Kako smanjiti nivo PTH

Pacijent V.M. se interesovao za smanjenje nivoa parathormona. U analizama koje je poslao ima sledeće vrednosti:

Kalcijum:  2.16 ;  2.32;  2.21;  2.23

Fosfor:  2.35;  2.24;  2.48;  2.57;  2.58;  2.45

Alk.fosfataza:  109,  108,  135,  116,  128.

Parathormon: 1026 (02.03.2011.-554.20   08.09.2011-874.7   08.03.2012-1018   06.09.2012-1026)

Iz navedenog se vidi da V.M. ne može da reši osnovni problem: visok fosfor.
Pri tome stalno ima relativno nizak Ca, što se ne uklapa u podatak da je redovno uzimao 2-3 tablete Ca-karbonata ili Osvarena, uz obroke. (Obično kad pacijent uzima veću količinu Ca-karbonata ili Osvarena njemu ipak poraste i Ca, ako mu već taj lek nije uspeo oboriti fosfor na manje vrednosti).
No, svejedno; V.M mora pojačati sve mere za snižavanje fosfora u krvi. To je prvo i osnovno što treba učiniti.

Da se podsetimo, za snižavanje fosfora, potrebno je:
1. još strožija dijeta: potpuno prekinuti ili smanjiti unos namirnica bogatih fosforom (mleko, meso, jaja, riba, koka-kola, i slično, – imate te liste u skoro svim priručnicima o dijalizi),

2. uvesti još efikasniji vezivač fosfata u probavnom traktu: ako nisu bili dovoljno efikasni ni CaCO3, pa ni Osvaren, onda treba uvoditi još efikasniji, a to bi u ovom slučaju bio Ca-acetat 950 mg (svi drugi su skuplji od 200 evra, a Ca-acetat je po ceni isti ili čak jeftiniji od Osvarena, oko 25 evra 200 tbl). Kako izgledaju kutije tog leka možete videti na slikama koje vam dostavljamo u prilogu. Negde vani (Austria, Nemačka) sigurno mogu da se nabave ovi medikamenti.

3. Hemodijafiltracije moraju biti dovoljno duge i efikasne da uklone što više fosfora. To bi značilo da fosfor posle dijalize bude ispod 1,0 mmol/L najbolje bi bilo da bude ispod 0,8.  Međutim, ako V.M. ima Kt/V samo 1,2 to verovatno neće moći postići bez produžavanja tretmana za jedno 30 minuta.

4. Dijalizna tečnost treba da ostane do daljeg sa Ca++: 1,50 mmol/L,  a  K: 3,0 mmol/L.

5. Dok ne normalizuje fosfor, V.M. ne sme uzimati ni Rocaltrol, ni Alfa D3. (Nažalost, to je tako. Jer, Rocaltrol bi mu još više povećao fosfor, koji bi mu se onda istaložio po krvnim sudovima i pravio sklerozu, kalcifikacije).

6. Svaki pacijent koji kao vezivač fosfata koristi Osvaren, mora proveravati (osim Ca i P) i Mg (magnezijum) u krvi. Da se ne bi i tu slučajno pojavilo prekoračenje, jer Osvaren sadrži i Ca i Mg.

7. Za sada nema potrebe za uvođenjem u terapiju Mimpare ili Zemplara.
Znači, V.M. mora preduzeti sve ovo (1-6), proveravati naročito predijalizni Ca i P, svakih 7-10 dana (srednjih dana u sedmici, ne početkom i ne krajem sedmice) i prema tim nalazima ćemo zaključiti da li uspeva da pređe taj prvi korak, a to je snižavanje fosfora na neke normalnije vrednosti.
(Već to bi dovelo i do snižavanja PTH, a onda bi mogli uvesti i Rocaltrol i efekat na PTH bi sigurno bio mnogo bolji).
Za sada toliko.

Ca-acetat 950 mg, slike

.

DiaBloG – ST

Picture1b

Advertisements

5 thoughts on “Kako smanjiti nivo PTH

  1. Niste nam naveli ranije rezultate i u kojim jedinicama je ovaj nalaz. Pretpostavljamo da se radi o 7,7 pmol/L i generalno, sam po sebi to nije posebno zabrinjavajući nalaz. Ako ste dijalizni pacijent vaše idealne vrednosti PTH bi bile 10-30 pmol/L, odnosno po drugoj metodi 100 – 300 pg/ml. Tako da je vrednost od 7,7 pmol/L, praktično na gornjoj granice normalnih vrednosti, za one koji nisu na dijalizi čak i lako povišena, a za dijalizne pacijente to je nešto niža vrednost od poželjne, ali nije posebno zabrinjavajuća. U tom smislu, da bi se dala preciznija uputstva potrebno je znati i vrednosti Ca, P, alkalne fosfataze i 25(OH)D-vitamina, u krvi. Samo u tom sklopu analiza može se znati nešto više o funkciji PTŽ i stanju kostiju. Jer, jedan nalaz PTH pokazuje trenutnu vrednost PTH, a vrednosti PTH se menjaju vrlo često i značajno, tako da je najbolje pratiti trend vrednosti i na osnovu tog grafikona procenjivati realne vrednosti PTH i mere koje bi bile terapijski najcelishodnije.

  2. Helpful information. Lucky me I found your site by accident, and
    I’m surprised why this accident did not took place earlier!
    I bookmarked it.

  3. Poštovanje, imam rezultate: PTH 0.2 (1-8)
    Kalcij ionski 1.11 (1.11-1.32), Kalcij ukupni 2.35 (2.14-2.53)
    D vitamin 31 (>75)
    Feritin 8.1 (23.9-336.2)
    Zeljezo 16 (8-30)
    UIBC 35 (26-59)
    TIBC 51 (49-75)

    P nisam vadila. Inače nemam štitnjaču, izvađena totalnom tireoidektomijom prije 3 godine,sada imam 36 godina.

    Molim Vas da mi rastumacite kako je moguce imati nizak D i nizak PTH!?

    Hvala

  4. Moguće je. Nizak PTH je verovatno posledica odstranjenja paratireoidnih žlezda zajedno sa tireoidnom, što se pri operaciji TŽ često dešava jer su PTŽ male i naslonjene na TŽ. A nizak nivo vitamina D u krvi je posledica nedovoljnog unošenja tog vitamina i nedovoljnog izlaganja suncu. Prema tome … jasno Vam je šta Vam je činiti. Pozdrav.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s