI (CAPD)
Bolesnici koji se leče peritonealnom dijalizom imaju mogućnost da nešto slobodnije unose tečnosti. Poželjno je tako prilagoditi unos tečnosti, da se peritonealnom dijalizom ne mora odstranjivati više od 1,5 l tečnosti dnevno za održavanje stalne telesne težine.
UNOS BELANČEVINA (PROTEINA) U BUBREŽNOJ INSUFICIJENCIJI
Belančevine su važan sastavni deo hrane, neophodne su za rast u doba detinjstva, kao i za održavanje svih funkcija organizma odraslih. Belančevinama je bogata hrana životinjskog porekla (meso, ribe, mleko i mlečne prerađevine, jaja). Hrana biljnog porekla uopšteno sadrži male količine belančevina (najviše ih sadrže pasulj, grašak, sočivo, soja), ali biljne su belančevine manje vrednosti za ljudski organizam od životinjskih. Ishranom, zdrave odrasle osobe trebaju unositi 1 gram belančevina na kilogram telesne težine.
Razgrađivanjem belančevina u organizmu nastaju urea, kreatinin i mokraćna kiselina, a izlučuju se mokraćom. Kada bubreg slabije radi zbog uznapredovale bolesti, dolazi do zadržavanja tih materija u organizmu, a takvo stanje se naziva bubrežna insuficijencija.
Kod bubrežne insuficijencije lekar savjetuje da se smanji unos belančevina hranom. Stepen smanjenja zavisi od oštećenja bubrežne funkcije (do 0,6 – 0,4 grama na kilogram telesne težine). U vrlo uznapredovaloj bubrežnoj insuficijenciji, ponekad je preporuka uopšte ne uzimati meso, ribe, mleko i jaja. Danas je lečenje hemodijalizom i peritodijalizom rašireno i uspešno, pa se više ne uvode dugotrajne stroge dijete bez belančevina. Osim što ih se teško pridržavati, takve dijete dovode do slabljenja i oštećenja organizma, što je kasnije teško popraviti.
NA HEMODIJALIZI
Kada se započne lečenje hemodijalizom napušta se veliko ograničenje uzimanja belančevina hranom, pa se preporučuje uzimanje normalnih ili nešto slobodnijih količina belančevina (1-1,2 gram na kilogram telesne težine dnevno). Savetuje se da 3/4 belančevina bude životinjskog porekla. Efikasna dijaliza popraviće apetit bolesnika i omogućiti mu uzimanje dovoljne količine belančevina i druge hrane. Dobar apetit i povećanje „suve“ telesne težine znak su dobrog zdravlja. Neuhranjenost (mršavost) je povezana s češćim oboljevanjem i kraćim životom na dijalizi.
NA PERITODIJALIZI (CAPD)
Tokom lečenja peritonealnom dijalizom potrebno je uzimati više belančevina hranom nego što uzimaju zdrave osobe ili osobe na hemodijalizi, jer se belančevine delimično odstranjuju iz organizma ispiranjem trbušne duplje.
Preporučuje se uzimanje 1,5 grama na kilogram telesne težine belančevina dnevno, što je za oko 50% više nego je potrebno zdravim osobama. Ukoliko se hranom ne uzima dovoljno belančevina, ili se pojačano gube ispiranjem trbušne duplje, doći će do prekomernog nakupljanja vode u organizmu, otoka, gušenja, pothranjenosti i opšte slabosti.
Ponekad se bolesnici nepotrebno pridržavaju stroge dijete sa vrlo malom količinom belančevina i tokom lečenja dijalizom, a zbog neznanja ili bojazni da će normalna ishrana dovesti do porasta ureje i kreatinina. Time sebi onemogućavaju potpuni oporavak. Za aktivan život potrebna je i dobra ishrana i delotvorna dijaliza.
NATRIJUM (Na)
Oštećeni bubrezi gube sposobnost održavanja potrebne količine natrijuma u organizmu. U slučaju zadržavanja prevelike količine natrijuma, javlja se žeđ, prekomerno pijenje i zadržavanje vode u telu, a posledica je povišeni pritisak, otežano disanje zbog viška vode u plućima i oticanje nogu. Obrnuto, ako se bubregom gubi previše natrijuma, gubi se takođe i previše vode, pa dolazi do isušivanja organizma (dehidracije) i snižavanja krvnog pritiska.
Glavni izvor natrijuma je kuhinjska so koju dodajemo hrani (natrijum-hlorid, NaCl). Neprerađene prehrambene namirnice sadrže malo natrijuma, ali se so dodaje pri kuvanju ili konzerviranju hrane. Osim u kuhinjskoj soli, natrijum nalazimo i u sodi bikarboni (1 kašičica kuhinjske soli sadrži 2,3 gr natrijuma, a 1 kašičica sode bikarbone sadrži l gr natrijuma).
Hrana koja se konzervira soljenjem (suvo meso, kiseli kupus, repa, sir) često je neprepoznati uzrok prekomerne žeđi.
Bolesnicima s povišenim krvnim pritiskom i otocima (edemima) savetuje se uzimanje manje slane hrane. Smanjeni unos natrijuma jako pomaže u suzbijanju osjećaja žeđi, jer bi u suprotnom došlo do prekomernog pijenja i nakupljanja tečnosti u organizmu. Da bi se smanjio unos tečnosti u organizam, neophodno je prvo smanjiti unos soli.
NA HEMODIJALIZI
Uzimanje manje natrijuma (kuhinjske soli) savetuje se onim bolesnicima koji imaju visok pritisak, koji pate od žedi i piju mnogo tečnosti, pa imaju veliko dobijanje na težini izmedu hemodijaliza. Da bi se moglo odstraniti mnogo tečnosti tokom hemodijalize, a da bi se izbegli grčevi i nizak pritisak, dijalizno osoblje obično koristi rastvor za dijalizu sa višim vrednostima natrijuma. Ni najboljim aparatima za dijalizu neće se moći ukloniti prekomerni osjećaj žeđi nakon dijalize ako se odstrane velike količine tečnosti (više od 4-5% telesne težine). Zbog toga je neophodno smanjiti unošenje natrijuma hranom.
NA PERITONEALNOJ DIJALIZI
Visok pritisak, otoci, pojačana žeđ i pijenje veće količine tečnosti popraviće se uzimanjem hrane s manje natrijuma (kuhinjske soli). Za odstranjivanje viška tečnosti na peritonealnoj dijalizi se koristite rastvori s većom koncentracijom glukoze („jači rastvori“). Međutim, ako se često budu koristili „jači rastvori“, doći će do oštećenja peritonealne membrane, što može onemogućiti dalje lečenje peritonealnom dijalizom. Ako je unos natrijuma i vode prekomeran, ne može se održavati „suva težina“ ni čestom upotrebom jačih rastvora za peritonealnu dijalizu.
KALIJUM (K)
Kako bubrežna bolest napreduje, gubi se sposobnost uskladivanja količine kalijuma u organizmu. Zadržavanje prekomerne količine kalijuma dovodi do poremećaja rada srca, i to srčane slabosti, usporenosti, pa čak može izazvati zastoj srca i smrt. Obrnuto, smanjena količina kalijuma dovodi do ubrzanog rada srca i iscrpljivanja srčanog mišića radom na prazno. Sve promene kalijuma izazivaju i tipične promene u EKG nalazu pacijenta, pa se one tako mogu otkriti i pre laboratorijske potvrde.
Niske vrednosti kalijuma češće se javljaju kod manje izražene bubrežne slabosti, kod uzimanja nekih lekova za podsticanje izmokravanja, kao i nakon obilnih proliva ili povraćanja. U uznapredovaloj bubrežnoj insuficijenciji, kada se dnevna količina mokraće smanji na ispod pola litra, znatno je češći problem povećani nivo kalijuma u krvi.
Kalijum se nalazi uglavnom u biljnoj hrani (povrće i voće), premda ga ima i u drugim vrstama hrane. Ne može se uništiti kuvanjem, pečenjem, smrzavanjem ni konzerviranjem. Lako je rastopiv u vodi, pa je količina kalijuma u hrani nešto manja ako se baci voda u kojoj se namirnica ispirala, natapala, kuvala ili bila konzervirana. Posebno je efikasno natapanje usitnjenog povrća tokom noći u hladnoj vodi (koja se posle baci). Tako se sadržaj kalijuma u hrani smanji za jednu trećinu.
NA DIJALIZI (na HD i na CAPD)
Kalijum se vrlo dobro odstranjuje dijalizom, pa je uz redovno lečenje retko potrebno provoditi strogu dijetu ili poseban način pripremanja hrane. Ukoliko se uz redovnu i efikasnu dijalizu često nađu visoke vrednosti kalijuma, treba krompir zameniti pirinčem, testeninom, hlebom ili palentom, a izbegavati voćne sokove, suvo i koštunjavo voće, kao i zeleno povrće (spanać, blitva), paradajz i banane.
