Zašto je japanska dijaliza najbolja na svetu?

Šta još treba da nam se desi da bismo počeli da učimo od onih od kojih imamo šta naučiti?

Poštovani čitaoci,

Kada smo pitanje iz naslova (Zašto je japanska dijaliza najbolja na svetu) postavili našim stručnim saradnicima, dobili smo odgovore za koje smo većinom i sami znali.

Naime, naši doktori su već čuli za kvalitet japanskih dijalizatora i japanskih aparata za dijalizu, znaju i to da u Japanu hemodijalize traju 5-6 sati, a da je na japanskim HD protok krvi svega 200 ml/min, da je u Japanu ureaKt/V najniži na svetu, a stepen uklanjanja beta2mikroglobulina najveći.

Dalje, činjenica je da u Japanu mnogo više rade predilucijske hemofiltracije i hemodijafiltracije, da propisno kontrolišu kvalitet vode za dijalizu i da koriste dijalizatore bez Bisfenola-A i bez PVP (Polyvinylpyrolidona). O Bisfenolu-A smo već sve rekli (link), a ovaj drugi otrov: PVP, izaziva pad trombocita, svrab i alergijske reakcije na hemodijalizi, i redovno se nalazi u polisulfonskim (PS) dijalizatorima našeg vodećeg monopoliste (da mu i ne pominjemo ime).

Ali, ono što ni naši doktori nisu znali, mi smo sami otkrili.

Naime, razmišljajući o problemima koje nam je izneo Saša Davidović u svom potresnom pismu (link) pretraživali smo internet u pokušaju da saznamo kako to drugi (pametniji i vredniji od nas) rade..

I zamislite,

saznamo još nešto o japanskoj hemodijalizi, što do sada niko od nas nije znao.

Otkriće je sledeće:

Japanci uopšte ne koriste metalne fistulne igle za punkciju AV fistula !!!

Japan ima preko 300 000 dijaliznih pacijenata, a za 97% njih uopšte ne koriste metalne igle za hemodijalizu.

I to nije ništa novo.

To traje već decenijama. Oni preko 30 godina koriste plastične KANILE za hemodijalizu !!!

(Možda je krajnje vreme da neko pošalje naše nefrologe u neki japanski dijalizni centar umesto što ih vodaju na kongrese po svetskim turističkim metropolama!)

Kao i one obične (periferne) venske kanile i ove japanske dijalizne kanile imaju metalni šiljak dok ne prodru u krvni sud, a onda se taj metalni vodič (mandren) izvuče i ostane meka, šuplja, plastična cevčica tokom cele dijalize.

Japanske kanile za dijalizuBrojne su prednosti ovih Kanila za HD.

Ako pacijent i pomeri ruku, neće mu igla probiti venu!

Drugo, te dijalizne KANILE su mnogo tanje od naših fistulnih igala, jer u Japanu je i potrebni protok krvi samo 200 ml/min, a od tih igala ne ostaju ni rupe koje teško zarastaju i koje prave aneurizme.

Treće, za predijalizne pacijente kod kojih se ne može čekati 6 nedelja za sazrevanje AV fistule, sa ovim kanilama nova AVF se može punktirati i posle 2 -3 nedelje.

Obzirom na visok pritisak krvi u AVF i AVG, ove kanile imaju protiv-povratni ventil (anti-reflux) i dizajnirane su tako da ne dozvole prodor bakterija ili nečistoća iz spoljne sredine u krv.

Ako sestra i nije vešta da sa tim kanilama pronađe krvni pristup, one se plasiraju pod kontrolom mini-ultrazvuka, aparata veličine laptopa, pomoću kojeg se nepogrešivo postavlja vrh igle tačno u sredinu krvnog suda. Nema probijanja donjeg zida AVF (!) zbog kojeg nam naše sestre eufemistički kažu „procurela“ vena (ili arterija).

Zamislite samo koliko se CVK katetera moglo izbeći na brdovitom Balkanu!?!

