Kako smanjiti nivo PTH

Pacijent V.M. se interesovao za smanjenje nivoa parathormona. U analizama koje je poslao ima sledeće vrednosti:

Kalcijum:  2.16 ;  2.32;  2.21;  2.23

Fosfor:  2.35;  2.24;  2.48;  2.57;  2.58;  2.45

Alk.fosfataza:  109,  108,  135,  116,  128.

Parathormon: 1026 (02.03.2011.-554.20   08.09.2011-874.7   08.03.2012-1018   06.09.2012-1026)

Iz navedenog se vidi da V.M. ne može da reši osnovni problem: visok fosfor.
Pri tome stalno ima relativno nizak Ca, što se ne uklapa u podatak da je redovno uzimao 2-3 tablete Ca-karbonata ili Osvarena, uz obroke. (Obično kad pacijent uzima veću količinu Ca-karbonata ili Osvarena njemu ipak poraste i Ca, ako mu već taj lek nije uspeo oboriti fosfor na manje vrednosti).
No, svejedno; V.M mora pojačati sve mere za snižavanje fosfora u krvi. To je prvo i osnovno što treba učiniti.

Da se podsetimo, za snižavanje fosfora, potrebno je:
1. još strožija dijeta: potpuno prekinuti ili smanjiti unos namirnica bogatih fosforom (mleko, meso, jaja, riba, koka-kola, i slično, – imate te liste u skoro svim priručnicima o dijalizi),

2. uvesti još efikasniji vezivač fosfata u probavnom traktu: ako nisu bili dovoljno efikasni ni CaCO3, pa ni Osvaren, onda treba uvoditi još efikasniji, a to bi u ovom slučaju bio Ca-acetat 950 mg (svi drugi su skuplji od 200 evra, a Ca-acetat je po ceni isti ili čak jeftiniji od Osvarena, oko 25 evra 200 tbl). Kako izgledaju kutije tog leka možete videti na slikama koje vam dostavljamo u prilogu. Negde vani (Austria, Nemačka) sigurno mogu da se nabave ovi medikamenti.

3. Hemodijafiltracije moraju biti dovoljno duge i efikasne da uklone što više fosfora. To bi značilo da fosfor posle dijalize bude ispod 1,0 mmol/L najbolje bi bilo da bude ispod 0,8.  Međutim, ako V.M. ima Kt/V samo 1,2 to verovatno neće moći postići bez produžavanja tretmana za jedno 30 minuta.

4. Dijalizna tečnost treba da ostane do daljeg sa Ca++: 1,50 mmol/L,  a  K: 3,0 mmol/L.

5. Dok ne normalizuje fosfor, V.M. ne sme uzimati ni Rocaltrol, ni Alfa D3. (Nažalost, to je tako. Jer, Rocaltrol bi mu još više povećao fosfor, koji bi mu se onda istaložio po krvnim sudovima i pravio sklerozu, kalcifikacije).

6. Svaki pacijent koji kao vezivač fosfata koristi Osvaren, mora proveravati (osim Ca i P) i Mg (magnezijum) u krvi. Da se ne bi i tu slučajno pojavilo prekoračenje, jer Osvaren sadrži i Ca i Mg.

7. Za sada nema potrebe za uvođenjem u terapiju Mimpare ili Zemplara.
Znači, V.M. mora preduzeti sve ovo (1-6), proveravati naročito predijalizni Ca i P, svakih 7-10 dana (srednjih dana u sedmici, ne početkom i ne krajem sedmice) i prema tim nalazima ćemo zaključiti da li uspeva da pređe taj prvi korak, a to je snižavanje fosfora na neke normalnije vrednosti.
(Već to bi dovelo i do snižavanja PTH, a onda bi mogli uvesti i Rocaltrol i efekat na PTH bi sigurno bio mnogo bolji).
Za sada toliko.

Ca-acetat 950 mg, slike

.

Sve ostalo što vas interesuje o lečenju povišenog parathormona, kao i o lečenju svih ostalih oblika bubrežne osteodistrofije, možete pročitati u našem postu:

To je tekst koji su potpisala strukovna udruženja nefrologa Srbije, a u skladu sa evropskim i svetskim vodičima za lečenje poremećaja minerala i kostiju u hroničnoj bubrežnoj slabosti.

Takođe vam preporučujemo i ostale naše postove na slične teme, dovoljno je samo da kliknete na neki od naslova:

Toliko.

.