KALCIJUM (Ca)
Bubreg ima važnu ulogu u održavanju nivoa kalcijuma u organizmu. Oštećeni bubreg ne može više održavati potrebnu koncentraciju kalcijuma u krvi, iz dva razloga: prvo, jer oštećeni bubreg nedovoljno izlučuje fosfor iz organizma, pa se fosfor vezuje sa kalcijumom u krvi i smanjuje nivo kalcijuma u krvi, a drugo, jer oštećeni bubreg nedovoljno stvara D vitamin, čija je uloga da povećava apsorpciju kalcijuma iz hrane. Posledica je najčešće nizak nivo kalcijuma u krvi, što postupno dovodi i do slabljenja kostiju. Ponekad se javljaju trnci i mišićni grčevi. Nakon dužeg trajanja bubrežne insuficijencije, a posebno uz primenu nekih lekova, mogu se javiti i povišene vrednosti kalcijuma u krvi. Visoke vrednosti kalcijuma imaju nepovoljne i trenutne i dugoročne posledice na srce, mozak, krvne sudove i sve druge organe i tkiva.
Nije jednostavno pomoću hrane regulisati nivo kalcijuma u organizmu. Hrana bogata kalcijumom (mleko i mlečni proizvodi, meso) ujedno je bogata i fosforom. Visoke vrednosti u krvi ova dva minerala, i kalcijuma i fosfora, posebno su štetne za organizam zbog njihovog direktnog vezivanja i taloženja u mekim tkivima.
Ipak, pacijenti najčešće imaju nešto niži nivo kalcijuma u krvi. Osnovni način lečenja je lekovima (vezači fosfata u probavnom traktu, D vitamin). Hranu bogatu kalcijumom i preparate kalcijuma preporučiće vam lekar, tek kad se postigne normalna vrednost fosfora.
NA DIJALIZI (na HD i na CAPD)
Većina bolesnika će uz redovno lečenje dijalizom nastaviti da uzimaju lekove koji posredno povećavaju nivo kalcijuma u krvi. To su tzv. ’vezivači fosfata’ u crevima (npr. kalcijum-acetat i kalcijum-karbonat), kao i aktivni oblik vitamina D (Rocaltrol). Ukoliko je kalcijum u serumu nizak, a fosfor nije povišen, uz lekove će vam lekar preporučiti i uzimanje hrane bogatije kalcijumom.
Ako su vrednosti kalcijuma povišene, zbog uzimanja neophodnih lekova ili i bez njih, savetuje se izbegavanje hrane sa mnogo kalcijuma (mlečna hrana) i vitamina D. Osim hranom, nivo kalcijuma u krvi na hemodijalizi može se smanjiti korišćenjem rastvora sa manje kalcijuma.
FOSFOR (P)
Već u ranim fazama bubrežne insuficijencije, bubreg ne može da odstrani dovoljno fosfora iz organizma, pa poraste nivo fosfora u krvi. To podstiče pojačani rad paratiroidnih žlezda (na vratu), koje povećano luče parathormon, koji je inače zadužen za izlučivanje fosfora (bubregom) i povećavanje kalcijuma u krvi, na 2 načina: ili većom apsorpcijom iz creva ili razgradnjom kostiju. Tako da duže ili češće povišenje fosfora u krvi dovodi do posledičnih padova kalcijuma, a zatim i do slabosti, iskrivljenja i lomova kostiju. Uzimanje hrane sa manje fosfora sniziće vrednost fosfora u krvi i stanje će se time poboljšati..
U fazi insuficijencije bubrega pre dijalize, dok se uzima hrana sa manje belančevina, ponekad je moguće održavati normalne vrednosti fosfora samo dijetom. Kako insuficijencija bubrega napreduje, ne može se održavati normalan nivo fosfora samo hranom i dijetom, pa je potrebno uzimati i vezivače fosfata (kalcijum karbonat, kalcijum acetat i slične).
NA DIJALIZI (na HD i na CAPD)
Vezači fosfata posebno su važni tokom lečenja dijalizom, jer hrana s normalnom količinom belančevina koja se preporučuje za bolesnike na hemodijalizi, a posebno s povećanom količinom belančevina za bolesnike na CAPD, sadrži više fosfora nego što se dijalizom može odstraniti. Često bi bilo korisno uzimati istovremeno hranu s manje fosfora, a više kalcijuma. Poteškoća nastaje zbog toga što kalcijum i fosfor u hrani najčešće dolaze zajedno. Rešenje je jedino uzimati adekvatne količine takve hrane i vezivača fosfata, kako ne bi došlo do poremećaja nivoa fosfora i kalcijuma u krvi..
VITAMINI I MINERALI
Kao nadoknada za vitamine i minerale koji se gube dijalizom preporučuje se dnevna upotreba multivitaminskih tableta koje mogu sadržavati sve vitamine B-grupe, folnu kiselinu i gvožđe, kao i C i E-vitamin. Bubrežni bolesnici ne trebaju uzimati multivitaminske preparate sa vitaminima A, D i K, niti one sa mineralima, tipa kalijum, natrijum, fosfor i magnezijum, a bez konsultacija sa lekarom.
EFIKASNOST DIJALIZE
Ako pacijent pre dijalize ima visoke vrednosti kalijuma, fosfora, uree i kreatinina u krvi, dijaliza verovatno nije dovoljno efikasna, pa je potrebno povećati vreme trajanja dijalize, primeniti efikasniji dijalizni set i proveriti kvalitet pristupa za dijalizu. Dobrom dijalizom postiže se najbolji oporavak bolesnika, manje komplikacija i duži aktivan život, a pridržavanje dijetnih ograničenja je samo dodatni uslov adekvatnog lečenja.
NA HEMODIJALIZI
Kod hemodijalize efikasnost tretmana se povećava podešavanjem protoka krvi na veće vrednosti (300 ml/min ili više), korišćenjem membrane sa većom površinom i većom propustljivošću, produženjem trajanja dijalize, sprečavanjem zgrušavanja krvi na membranama tokom dijalize, kao i pravilnim postavljanjem fistulnih igala da bi se izbegla „recirkulacija“. Recirkulacija je pojava već izdijalizirane krvi u arterijskoj liniji dijaliznog seta, čime se jedna te ista krv ponavljano vraća (recirkuliše) u vantelesnoj cirkulaciji.
NA PERITONEALNOJ DIJALIZI
Efikasnost peritonealne dijalize povećava se većim brojem izmena tokom dana, kao i izvođenjem peritonealne dijalize pomoću aparata tokom noći.
DIJETA ZA BOLESNIKE NA HEMODIJALIZI – opšte napomene
1. ENERGIJA: 35 Kcal (147 KJ)/kg t.t. Iz proteina 15-20 %, iz uglj.hidrata 55-60 %, iz masti 20-30%. Za doručak 30 % za ručak 40 % i za veceru 30 % energetskog unosa.
2. PROTEINI: 1,2-1,4 g/kg, prema vrednostima predijalizne ureje. Najmanje 3/4 da budu životinjskog porekla.
3. TEČNOST: do 800 ml dnevno, odnosno da dnevni porast t.t. bude do 1 kg, a medjudijalizni porast manji od 4 % t.t.
4. NATRIJUM: 1- 2 grama dnevno.
5. KALIJUM: 1,5-2,5 g/dan, zavisno od predijaliznih vrednosti kalijuma.
6. FOSFOR: do 17 mg/kg t.t. dnevno, zavisno od predijaliznih vrednosti fosfora i doze vezivača fosfata.
7. KALCIJUM: 1,4-1,6 g/dan.
8. MAGNEZIJUM: 0,2 – 0,3 g/dan.
9. VITAMINI: dnevno: B1 2 mg, B2 2 mg, B3 15 mg, B5 10 mg, B6 20 mg, B8 30 mcg, B9 5 mg, B12 0,005 mg, C-vit. 150 mg, D-vit. prema Ca i P, E-vitamin: 400-800 internac.jedinica; K-vitamin i A-vitamin: Ne.
TABELE SASTAVA NAMIRNICA
(koristan link: http://www.hranakaolek.rs/varjaca-kutlaca/ishrana-na-dijalizi/320-bolesti-bubrega)
Vrednosti belančevina, kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosfora navedene su u tabelama, a odnose se na 100 g jestive materije:
LEGENDA:
Proteini (belančevine) – u tabelama su izraženi u gramima
Na (Natrijum ili so) – u tabelama je izražen u miligramima
K (Kalijum) – u tabelama je izražen u miligramima
Ca (Kalcijum) – u tabelama je izražen u miligramima
P (Fosfor) – u tabelama je izražen u miligramima
Energija (Kcal) – u tabelama je izražena u kilokalorijama
„-„ – nema podataka
NAPOMENA:
Namirnicama gde je vrednost natrijuma navedena između zagrada, so je dodata pri pripremi jela.