A sada idemo redom, da vam sve to i prikažemo:

Evo kako izgledaju te fistulne kanile:

Fistulna kanila Argyle

Kada se pogleda ceo mehanizam, onda to izgleda ovako:

Fistulna kanila Argyle1Sada ćemo vam šematski prikazati upotrebu tih igala, sve po fazama.

Prva faza, je punkcija, probijanje kože i potkožnog tkiva, dok se ne uđe u krvni sud:

1-Punkcija-fistulnom-kanilom

Čim se pojavi krv u igli, odmah se metalni šiljak povlači nazad, a plastična cevčica se gurne napred, u krvni sud:

2-Izvlacenje-vodica

Zatim se pristupa spajanju kanile sa krvnom linijom:

3-Spajanje-kanile-i-linije

Dalje je ceo postupak isti kao i kod nas:

4-Zapocinjanje-hemodijalize

Ono što je važno napomenuti, jeste da plastična kanila ima i otvore sa strane, tako da lakše uzima, ili daje krv, ako joj vrh nalegne na neku prepreku:

Supercath-japanske-fistulne kanile

Evo kako izgledaju plasirane i fiksirane japanske dijalizne kanile:

  Fiksirane fistulne kanile

Hmm, ne bi trebalo golim rukama, ali valjda je stres zbog snimanja učinio svoje:

Japanske-kanile-za-AVF

Ukoliko ima problema sa punkcijom duboke AVF ili AVG, onda se poziva u pomoć tehnika:

Portabilni-EHO-za-AVF-2Sa ovakvim spravicama je lako naći centar bilo koje vene, fistule ili grafta:

Ehom-vodjena-punkcija1

I kada kanila uđe u najdublji krvni sud, krv neće prskati okolo, jer te kanile imaju specijalni protiv-povratni (anti-reflux) mehanizam na svom završetku:

     Plasirana fistulna kanila       Prikaz protiv-povratnog ventila

Našli smo vam i imena nekih od firmi koje proizvode ove kanile (Medikit, Covidien, Nipro). Interesantno, čak dve od ovih triju firmi imaju i predstavništvo u Beogradu, ali nemaju kanile, nažalost. Najpoznatije marke ovih plastičnih fistulnih kanila su „Supercath“, „Argyle“ i „Cath“(link).  Fistulne kanile (kateteri) se obično prave u nekoliko dimenzija, na primer, od 25 do 38 mm dužine, pa su ove duže posebno pogodne za punkciju dubokih i slabo palpabilnih AVF.

Neki pametnjaković će se zapitati, a šta je sa venskim i arterijskim pritiscima u ovako tankim iglama? Činjenica je međutim, da su i mnogi drugi centri širom Azije, Australije, Evrope (Španija, npr), pa čak i Irana, počeli koristiti ove kanile i da sa njima postižu i protoke od preko 300 ml/min, a pritisci u kanilama su im oko 140 mmHg, što je još uvek ispod gornje dozvoljene granice. (A po zakonima fizike, pošto je kanila duža od igle time i pritisak u njoj mora biti veći).

Ukratko: sa plastičnim kanilama za HD manje je bolova, manje je tromboza, manje je hematoma, manje se troši heparina, manje su rupe posle punktiranja, fistula traje duže, a krv brže staje posle tretmana.

Da se ove kanile vrlo uspešno koriste i u Iranu, možete videti na sledećem video snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=-tYTOkYLUSY

Ne zaboravimo:

Prosečna životna dob japanskih dijaliznih pacijenata je 69 godina! Ali i tako staroj dijaliznoj populaciji Japanci prave i održavaju skoro isključivo samo AV fistule kao krvne pristupe (kateteri su tamo retkost).

Uostalom pogledajte podatke iz zvanične nefrološke statistike: koje države imaju koliko AVF, a koliko AV Graftova i Katetera:

       Vrste-krvnih-pristupa-u-pojedinim-drzavama        Vrste-krvnih-pristupa-u-pojedinim-drzavama2

To je pravi primer kako jedan zdravstveni sistem brine o svom narodu.

I trebali ikoga onda još jednom podsećati zašto je Japanska dijaliza najbolja na svetu?