DiaBloG – ST

Picture1b

23 thoughts on “Kako smanjiti nivo PTH

 1. Niste nam naveli ranije rezultate i u kojim jedinicama je ovaj nalaz. Pretpostavljamo da se radi o 7,7 pmol/L i generalno, sam po sebi to nije posebno zabrinjavajući nalaz. Ako ste dijalizni pacijent vaše idealne vrednosti PTH bi bile 10-30 pmol/L, odnosno po drugoj metodi 100 – 300 pg/ml. Tako da je vrednost od 7,7 pmol/L, praktično na gornjoj granice normalnih vrednosti, za one koji nisu na dijalizi čak i lako povišena, a za dijalizne pacijente to je nešto niža vrednost od poželjne, ali nije posebno zabrinjavajuća. U tom smislu, da bi se dala preciznija uputstva potrebno je znati i vrednosti Ca, P, alkalne fosfataze i 25(OH)D-vitamina, u krvi. Samo u tom sklopu analiza može se znati nešto više o funkciji PTŽ i stanju kostiju. Jer, jedan nalaz PTH pokazuje trenutnu vrednost PTH, a vrednosti PTH se menjaju vrlo često i značajno, tako da je najbolje pratiti trend vrednosti i na osnovu tog grafikona procenjivati realne vrednosti PTH i mere koje bi bile terapijski najcelishodnije.

 2. Poštovanje, imam rezultate: PTH 0.2 (1-8)
  Kalcij ionski 1.11 (1.11-1.32), Kalcij ukupni 2.35 (2.14-2.53)
  D vitamin 31 (>75)
  Feritin 8.1 (23.9-336.2)
  Zeljezo 16 (8-30)
  UIBC 35 (26-59)
  TIBC 51 (49-75)

  P nisam vadila. Inače nemam štitnjaču, izvađena totalnom tireoidektomijom prije 3 godine,sada imam 36 godina.

  Molim Vas da mi rastumacite kako je moguce imati nizak D i nizak PTH!?

  Hvala

  • Postovanje, ovo su rezultati za mamu ima 81 g.
   PTH 59,7
   Kalcij 3,68
   ANORGANSKI FOSFATI 0,77
   KREATINI131
   Molim dà mi rastumàcite ove vrijednosti , sto treba poduzeti da se popràvi

   • Poštovana Snježana, ako su navedeni rezultati tačni, Vaša majka najverovatnije mora na operaciju. Ovako enormno visoke vrednosti kalcijuma (3,6) uz relativno nizak kreatinin (137), govore u prilog primarnog hiperparatireoidizma. Potrebno je uraditi EHO i scintigrafiju paratireoidnih žlezda, pa zaključak endokrinologa. Pozdrav

   • Poštovani !
    Imam 70 godina i zbog zakrečenja desne renalne arterije desni bubreg je atrofirao a EHO levog pokazujeveličinu 10,1cm i nešto užeg parenhima 12mm, mestimično svetlijeg,bez staza. Rezultati krvi su uredni osim HOLESTEROLA – 6,85, PTH intacta – 188,8, GLIKOZA – 6,1, UREA – 8,4, KREATIN – 195, eGFR -30,0 Rezultati urina uredni osim EROTICITI 2- 3 SVŽA, LEUKOCITI 3 – 4, EPITALNE ČELIJE – RETKE PLOČASTE,BAKTRRIJE RETKE.
    Lekar mi je prepiso lek ROCALTROL 0,25MG ppo jednu ponedelkom, sredom i petkom.
    U bližem opisu tog leka stoji da se sa terapijom prekida kod rezultava KREAINA većim od 120, a koed mene je već 188,8pg/ml.
    Molim za hitan savet da li da uopšte uzimam lek ROCATROL i šta uopšre preduzmem radi saniranja visokih vrednosti PTH i KREATINA.
    Srdačan pozdrav d.Vladić

 3. Moguće je. Nizak PTH je verovatno posledica odstranjenja paratireoidnih žlezda zajedno sa tireoidnom, što se pri operaciji TŽ često dešava jer su PTŽ male i naslonjene na TŽ. A nizak nivo vitamina D u krvi je posledica nedovoljnog unošenja tog vitamina i nedovoljnog izlaganja suncu. Prema tome … jasno Vam je šta Vam je činiti. Pozdrav.