MESO I MESNI PROIZVODI
SVEŽE SVINJSKO MESO
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
But |
17 |
68 |
300 |
6 |
169 |
240 |
Leđa (kotlet) |
19 |
62 |
245 |
6 |
200 |
180 |
Dugi leđni mišić |
21 |
69 |
360 |
5 |
230 |
120 |
Mleveno meso |
16 |
60 |
330 |
5 |
200 |
280 |
Plećka |
16 |
69 |
240 |
6 |
165 |
280 |
SVEŽE GOVEĐE MESO
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
But |
20 |
69 |
320 |
17 |
182 |
140 |
Mleveno meso |
18 |
62 |
305 |
16 |
164 |
230 |
Plećka |
20 |
61 |
340 |
14 |
180 |
140 |
Slabinski deo |
22 |
61 |
340 |
13 |
230 |
110 |
Vrat |
21 |
61 |
320 |
15 |
169 |
125 |
Škembići |
16 |
– |
– |
11 |
87 |
320 |
SVEŽA TELETINA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
But |
21 |
100 |
370 |
13 |
215 |
113 |
Posna teletina |
21 |
95 |
331 |
10 |
189 |
113 |
SVEŽA JAGNJETINA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
But |
24 |
66 |
220 |
20 |
190 |
110 |
Kotlet |
18 |
66 |
220 |
15 |
180 |
279 |
Mleveno meso |
21 |
67 |
289 |
13 |
180 |
150 |
Prsa |
17 |
66 |
220 |
13 |
169 |
300 |
SVEŽA PILETINA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Pile celo prosek |
17 |
77 |
230 |
12 |
173 |
230 |
Pileći batak, karabatak |
19 |
83 |
210 |
11 |
154 |
126 |
Prsa bez kostiju |
21 |
63 |
220 |
11 |
198 |
116 |
SVEŽA ĆURETINA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Ćuretina cela prosek |
20 |
63 |
300 |
25 |
226 |
143 |
Batak, karabatak |
21 |
86 |
289 |
23 |
257 |
186 |
Prsa bez kostiju |
24 |
46 |
333 |
23 |
290 |
134 |
OSTALE VRSTE SVEŽEG MESA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Guska |
16 |
69 |
315 |
12 |
235 |
354 |
Kokoška |
21 |
52 |
220 |
8 |
192 |
200 |
Konjsko meso |
21 |
44 |
332 |
12 |
185 . |
110 |
Kozje meso |
19 |
70 |
300 |
12 |
202 |
165 |
Kunić |
22 |
56 |
310 |
13 |
210 |
140 |
Ovčje meso |
18 |
84 |
301 |
10 |
194 |
260 |
IZNUTRICE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Bubrezi svinjski |
17 |
158 |
220 |
10 |
270 |
70 |
Jetra pileća |
22 |
68 |
218 |
18 |
240 |
128 |
Jetra goveđa |
20 |
116 |
292 |
7 |
358 |
180 |
Jetra jagnjeća |
22 |
76 |
290 |
5 |
435 |
130 |
Jetra svinjska |
20 |
77 |
350 |
10 |
362 |
190 |
Jetra teleća |
19 |
76 |
310 |
10 |
340 |
120 |
Jezik goveđi |
16 |
100 |
255 |
10 |
229 |
157 |
Jezik svinjski |
15 |
93 |
234 |
9 |
187 |
165 |
Mozak svinjski |
11 |
153 |
312 |
10 |
400 |
110 |
Mozak goveđi |
10 |
167 |
281 |
10 |
366 |
120 |
Srce goveđe |
19 |
95 |
320 |
25 |
230 |
108 |
Srce jagnjeće |
17 |
118 |
248 |
4 |
160 |
119 |
Srce pileće |
17 |
111 |
262 |
22 |
164 |
110 |
Srce svinjsko |
17 |
107 |
300 |
5 |
195 |
93 |
Srce teleće |
16 |
104 |
265 |
25 |
180 |
100 |
Želuci pileći |
27 |
71 |
177 |
13 |
182 |
130 |
SUHOMESNATI PROIZVODI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Jetrena pašteta |
14 |
738 |
173 |
10 |
191 |
400 |
Kulen |
17 |
745 |
263 |
22 |
190 |
340 |
Lovačka kobasica |
15 |
820 |
200 |
14 |
144 |
380 |
Mortadela |
12 |
668 |
207 |
42 |
143 |
415 |
Salama milanska |
22 |
– |
– |
21 |
246 |
475 |
Slanina masna |
4 |
820 |
300 |
2 |
40 |
781 |
Slanina mesnata |
13 |
820 |
190 |
7 |
113 |
506 |
Slanina pržena |
36 |
1600 |
485 |
11 |
108 |
1400 |
Šunka dimljena |
21 |
1440 |
285 |
12 |
172 |
450 |
Šunka kuvana |
22 |
1130 |
310 |
10 |
196 |
400 |
Trajna kobasica |
22 |
2240 |
377 |
23 |
204 |
590 |
DRUGE MESNE PRERAĐEVINE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Bečka kobasica |
15 |
941 |
204 |
13 |
170 |
380 |
Dimljena kobasica |
22 |
2240 |
377 |
23 |
204 |
470 |
Čvarci presovani |
41 |
400 |
800 |
30 |
235 |
524 |
Hot-dog |
12 |
400 |
115 |
12 |
83 |
290 |
Viršle |
12 |
778 |
180 |
8 |
107 |
290 |
Kobasice za pečenje |
16 |
930 |
300 |
24 |
483 |
280 |
Kobasice za roštilj |
11 |
770 |
190 |
50 |
129 |
320 |
Krvavica |
11 |
350 |
170 |
19 |
84 |
400 |
Mesna kobasica |
13 |
830 |
200 |
14 |
130 |
250 |
Svinjska kobasica |
8 |
830 |
125 |
12 |
94 |
650 |
GOTOVA JELA OD MESA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Divljač pečena |
30 |
54 |
335 |
7 |
226 |
250 |
Goveđi gulaš |
14 |
(575) |
210 |
16 |
178 |
240 |
Guska pečena |
25 |
70 |
329 |
13 |
270 |
320 |
Hamburger |
14 |
562 |
203 |
10 |
158 |
360 |
Jagnjeće pečenje |
26 |
66 |
313 |
11 |
191 |
180 |
Jetra pureća dinstana |
24 |
64 |
194 |
11 |
272 |
300 |
Faširana šnicla |
18 |
(350) |
275 |
.18 |
210 |
250 |
Kozetina pečena |
27 |
86 |
405 |
17 |
201 |
160 |
Paprika punjena |
6 |
117 |
133 |
10 |
51 |
230 |
Patka pečena |
19 |
59 |
204 |
11 |
156 |
290 |
Piletina kuvana |
21 |
(550) |
285 |
7 |
190 |
170 |
Piletina pečena |
25 |
(670) |
280 |
23 |
220 |
250 |
Ćuretina kuvana |
22 |
(560) |
245 |
5 |
199 |
140 |
Ćuretina pečena |
28 |
(682) |
280 |
26 |
203 |
180 |
Sarma |
4 |
(287) |
104 |
22 |
48 |
250 |
Svinjski pečeni but |
26 |
(475) |
330 |
9 |
290 |
270 |
Svinjsko pečenje |
28 |
66 |
362 |
25 |
219 |
280 |
Teleće pečenje |
26 |
96 |
340 |
21 |
222 |
250 |
Teleći dinstani kotiet |
30 |
80 |
2S0 |
28 |
220 |
170 |
Teleći pohovani kotlet |
27 |
(454) |
371 |
39 |
250 |
190 |
Teletina kuvana |
32 |
89 |
338 |
24 |
250 |
100 |
DIVLJAČ
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Fazan |
23 |
37 |
260 |
13 |
230 |
150 |
Patka divlja |
19 |
57 |
270 |
3 |
186 |
200 |
Prepelica |
22 |
46 |
280 |
14 |
179 |
160 |
Srna |
21 |
50 |
310 |
10 |
250 |
130 |
Zec divlji |
22 |
56 |
310 |
13 |
210 |
100 |
RIBE, RAKOVI I ŠKOLJKE
RIBE MORSKE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Bakalar na lešo (bareni) |
22 |
60 |
439 |
20 |
228 |
76 |
Brancin |
24 |
87 |
328 |
13 |
248 |
64 |
Oslić |
17 |
101 |
294 |
41 |
142 |
71 |
Skuša |
19 |
95 |
396 |
30 |
244 |
184 |
Srdela |
18 |
100 |
324 |
85 |
238 |
98 |
RIBE SLATKOVODNE SVEŽE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Grgeč |
18 |
47 |
330 |
20 |
198 |
75 |
Pastrmka |
20 |
40 |
441 |
18 |
242 |
195 |
Som |
16 |
53 |
299 |
9 |
202 |
174 |
Šaran |
18 |
46 |
306 |
52 |
216 |
127 |
RIBE SLATKOVODNE PRIPREMLJENE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Jegulja pečena |
24 |
65 |
349 |
26 |
277 |
290 |
Som paniran |
15 |
80 |
340 |
44 |
216 |
200 |
Šaran pečen |
23 |
63 |
427 |
52 |
231 |
170 |
LJUSKARI / MEKUŠCI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Dagnje kuvane |
24 |
369 |
268 |
33 |
285 |
132 |
Jastog kuvan |
21 |
380 |
352 |
61 |
185 |
115 |
Kamenice kuvane |
8 |
244 |
168 |
44 |
136 |
65 |
Kozice pržene |
21 |
224 |
182 |
39* |
137 |
150 |
Lignje pržene |
33 |
(744) |
637 |
180 |
580 |
200 |
Sipa |
14 |
110 |
216 |
30 |
– |
72 |
Srdele konzervirane |
24 |
650 |
430 |
155 |
520 |
2J6 |
Škampi kuvani |
21 |
380 |
352 |
61 |
185 |
113 |
Tuna konzerv. u ulju |
23 |
420 |
280 |
70 |
190 |
289 |
MLEKO, MLEČNI PROIZVODI I JAJA
MLEKO
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Kravlje 3 % masti |
3 |
16 |
149 |
106 |
92 |
61 |
Kravlje 1,5 % masti |
4 |
18 |
158 |
109 |
93 |
49 |
Kozje |
3 |
50 |
205 |
130 |
111 |
71 |
Obrano |
4 |
18 |
158 |
109 |
93 |
33 |
Ovčje |
6 |
44 |
136 |
193 |
158 |
99 |
MLEČNI PROIZVODI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Jogurt 0,3% masti |
4 |
57 |
187 |
143 |
109 |
39 |
Jogurt 1,5% masti |
4 |
45 |
149 |
114 |
87 |
49 |
Jogurt 3,5% masti |
4 |
48 |
157 |
120 |
92 |
61 |
Jogurt voćni |
4 |
39 |
167 |
100 |
84 |
99 |
Surutka |
4 |
50 |
147 |
109 |
90 |
40 |
Mleko čokoladno |
4 |
70 |
170 |
110 |
95 |
92 |
Mleko kiselo |
4 |
36 |
149 |
106 |
92 |
61 |
Pavlaka kisela 10% masti |
3 |
54 |
144 |
100 |
80 |
119 |
Pavlaka 20 % masti |
3 |
41 |
112 |
80 |
63 |
206 |
Pavlaka 30% masti |
2 |
40 |
132 |
101 |
85 |
293 |
SIREVI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Bel-paese |
23 |
987 |
156 |
604 |
480 |
310 |
Brie |
24 |
1170 |
132 |
400 |
188 |
320 |
Camembert 30% masti |
24 |
900 |
120 |
600 |
540 |
360 |
Cheddar 33 % masti |
25 |
675 |
102 |
810 |
530 |
401 |
Edamer 30% masti |
26 |
800 |
95 |
800 |
570 |
360 |
Edamer 45% masti |
25 |
654 |
87 |
678 |
403 |
420 |
Ementaler |
29 |
450 |
107 |
1020 |
636 |
386 |
Feta 45% masti |
17 |
1100 |
62 |
620 |
360 |
415 |
Gauda |
26 |
869 |
76 |
820 |
443 |
392 |
Gorgonzola |
19 |
398 |
123 |
612 |
356 |
346 |
Gruyere |
30 |
336 |
81 |
1000 |
605 |
430 |
Limburger |
22 |
1300 |
128 |
534 |
256 |
280 |
Mozzarella |
20 |
137 |
38 |
403 |
239 |
224 |
Sirni namaz 20% masti |
20 |
1250 |
55 |
480 |
1200 |
174 |
Sveži kravlji |
13 |
40 |
95 |
92 |
160 |
72 |
SLADOLED
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
sa 8% masti |
4 |
62 |
190 |
126 |
100 |
176 |
sa 12% masti |
4 |
44 |
190 |
156 |
116 |
212 |
sa 17% masti |
4 |
62 |
149 |
108 |
86 |
257 |
sa čokoladom |
4 |
62 |
147 |
118 |
86 |
215 |
*JAJA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Kokošje |
12 |
133 |
130 |
59 |
202 |
151 |
Guščje |
14 |
138 |
210 |
60 |
208 |
118 |
Pačje |
13 |
146 |
233 |
64 |
220 |
186 |
Prepeličje |
13 |
141 |
132 |
64 |
226 |
155 |
Ćureće |
14 |
151 |
142 |
99 |
170 |
170 |
* NAPOMENA: jedno jaje teško je oko 70 grama!
MASTI, ULJA, MARGARIN I MAJONEZ
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Margarin 70% masti |
0 |
943 |
42 |
30 |
23 |
618 |
Margarin 60% masti |
0,6 |
994 |
30 |
40 |
16 |
550 |
Maslac 80 % masti |
0,9 |
827 |
26 |
23 |
23 |
751 |
Ulje suncokret |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
900 |
Ulje maslinovo |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
900 |
Majonez |
1 |
568 |
0 |
18 |
28 |
732 |
Senf žuti |
5 |
1252 |
130 |
84 |
73 |
75 |
POVRĆE I POVRTARSKI PROIZVODI
KROMPIR
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Zreli sirov |
2 |
27 |
570 |
9 |
54 |
87 |
Mladi sirov |
1 |
7 |
310 |
8 |
40 |
7.1 |
Kuvan ceo |
2 |
12 |
455 |
7 |
33 |
85 |
Pire |
2 |
(300) |
250 |
38 |
61 |
90 |
Pečen bez soli |
2 |
4 |
500 |
7 |
46 |
110 |
Pomfrit |
2 |
(450) |
460 |
7 |
33 |
120 |
Čips |
7 |
594 |
1275 |
13 |
93 |
350 |
CVETASTO POVRĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Artičoka mlada, cvet |
2 |
133 |
376 |
86 |
67 |
17 |
Karfiol |
3 |
16 |
328 |
20 |
54 |
13 |
Brokoli |
2 |
12 |
340 |
28 |
66 |
25 |
LISNATO POVRĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Blitva |
1 |
31 |
550 |
67 |
29 |
12 |
Kelj |
4 |
42 |
490 |
212 |
87 |
26 |
Prokelj |
3 |
13 |
464 |
103 |
82 |
26 |
Kupus beli |
1 |
13 |
227 |
46 |
27 |
22 |
Kupus crveni |
2 |
4 |
266 |
35 |
30 |
20 |
Kupus kiseli oceđen |
2 |
355 |
288 |
48 |
43 |
12 |
Matovilac salata |
2 |
15 |
300 |
25 |
50 |
20 |
Peršun koren |
3 |
12 |
399 |
39 |
56 |
20 |
Peršun zeleni deo |
4 |
33 |
1000 |
245 |
128 |
20 |
Rabarbara |
0,6 |
2 |
270 |
52 |
24 |
12 |
Radič (cikorija) |
1 |
18 |
322 |
33 |
29 |
24 |
Salata endivija |
2 |
53 |
346 |
54 |
54 |
14 |
Salata glavatica |
1 |
6 |
360 |
65 |
12 |
12 |
Salata kristalka |
1 |
16 |
215 |
23 |
20 |
12 |
Spanać sveži |
3 |
65 |
633 |
126 |
55 |
12 |
KORENASTO POVRĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Celer |
1,5 |
98 |
291 |
52 |
90 |
23 |
Cvekla |
2 |
30 |
325 |
35 |
44 |
36 |
Cvekla sok |
1 |
45 |
265 |
2 |
29 |
36 |
Ren |
3 |
9 |
554 |
105 |
65 |
59 |
Keleraba |
2 |
32 |
380 |
70 |
50 |
24 |
Šargarepa sveža |
1 |
42 |
315 |
32 |
31 |
36 |
Crna rotkva |
2 |
50 |
400 |
125 |
70 |
28 |
Repa bela |
0,8 |
58 |
240 |
59 |
28 |
20 |
Rotkvica |
1 |
17 |
255 |
34 |
26 |
15 |
MAHUNASTO POVRĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Bob mladi kuvan |
5 |
(288) |
230 |
17 |
95 |
63 |
Pasulj kuvani |
4 |
(235) |
200 |
23 |
83 |
55 |
Pasulj zapečeni |
5 |
(455) |
265 |
32 |
101 |
170 |
Grašak zeleni u zrnu |
6 |
1 |
340 |
15 |
100 |
67 |
Sočivo kuvano |
8 |
(212) |
250 |
25 |
119 |
100 |
Boranija zelena |
2 |
2 |
248 |
57 |
37 |
18 |
Soja fermentirana |
13 |
0 |
550 |
80 |
230 |
206 |
Soja suva u zrnu |
38 |
5 |
1680 |
225 |
555 |
427 |
Sojin sir -Tofu |
8 |
7 |
121 |
105 |
97 |
72 |
Sojino brašno |
37 |
1 |
1660 |
210 |
600 |
460 |
Sojino mleko |
3 |
0 |
137 |
20 |
57 |
38 |
PLODASTO POVRĆE
Proteini |
Natrijum |
Kaiij |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Krastavac sveži |
0,7 |
13 |
140 |
16 |
17 |
14 |
Kukuruz slatki |
3 |
0,3 |
300 |
6 |
114 |
127 |
Paprika crvena ljuta |
2 |
7 |
340 |
18 |
46 |
55 |
Paprika začinska suva |
18 |
193 |
3170 |
134 |
327 |
500 |
Paprika zelena |
0,5 |
8 |
129 |
8 |
25 |
16 |
Paprika žuta mesnata |
1 |
2 |
176 |
12 |
23 |
22 |
Patlidžan |
1 |
2 |
305 |
18 |
33 |
16 |
Paradajz sveži |
1 |
5 |
275 |
11 |
25 |
14 |
Špargla |
2 |
4 |
207 |
21 |
46 |
35 |
Tikva (bundeva) |
0,6 |
1 |
310 |
39 |
19 |
15 |
LUKOVIČASTO POVRĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Luk crveni |
1 |
3 |
192 |
27 |
36 |
24 |
Luk beli |
6 |
17 |
400 |
181 |
153 |
136 |
Praziluk |
3 |
3 |
234 |
65 |
49 |
28 |
KONZERVISANO POVRĆE – ukiseljeno i bareno
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Cvekla kuvana |
1 |
274 |
148 |
15 |
17 |
32 |
Feferoni kiseli |
2 |
759 |
269 |
18 |
37 |
57 |
Krastavci kiseli |
0,5 |
1353 |
– |
17 |
15 |
10 |