 4. Majka ima savrsenu krvnu sliku osim:
  Kalcijum 2.73
  Nalaz leukocita u krvi pozitivan
  PTH 17.31pmoč/L
  Kakva je dijagnoza i ima li pomoci?

  • Ima sigurno. Javite se nadležnom endokrinologu. A ako je majka i bubrežni bolesnik, onda nefrologu. Pozdrav

 5. Supruga nije na dijalizi a I’ma pth543,ca2,2mmol/l,neorganske fosfate1,3mmol/L,K4,8mmol/L,kreatinin464mmol/L.Momentalno prima Rextol 8ampula po 5 pcg mesecno. Molim za Vas komentar njenog stanja.

  • Potrebno je da meri nivo vitamina D u krvi, i da ga održava u gornjim granicama normalnih vrednosti (uzimanjem nekog od različitih vrsta D vitamina, kao što su npr. AlphaD3, Rocaltrol, Zemplar, Rextol, i sličnih), to je sve. Pozdrav

 6. Da vas zamolim da mi objasnite jeli opasna ova vrijednost PTHSTAT.10.45. I O CEMU SE RADI KAKO POPRAVIT I JELI OPASNO STA RADITI .PUNO HVALA OVO SAM DANAS RADIO

 7. Postovani !
  Imam problem sa bolovima u zglobovima ,pacijent sam na hemodijalizi ,vrednost kalcijuma je 2.55 a fosfor 1.73 , da lismem da primam rextol posto mi on pomaze da nemam bolove i hodam normalno ,hvala na odgovoru .

 8. Imam 50 godina a rezultati su mi: kalcijum 2;5 neorganski fosfor 1;3 PTH 124. Da li su rezultati PTH zabrinjavajuci?

 9. Postovani,
  Imam 35god i vec duze vreme sam malaksala. Analize krvi pokazuji da nisam anemicna, gvožđe mi je 16.7, pa sam od lekara opšte prakse dobila dalje analze.
  Vitamin D 30,
  PTH 85,2
  Kalcijum ukupni 2,17
  Fosfor 1,45
  Ako možete da mi protumačite ove rezultate, jer mi je pregled endokrinologa zakazan tek za mesec dana. Dobila sam za sad Detrical2000

 10. Postovani, nakon prelezanog korona virusa (bila sam u bolnici na kiseoniku 15 dana i imala sam obostranu upalu pluca skoro citavih plucnih krila)osim opadanja kose nisam imala nekih vecih tegoba.Ali kako se povecalo opadanje kose nakon tri meseca od ozdravljenja uradila sam analize krvi gde su sve vrednosti u redu osim PTH koji je 15,37pmol/L. Juce sam uradila jos i feritin koji je 32.0ng/ml i Kalcijum ukupni koji je 2.36mmol/L.Inace sam 72. godiste i uveliko imam simptome premenopauze, Sta dalje? Da li su ove vrednosti PTH alarmantne?
  Hvala unapred,
  Srdacan pozdrav,
  Marina

  • U najkraćem, nisu alarmantne. Posebno ako ste i dijalizni pacijent. Ako niste, javite se, redovnim putem, endokrinologu, radi daljeg ispitivanja. Pozdrav

 11. Moj pth je 159. Da li je to ozbiljan problem i kako ga smanjiti. U pitanju je poodmakla osteoporoza. Hvala

 12. Ako Vam je PTH 159 pmol/L (a ne pg/ml), onda je to poodmakla faza Hiperparatireoidizma. Uraditi ultrazvuk, i ako je bilo koja PT žlezda veća od 10 mm, sledi operacija. Ako je 159 pg/ml, to je za dijalizne pacijente normalna vrednost. Pozdrav

 13. Postovani,
  Da li mi mozete reci gdje se moze nabaviti Ca-acetat 950 mg? Inace sam iz Banjaluke.
  Unaprijed hvala!

 14. Poštovani,
  Pre 2, 5 meseca sam uradila analize za PTH i Vit D. Rezultat je bio, nizak vit D-38 i povišem PTH-99pg/mL. Reumatolog mi je dao da pijem K2D3 vivo 2000ij vit D u sada je rezultat sledeći:vit D-59 i PTH- 114.4pg/mL.
  Rezultat za štitnu žlezdu je bio ok.
  Da li je to alarmantno?
  Inače imam 45 god i kod reumatologa idem zbog bolova u kičmi, pa sam išla na elektro terapiju i cežbe. Ne primam nikakvu th i nisam hronični bolesnik.
  Hvala unapred.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s