Kupus i repa kiseli |
2 |
650 |
140 |
79 |
30 |
20 |
Masline zel. marinirane |
1 |
2100 |
43 |
96 |
17 |
103 |
Paprika kisela |
0,8 |
1248 |
131 |
36 |
– |
15 |
Paradajz ketchup |
1 |
1200 |
800 |
12 |
20 |
140 |
Paradajz sok |
0,8 |
360 |
220 |
9 |
19 |
16 |
Paradajz koncentr. 30% |
3 |
450 |
1000 |
35 |
70 |
68 |
PEČURKE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Lisičarke |
2 |
3 |
450 |
4 |
50 |
20 |
Šampinjoni gajeni |
3 |
8 |
422 |
8 |
123 |
16 |
Vrganji |
3 |
2 |
346 |
9 |
115 |
25 |
VOĆE I VOĆNI PROIZVODI
AGRUMI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Grejpfrut |
0,6 |
2 |
180 |
18 |
17 |
28 |
Limun |
0,7 |
3 |
149 |
11 |
16 |
12 |
Mandarina |
0,7 |
2 |
210 |
33 |
20 |
34 |
Nar – šipak |
1 |
3 |
260 |
3 |
8 |
75 |
Narandža |
1 |
1 |
177 |
42 |
23 |
35 |
BOBIČASTO I JAGODIČASTO VOĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kaicij |
Fosfor |
Energija |
|
Borovnica sveža |
0,6 |
1 |
81 |
15 |
13 |
56 |
Grožđe suvo |
2 |
21 |
782 |
62 |
110 |
246 |
Grožđe sveže |
0,7 |
2 |
192 |
18 |
20 |
57 |
Jagoda sveža |
0,8 |
2 |
147 |
26 |
29 |
26 |
Malina sveža |
1 |
1 |
170 |
22 |
22 |
25 |
Ribizla crna |
1 |
2 |
310 |
46 |
40 |
28 |
Ribizla crvena |
1 |
1 |
238 |
29 |
27 |
21 |
JABUČASTO VOĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Jabuka pire |
3 |
114 |
4 |
40 |
||
Jabuka zrela |
03 |
3 |
144 |
7 |
12 |
40 |
Kruška sveža |
0,5 |
2 |
126 |
10 |
15 |
29 |
KOŠTUNJIČAVO VOĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Breskva sušena |
3 |
9 |
1340 |
44 |
126 |
242 |
Breskva sveža |
0,8 |
1 |
205 |
8 |
23 |
37 |
Marelica sušena |
5 |
11 |
1370 |
82 |
114 |
140 |
Marelica sveža |
1 |
2 |
278 |
16 |
21 |
28 |
Šljiva suva |
2,4 |
12 |
860 |
38 |
83 |
161 |
Šljiva sveža |
2 |
2 |
221 |
14 |
18 |
38 |
Trešnja sveža |
1 |
3 |
229 |
20 |
20 |
48 |
Višnja sveža |
1 |
2 |
191 |
22 |
19 |
41 |
TROPSKO VOĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Ananas |
0,5 |
2 |
173 |
16 |
9 |
46 |
Avokado |
2 |
3 |
503 |
10 |
38 |
126 |
Banana |
1 |
1 |
393 |
9 |
28 |
79 |
Kivi |
1 |
4 |
295 |
38 |
31 |
40 |
Mango |
0,5 |
7 |
190 |
10 |
13 |
59 |
OSTALO VOĆE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Dinja |
0,9 |
20 |
330 |
6 |
21 |
24 |
Lubenica |
0,6 |
1 |
158 |
10 |
11 |
21 |
Smokve sveže |
1 |
2 |
240 |
54 |
32 |
41 |
Smokve suve |
4 |
40 |
850 |
193 |
108 |
213 |
VOĆNI SOKOVI I SIRUPI – na 100 ml napitka sadrže:
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Ananas sok –konzerv. |
0,4 |
1 |
140 |
12 |
10 |
53 |
Limunov sok |
04 |
1 |
124 |
7 |
6 |
34 |
Grožđe sok |
0,6 |
3 |
132 |
9 |
11 |
50 |
Malina sirup razređen |
0 |
4 |
105 |
14 |
14 |
50 |
Jabuka sok |
0,1 |
2 |
116 |
7 |
7 |
45 |
Kruška sok |
0,1 |
4 |
33 |
5 |
3 |
45 |
Breskva sok |
0,3 |
7 |
78 |
5 |
11 |
45 |
Marelica sok |
1 |
1 |
362 |
17 |
23 |
40 |
Višnja sok |
0,3 |
1 |
130 |
15 |
17 |
45 |
VOĆNI KOMPOTI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Ananas |
03 |
1 |
94 |
13 |
5 |
77 |
Breskva |
0,4 |
1 |
150 |
4 |
10 |
87 |
Kruška |
0,4 |
1 |
90 |
5 |
5 |
77 |
Marelica |
0,5 |
1 |
260 |
12 |
13 |
106 |
Šljiva |
0,4 |
5 |
80 |
8 |
8 |
70 |
Trešnja ili višnja |
0,4 |
4 |
125 |
16 |
15 |
78 |
VOĆNI DŽEMOVI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Borovnica džem |
0,2 |
50 |
45 |
13 |
7 |
260 |
Jagoda džem |
0,3 |
50 |
80 |
18 |
16 |
260 |
Malina džem |
0,4 |
15 |
65 |
17 |
15 |
260 |
Marelica džem |
0*4 |
12 |
104 |
8 |
11 |
260 |
Trešnja džem |
0,7 |
10 |
130 |
10 |
10 |
260 |
Mešana marmelada |
0,1 |
18 |
44 |
35 |
13 |
261 |
ORASI, ORAŠASTI PLODOVI I SEME
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Badem oguljen suvi |
19 |
4 |
785 |
252 |
454 |
565 |
Kesten pečen |
3 |
2 |
592 |
29 |
107 |
255 |
Kikiriki pržen |
26 |
6 |
777 |
65 |
409 |
570 |
Kikiriki pržen, soljen |
25 |
(420) |
786 |
70 |
410 |
351 |
Kokosov orah |
4 |
35 |
379 |
20 |
94 |
701 |
Lešnik suvi |
12 |
2 |
704 |
226 |
333 |
649 |
Orah suvi |
14 |
2 |
544 |
87 |
409 |
554 |
Semenke bundeve suve |
29 |
18 |
818 |
50 |
1144 |
547 |
Semenke maka suve |
20 |
21 |
705 |
1460 |
854 |
596 |
Semenke susama suve |
18 |
45 |
458 |
783 |
607 |
596 |
Semenke suncokreta suve |
22 |
3 |
690 |
116 |
100 |
560 |
KOLAČI I POSLASTICE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Biskvit |
8 |
40 |
100 |
40 |
100 |
351 |
Piškote |
12 |
250 |
250 |
30 |
150 |
391 |
Keks „Petit Beurre“ |
6 |
241 |
– |
32 |
144 |
415 |
Krekeri |
8 |
250 |
250 |
20 |
130 |
465 |
Med |
0,4 |
10 |
50 |
5 |
20 |
320 |
Šećer |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
400 |
Bombone razne, tvrde |
0 |
32 |
3 |
21 |
7 |
386 |
Čokolada mlečna |
9 |
100 |
400 |
200 |
200 |
528 |
Čokoladni namaz |
7 |
10 |
20 |
148 |
183 |
534 |
Puding čokolada kuvan |
3 |
89 |
161 |
132 |
119 |
76 |
Puding razni kuvan |
3 |
90 |
151 |
128 |
117 |
76 i |
ŽITARICE I PROIZVODI OD ŽITA
JEČAM
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Celo zrno |
13 |
12 |
452 |
33 |
264 |
320 |
Griz (Krupica) |
8 |
3 |
160 |
16 |
189 |
300 |
Kuvani |
4 |
4 |
90 |
13 |
115 |
110 |
KUKURUZ
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Brašno |
8 |
1 |
120 |
18 |
256 |
368 |
Pahuljice-corn flakes |
7 |
910 |
139 |
13 |
59 |
368 |
Griz (Krupica) |
9 |
1 |
157 |
2 |
73 |
368 |
Kokice bez dodatka |
12 |
4 |
301 |
10 |
300 |
350 |
Kokice sa uljem-slane |
9 |
(884) |
225 |
10 |
250 |
376 |
Kuvan |
3 |
17 |
249 |
2 |
103 |
136 |
PŠENICA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Celo zrno |
12 |
8 |
502 |
44 |
344 |
326 |
Griz (Krupica) |
10 |
1 |
112 |
17 |
75 |
350 |
Brašno T 405 |
10 |
2 |
108 |
15 |
74 |
350 |
Brašno T 550 |
10 |
3 |
126 |
16 |
113 |
300 |
Mekinje |
15 |
2 |
1390 |
43 |
1280 |
330 |
Brašno graham |
10 |
3 |
380 |
35 |
350 |
320 |
PIRINAČ
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Nepoliran |
7 |
10 |
130 |
23 |
325 |
334 |
Poliran |
7 |
6 |
103 |
6 |
120 |
349 |
Kuvan |
2 |
(448) |
31 |
3 |
36 |
110 |
Smeđi |
7 |
10 |
260 |
32 |
250 |
330 |
ZOB
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Celo zrno |
12 |
8 |
355 |
79 |
342 |
308 |
Pahuljice – corn flakes |
13 |
5 |
335 |
54 |
391 |
372 |
ŽITARICE
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Mešane |
10 |
390 |
300 |
28 |
98 |
250 |
S voćem i orasima |
12 |
564 |
348 |
40 |
298 |
342 |
GOTOVA JELA
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Palenta sa mlekom |
6 |
281 |
219 |
150 |
140 |
140 |
Palenta |
2 |
(400) |
32 |
1 |
15 |
160 |
Pire |
2 |
(400) |
22 |
3 |
18 |
160 |
TESTENINA KUVANA BEZ SOLI
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Makarone |
4 |
1 |
70 |
10 |
58 |
120 |
Špagete |
4 |
1 |
70 |
10 |
58 |
120 |
HLEB
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Pšenični crni |
9 |
(500) |
150 |
15 |
110 |
222 |
Pšenični polubeli |
8 |
(500) |
100 |
10 |
95 |
230 |
Pšenični beli |
8 |
(500) |
100 |
10 |
95 |
234 |
Pšenica + raž |
6 |
(500) |
145 |
75 |
135 |
230 |
Ražani |
7 |
(370) |
338 |
55 |
347 |
230 |
Graham |
8 |
(370) |
209 |
230 |
244 |
206 |
Dvopek pšenični |
9 |
(635) |
131 |
50 |
120 |
263 |
ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA PIĆA I NAPITCI – na 100 ml napitka
Proteini |
Natrijum |
Kalijum |
Kalcijum |
Fosfor |
Energija |
|
Coca Cola |
0 |
8 |
1 |
4 |
15 |
39 |
Čaj biljni + šećer |
– |
1 |
9 |
2 |
– |
30 |
Caj indijski +šećer |
– |
3 |
37 |
– |
1 |
30 |
Kakao + šećer |
10 |
400 |
2 |
60 |
71 |
|
Kakao sa mlekom |
5 |
26 |
549 |
108 |
152 |
132 |
Kafa espresso + šećer |
0 |
2 |
54 |
0,1 |
– |
20 |
Kafa instant + šećer |
1,5 |
4 |
80 |
16 |
35 |
22 |
Kafa s pavlakom +šećer |
3 |
39 |
78 |
96 |
80 |
27 |
Mineralna voda |
0 |
91 |
3 |
12 |
0 |
0 |
Narandža i slično |
0 |
14 |
10 |
4 |
3 |
48 |
Pivo |
0,4 |
3 |
50 |
3 |
25 |
43 |
Tonic water |
0 |
19 |
0 |
8 |
0 |
44 |
Vino belo 12.5% alk. |
0,2 |
2 |
82 |
9 |
15 |
85 |
Vino crno 12.5% alk. |
0,2 |
3 |
102 |
7 |
10 |
80 |
Žestoka pića 40 % alk. |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
231 |
PRIMER DIJETE SA SMANJENOM KOLIČINOM KALIJUMA-I*
(Količine određujete prema prethodno datoj tabeli sastava ovih namirnica)
DAN |
DORUČAK |
RUČAK |
VEČERA |
ponedeljak |
Mleko Beli hleb Džem po izboru |
Supa od kosti s testeninom Povrće, pasulj i slatki kupus Kobasica Kolač |
Testo sa faširanim mesom Jabuka |
utorak |
Bela kafa Beli hleb Maslac ili margarin |
Pileća supa Piletina u sosu Knedle (valjušci) od brašna Zelena salata Kremšnita |
Viršle Beli hleb Jogurt |
sreda |
Meko kuvano jaje Pecivo Čaj s limunom |
Goveđa supa sa testeninom Sarma, pire krompir Sezonsko voće |
Pizza Puding |
četvrtak |
Mleko Tost sa šunkom i sirom |
Krem supa od karfiola s kockicama od prženog hleba Pečena piletina Palačinke sa zeljem, Cvekla, Sladoled |
Pržena jaja Hleb Sezonsko voće |
petak |
Korn fleks s mlekom Esspreso kafa |
Goveđa supa sa testeninom Faširana šnicla Praziluk, povrće Keks |
Palačinke sa sirom |
subota |
Palenta s mlekom Jabuka |
Goveđa supa sa testeninom Kuvana govedina Hren Kuvani krompir Kupus salata |
Sir i kajmak Kukuruzni hleb Kompot |
nedelja |
Kakao Kroasan pecivo |
Supa od kosti sa testeninom Svinjsko pečenje Pirinač sa graškom, zelena salata Kolač |
Dinstana džigerica Palenta |
PRIMER DIJETE SA SMANJENOM KOLIČINOM KALIJUMA-II*
(Količine određujete prema prethodno datoj tabeli sastava ovih namirnica)
DAN |
DORUČAK |
RUČAK |
VEČERA |
ponedeljak |
Mleko Med Maslac Hleb |
Kelj bareni Faširana šnicla Hleb |
Juneća čorba Narandža |
utorak |
Pržena jaja Kakao Hleb |
Supa pileća Pohovana piletina Rizi-bizi Zelena salata Hleb |
Testo sa sirom Čaj Jabuka |
sreda |
Korn fleks Mleko Hleb |
Dinstana junetina s povrćem Cvekla salata Hleb |
Pileća čorba Mandarina |
četvrtak |
Kuvana jaja Bela kafa Hleb |
Grašak Pečena svinjetina Hleb |
Testenina s prelivom od junetine Zelje salata Ananas u konzervi |
petak |
Maslac Džem Čaj Hleb |
Supa Pohovani oslić Pasulj salata, zelena salata Hleb |
Sveži sir i kajmak Kruška |
subota |
Mlečni namaz Čaj Hleb |
Juneći gulaš, testenina Hleb |
Rižoto od pileće ? Zelena salata Lubenica |
nedelja |
Jaja na oko Čaj Hleb |
Supa Pečena piletina Karfiol salata |
Kukuruzna palenta sa mlekom |
PRIMER DIJETE BOGATE PROTEINIMA ZA BOLESNIKE NA CAPD
PREPORUČENI DNEVNI UNOS PROTEINA JE 1,5g/TT
(količine određujete prema prethodno datoj tabeli sastava ovih namirnica)
DAN |
DORUČAK |
RUČAK |
VEČERA |
|
ponedeljak |
Mleko ili bela kafa Margarin ili marmelada Meko kuvano jaje Hleb |
Supa goveđa Kuvana govedina Kuvani krompir Zelena salata, Ren |
Testo s mesom Sezonsko voće |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Posebna salama, Sir, Hleb |
Sveži sir, Hleb |
|||
utorak |
Mleko- Kafa Mazivi sir Margarin, Hleb |
Varivo razno Kobasice ili meso Palačinke |
Jaja sa šunkom , Hleb Sezonsko voće |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Voćni jogurt |
Sveži sir, Hleb |
|||
sreda |
Mleko i bela kafa Margarin, Hleb Meko kuvano jaje |
Supa Piletina – Ćuretina Pirinač, Salata- sezonska |
Konzerva tuna ili srdelice, Hleb Sezonsko voće |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Viršle, Hleb |
Mortadela, Sir, Hleb |
|||
četvrtak |
Hleb Mleko ili bela kava Margarin Marmelada |
Supa od povrća Krompir Spanać Mleveno meso, Voće |
Torteline od mesa Preliv sir Sezonsko voće |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Šunka, Pileća salama, Sir, Hleb |
Omlet sa pečurkama, Hleb |
|||
petak |
Hleb Mleko ili kafa Meko kuvano jaje |
Supa, Riba Kuvani krompir Pita- sir, jabuka |
Sirnica, štrukle ili burek |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Jogurt, Hleb |
Puding |
|||
subota |
Mleko ili bela kafa Margarin Viršle, Hleb |
Supa Natur šnicla Pirinač, Salata, Hleb |
Gulaš Palenta |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Stišnjena šunka, Sir, Hleb |
Sveži sir,Hleb |
|||
nedelja |
Mleko ili bela kafa Margarin, Hleb Namaz Nutela ili sl. |
Supa, Mlinci Piletina / Ćuretina Savijača sir, jabuka |
Musaka, Jogurt |
|
UŽINA |
UŽINA | |||
Pohovani hleb |
Okruglice sa šljivama |
|||
PRIMER DIJETE SA SMANJENOM KOLIČINOM FOSFORA
(količine određujete prema prethodno datoj tabeli sastava ovih namirnica)
DAN |
DORUČAK |
RUČAK |
VEČERA |
ponedeljak |
Čaj Polubeli hleb Margarin |
Supa od povrća Pečena piletina Pirinač Zelena salata |
Okruglice sa šljivama |
utorak |
Mešane žitarice Mleko |
Supa od kostiju Punjena paprika, Kuvani krompir |
Čaj Maslac Džem Hleb |
sreda |
Čaj Džem Polubeli hleb |
Pohovani patlidžan, Tikvice |
Supa od povrća |
četvrtak |
Jogurt, Polubeli hleb |
Oslić Kuvani krompir Salata |
Palačinke sa džemom |
petak |
Čaj, Margarin, Džem Polubeli hleb |
Supa od karfiola Svinjski kotlet Kiselo zelje Palenta |
Okruglice sa kajsijama |
subota |
Jogurt, Polubeli hleb |
Supa od povrća Kuvana jagnjetina Kuvano povrće |
Pileća čorba |
nedelja |
Čaj Džem, Polubeli hleb |
Supa od kostiju Teleći odrezak Pirinač Varivo od šargarepe |
Čaj Džem Maslac Hleb |
Врло лепо написано.
Врло корисно за болеснике.
Питање је шта да раде болесници који немају приступ интернету. Нас је у Бору тренутно 32 на дијализи. Само двојица користе интернет. Да ли ми можемо да овај текст умножимо и поделимо болесницима? Да ли тако умножен текст можемо да поделимо и другима у нашем региону? Било би добро ако умножавамо текст напишемо ко је аутор!
Kucate na otvorena vrata, doktore. Sve što je na ovom sajtu, postavljeno je u interesu pacijenata. Dijaliza je obavezni vid lečenja i sve što je namenjeno lečenju dijaliznih bolesnika, po zakonu, treba da im bude besplatno. Ovakvi tekstovi su stari preko 15 godina i podeljeni su u desetinama dijaliznih centara, a da više niko i ne zna kako su stigli. Važno je da su stigli do onih kojima su namenjeni. Poz
Knjiga Oxford Handbook of Dialysis važi kao najbolji, ili jedan od najboljih priručnika za dijalizu. Tamo piše (strana 369, u trećem izdanju) da je korist od dijete predijalizno u kojoj se unosi manje od 0,6 grama belančevina po kilogramu telesne težine vrlo mala u odnosu na štetu koju izaziva (dovodi do pothranjenosti). Oni preporučuju 0,8 do 1 gram belančevina po kilogramu telesne težine.
Verovatno se misli na privremenu dijetu, tako čini mi se i piše. Ali,ko se još pridržava dijetnih preporuka. ne mogu ni zdravi, a kamoli bolesni. Uostalom, u tekstu Kako da što duže odložite dijalizu piše vam baš tako kako i Vi želite.
Postovani,
Pacijenti na dijalizi u jednoj od Beogradskih bolnica cesto ne dobijaju potrebne vitamine. Da li bi se neophodni vitamini B i C mogli nadoknaditi tabletama Beviplexa i vitamina C i u kojim dozama?
Unapred hvala.
Da, znamo nažalost. Kažu da je to posledica poremećaja na našem tržištu, odnosnu u proizvodnji, a ne u nabavci. U svakom slučaju, već je navedeno u jednom od naših ranijih tekstova da je 1-2 male kašike Cedevite (ili Multivite), rastvoreno u malo vode, dovoljno za jedan dan. Naime, dijalizom se krv očisti i od nekih korisnih stvari, a jedna od njih su i vitamini rastvorljivi u vodi (a to su svi osim A, D, E i K vitamina). Zato se uobičajilo nadoknaditi pacijentima te vitamine na kraju hemodijalize jednom ampulom B-kompleks vitamina (Beviplex) i dati još pola ampule C-vitamina (jer je cela ampula 500 mg, previše). Videli ste iz ovde objavljenih Fresenius meilova da su njihovi doktori davali makar Bedoxin, B6 ampule, kad nemaju Beviplex – i to je korisno (mada im direktori nisu dozvoljavali ni to). Kad nema ništa, onda je dovoljno tih 1-2 kašičica Cedevite ili Multivite, jer su lako dostupni preparati i bezopasni, nema opasnosti od predoziranja. Vitamine A i K dijalizni pacijenti nikada ne smeju uzimati, a vitamin D mogu samo pod kontrolom nefrologa, odnosno zavisno od vrednosti Ca, P i 25(OH)D u krvi (samo ako je sve troje nisko). Ako je ishrana pacijenta imalo raznovrsna, on neće imati hipovitaminoze (nedostatak vitamina), čak i ako ih ne dobije na kraju dijalize. Dnevne potrebe za vitaminima su vrlo male: B1 2 mg, B2 2 mg, B3 15 mg, B5 10 mg, B6 20 mg, B8 30 mcg, B9 5 mg, B12 0,005 mg, C-vit. 150 mg, D-vit. prema Ca, P i 25(OH)D, E-vitamin: 400-800 internac.jedinica; K-vitamin i A-vitamin: ne uzimati. Ako baš insistirate na Beviplex dražejama (jedna ujutro i jedna uveče, su maksimalna doza, bez obzira na HD), a C-vitamin 100 do 150 mg dnevno. Na zapadu se mogu nabaviti gotovi vitaminski preparati samo za dijalizne pacijente, npr: Renavit, Dialvit, Nephrovite, Dialyvite, Renax, i slični. Pozdrav.
Poštovani pacijenti,nije tačno da nutricionisti-dijetetičari neznaju o funkciji bubrega.Odgovorno tvrdim da niste u pravu.Zaposlena sam i radim u Opštoj bolnici Subotica i sarađujem sa predsednikom udruženja dijaliziranih pacijenata u Subotici.Nažalost,sami pacijenti nisu zainteresovani i ne žele se pridržavati preporukama,svaka čast pojedincima koji su spremni za saradnju i koji žele da više znaji i ispoštuju pravilnu ishranu.Ishrana za dijalizirane osobe se preporučije individualno u zavisnosti pola,godina života ,fizičke aktivnosti i laboratorijskih nalaza.
Nutricionista-dijetetičar
Dana Meškov
Ajde Dano, da sarađujemo. Za početak, jedno pitanje. Dajte mi neki primer različitih dnevnih jelovnika za 3-4 dana, a da mi nalazi ureje, šećera, mokraćnih kiselina, kalijuma i masnoća ne budu povišeni, a obično jesu svi, jer imam šećer, arterosklerozu i dijalizu. Hvala unapred
kako trebam jesti da smanjim povišen kalijum u krvi a trebam na operaciju . Trebam biti u normalu
Ili
Manje . Hvala vam puno
Poštovana Smiljka, imate ceo članak o Kalijumu, na:
Kalijum-najveca-opasnost-za-dijalizne-pacijente/
na kraju članka su tablice sa sadržajima Kalijuma u hrani. Zelena kolona su namirnice sa vrlo malo kalijuma. Pozdrav i sretno.
Mislim da je unos belancevina od 1 gram po kilogramu telesne tezine dijaliznog pacijenta ili vise od toga malo vise nego sto je potrebno jer dovodi do „skoka“ uree i fosfora i to primetno…Moguce je i unositi i tu kolicinu i vecu,ali bi dijalize trebale biti nesto duze od 4 sata ili vise od tri puta nedeljno…Za zdravog coveka koji nema problema sa bubrezima,a radno je aktivan preporucen dnevni unos je oko 1-1,5 grama po kilogramu telesne tezine…Tesko da dijalizni pacijenti koji imaju tretmane 3 puta nedeljno po 4 sata i krace mogu imati „normalne“ rezultate fosfora i uree pred sam dijalizni tretman,cak i posle njega…Probao sam i sam nekoliko puta radeci analize pred samu dijalizu i posle…Cim sam „povecao“ unos velancevina sa 0,7-0,8 grama po kilogramu telesne tezine na 1 gram,urea i fosfor su otprilike procentualno isto „skocili“…znaci nekih 20-30% pre same dijalize i na kraju iste…Kada je unos bio manji fosfor se kretao oko 1,4 a urea oko 13-14 pre samog tretmana…Kada sam unosio vise,tj. 1 gram belancevina…fosfor-1,8 a urea 18…Tesko je odrzati „sve“ parametre pacijenatima na dijalizi…Vecina doktora savetuje unos belancevina veci od 1 grama po kg/t.t…Mislim da je to greska…Vecina pacijenata na dijalizi i ne moze voditi fizicki aktivan zivot kao i kad su bili zdravi,samim tim i ne vidim razlog za unosenje velikih kolicina belancevina kao kod zdravog coveka koji se dosta vise trosi…Sve je individualno i relativno…Cim se malo „opustite“, „odose“ svi „rezultati“-parametri „gore“(urea,kreatinin,fosfor,kalcijum…)Posle treba opet „vremena“ da se to dijalizom „ispravi“,pa sve opet u „krug“…Potrebno je biti posvecen tome 24 sata i konstantno „sabiranje“ svega sto se „unese“ u organizam,tj . pojede i popije…Ma,uzas,tabele namirnica i „matematika“ sa njima vecite „glavobolje“…Jedno „popravite“,drugo se „pokvari“,kad to drugo“popravite“, trece se „pokvari“ i tako sve u krug…“Centrifuga“ bez kraja…
Većina ljudi nije motivisana niti poseduje mentalne kapacitete da po ceo dan kalkuliše vrednosti azotnih materija u krvi, kalijuma, fosfora, proteina… a onaj ko to čini, vremenom počne da čini gotovo na intuitivnom nivou. Kod osoba prosečne konstitucije i HD koja traje 3x sedmično između 4 do 4:30 časova, na visokoprotočnom dijalizatoru ne manjem od 1,7 kvm i krvnoj pumpi 300, stepen eliminacije ureje (URR) bi trebalo da bude ne manji od 75%. Uz neku (vrlo labavo definisano) normalnu ishranu – bez prežderavanja mesom, ribom, mahunarkama… urea pre HD bi trebalo da iznosi oko 20 mmol/l, a izlazna 4-5 mmol/l i to je odličan rezultat. Kod kreatinina važi grubo pravilo (-3/4), pa prosečno fizički aktivna dijalizirana osoba donosi oko 1000, a izlazi posle HD sa oko 250-300 mmol/l. Kalijum je opaka stvar, mada čak i najnezainteresovaniji utuve u glavu da ne jedu banane ili paradajz, iako sa kantom (kesom) od K+ od 2 mmola pacijent ima priličnu slobodu tokom radne nedelje, pa može da jede u umerenim količinama apsolutno sve. Fosfor šteti na duže staze, a tu već dolazimo na teren HDF-a. Od kada sam na HDF-u, primetio sam da su mi vrednosti P pre HD 1,6-1,7 (gornja dozvoljena granica), a Ca-karbonat ne uzimam već godinu dana, a npr. pijem skoro litar Kola Kole dnevno koja je prepuna fosforne kiseline. Za kraj – albumini (proteini). Ta mera od 1g/kg telesne mase je više orijentir nego kruto pravilo. Tako je neko odredio stepen unosa istih da bi se sprečila malnutricija. HDF eliminiše proteine malih molekulskih masa i oni se moraju intenzivnije unositi ishranom. Kod urednih dijaliza, sa dobrom vrednošću krvne pumpe, kvalitetnim dijalizatorom i vremenom ne manjim od 4h, 3x nedeljno, mogu se održavati vrednosti proteina u fiziološkim granicama, a da vrednosti donosne ureje ne budu preko 20-22 mmola (čak i manje). Inače, kod pacijenata na HD zabeležena je tzv. „reverzna epidemiologija“ kardiovaskularnih oboljenja (od kojih ovi pacijenti po pravilu umiru), pa nešto više vrednosti holesterola, lipida i BMI ukazuju na – duže preživljavanje. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12631061, tako da previše striktna dijeta (nalik UB40 dijeti za predijalizne osobe) ne vodi samo dijaliznog pacijenta u malnutriciju i lošije opšte stanje, već i u nešto mnogo gore… To, naravno, ne sme da bude izgovor za neodgovornost prema sebi, ali tvrdim – dijalizirana osoba koja nije dijabetičar i koja nema ozbiljnije pridružene bolesti može, uz adekvatnu dijalizu (po parametrima koje sam iznio malo pre) da sa stanovišta ishrane vodi 70-80% normalan život i jedino što može da je ozbiljno ugrozi je kalijum!
Pohvale za zanimljivu diskusiju ovaj put idu za Valtera i Rođu. Voleli bismo da se uključe i ostali, npr. Gromovnik, Ivan, Mile, i drugi.
Za Valtera pohvale za onu opservaciju o „cinculiranju“. Zaista je teško oteti se tom utisku da je sva dijaliza jedno „cinculiranje“. Balansiranje na tankoj žici (ili membrani): jedno popravimo, drugo pokvarimo, pa opet nanovo… Možda i nije baš tako, ali tako izgleda. Za ostali deo, npr. ono o tolikoj restrikciji proteina, nismo ubeđeni da je korisna stvar. Za one koji žele normalnu ili pojačanu ishranu, poželjna je i pojačana dijaliza, kakvu imaju npr. oni na kućnim HDF-ima.
Za Rođu pohvala za napominjanje „obrnute epidemiologije“. Greh bi bio pričati o ishrani, a ne pomenuti činjenicu da duže žive oni koji su imali veću težinu, viši holesterol, viši kreatinin, itd. Već smo imali tekst o toj neobičnoj pojavi: https://dijaliza.wordpress.com/?s=obrnuta+epidemiologija
a pravo je zadovoljstvo videti da imamo ovako stručno potkovane komentatore.
Samo tako. Pozdrav
Reče li čovek da smo mi POTKOVANI ?
Eh,
„Tri livade, tri livade, nigde hlada nema …“
(HD,PD,Tx)
Dijaliza je danas došla u fazu gde je dužina preživljavanja i kvalitet života nešto što većinski zavisi od pacijenta, što pre nije bio slučaj (otuda i vizija dijalize kao „predsmrtnog stanja“). Jeste, svi znamo ono loše – za dijalizne kompanije smo statističke brojke, u našoj državi je dijaliza zadnja rupa na svirali, pa ipak… Popričam sa „preteklim veteranima“ koji pamte i acetatne dijalize i leskovačke dijalizatore i demi vodu za pegle u upotrebi… Ipak su tu i tamo uvedeni vrhunski visokoprotočni dijalizatori većih površina, HDF-a ima (gde ima), nove generacije lekova (vezivači fosfora, kalijuma, eritropoetin…) su sve efikasnije. Daleko je Srbija od jednog Japana, ali dolazimo i mi kljakavi kao društvo nekako u tu fazu, gde će dijalizirane osobe „putovati“ uglavnom svojim „zaslugama“, a ne krivicom dijalize kao procedure. Kad sami pacijenti budu uvideli da nisu otpisani i da režimom života mogu da isti vode skoro normalno onda će i društvo morati da ima više razumevanja za njih. Skoro niko od nas nije 20 godina starosti pa da živi u oblacima – svaki čovek ima neku veliku muku, pa i zdravstvenu. Dijaliza je jedna od njih i to je jednostavno stanje gde se mora voditi računa o nekim parametrima, ne zato što tako kaže čika doktor, već da bi se živelo solidno ili vrlo solidno.
I onda će vremenom da se načne jedan mnogo nezgodan tabu – transplantacija. Teoretski, uz HD se može živeti bez lekova, osim vrlo bezopasnih kao što su suplementi, vezivači, antikoagulanti/antiagregacijski lekovi, uz hormone za produkciju eritrocita koji će za par godina biti zamenjeni bezopasnijim (https://en.wikipedia.org/wiki/HIF_prolyl-hydroxylase_inhibitor). Bez serije opasnih lekova se, sa druge strane, ne može živeti nakon transplantacije i ti lekovi izazivaju dijabetes, kancer i mnoge druge nuspojave. Ako se dijaliza nastavi unapređivati (globalno i kod nas), ljudi će u nekom momentu početi ozbiljno da vagaju „isplati“ li im se ići pod nož, piti šake opasnih medikamenata i onda za 5, 6 ili 8 godina opet se vratiti na HD i listu čekanja na kadaveričnu… Svakako da transplantacija omogućava viši nivo kvaliteta života, ali treba biti iskren pa reći i to da ona nije nikakvo magično rešenje problema, već samo zamena jedne grupe problema drugom. Pogotovo u Srbiji – zemlji apsurda, gde je izvesnije da ćete duže i lepše poživeti sa iglama u fistuli na svaka dva dana nego sa „novim“ bubregom!