Ako treba, onda pogledajte na sledećem slajdu prosečne protoke krvi u različitim državama:

(slajd je original, na engleskom, ali ne sumnjamo da ćete sve shvatiti)

Protoci-krvi-u-HD-centrima-

I onda povežimo te osnovne činjenice: Amerikanci imaju najgoru dijalizu na svetu, jer imaju najveći broj privatnih dijaliznih centara, kojima je u interesu da na istim aparatima i sa istim osobljem obrnu što „veći promet“, dakle cilj im je natrpati što više pacijenata, postići što veće protoke krvi, a za što kraće vreme trajanja tretmana (TT). To što će takav sistem lečenja upropastiti pacijentima krvne pristupe i uništiti život, Bože moj, doktori su tako odredili, nema politika ni industrija ništa s tim?!

Evropa i Australija-Novi Zeland su tu negde u sredini, ali nimalo nisu sjajni, jer sledi jedan drugi podatak:

Koji HD pacijenti imaju najmanju smrtnost

Dakle, država koja želi da joj pacijenti požive, ona im omogući sporu i laganu hemodijalizu, ali od najmanje 5 sati trajanja:

Sad vam je, nadamo se jasnije,

da poglavlja koja u našoj dijalizi moramo otvoriti, nisu evropska.

Ili da ćutimo i trpimo, kao i do sada.

.

.

DiaBloG – 2016

.

.

.     .     .     .     .     .

____________________________________

.     .     .     .     .     .

10 thoughts on “Zašto je japanska dijaliza najbolja na svetu?

 1. da li mi moramo toliko da zaostajemo u razvoju. Da lije moguće da se pored Japana i druge aziske države koriste kanilu koja ima ne samo olakšanje za pacijent već i ekonomsku opravdanost.
  Zašto se naši hirurzi za aplikaciju novih kanila već ne pošalju na obuku u Japan ili da se pozovu japanski strčnjaci da isto primene kod nas.
  D ali znate kakve pribleme iamju pacijenti kada im fistula otkaže. !!!

 2. Sadržaj ne daje baš celovito objašnjenje naslova, ali je vrlo indikativan – dijalizirani u Japanu žive dugo i kvalitetno jer se društvo stara i brine o njima. U njihovoj filozofiji su i poštovanje prema starijima i jaka društvena kohezija. A ovde se Pravilnik o HD ne stara o pacijentima, već da se što pre i u što većem broju „prirodno odliju“.

  • Da, Rođo, bila je i opcija da u naslovu dodamo i ono: „Prvi deo“. Ali, to bi naglasilo obavezu da pravimo još nekoliko nastavaka, a već smo dovoljno pričali i o japanskim dijalizatorima, i o drugim specifičnostima njihove dijalize. Ovo bi trebao biti podsticaj našim nefrološkim službama da nabavljaju i fistulne kanile i ultrazvuk za fistule, da nabave lampe za prikaz krvnih sudova, da nabavljaju najbolje igle (jer to nisu velike pare) i da prestanu da nam klobuče, buše i zapušavaju fistule, jer za HD pacijente fistula je ulaznica za život. Ali, naša „udruženja“ misle da je važnije da idemo na psihoterapijske seanse, a udruženja nefrologa se sada bave „retkim bolestima“ u nefrologiji. Da li su oni toliki idioti, ili su oni uvereni da smo mi toliki idioti… ne znam … ali to nam je sadašnjost.

 3. Čekajte bre, malo, s tim Japancima. O kakvoj to „filozofiji poštovanja prema starijima“ gvori Rođa? Pa ja sam nekada davno gledao neki japanski film kako odvlače starce na vrh planine (Fidži li beše) i tamo ih ostavljaju da crknu. Pa naš je lapot humanije delo. Kako sad odjednom priča da treba vratiti krvne pumpe na 200? Kome je to u interesu? Niste mi jasni…

  • Pa,Bogdane,nekada davno su i u nekim krajevima nase zemlje starijim i nesposobnim licima za bilo kakav posao na selu-presudjivali maljem po glavi…Raspitaj te se…

 4. Gde nam nestade Gromovnik? Ja zbog njega iščitah memoare Ilije Gromovnika, ali taj mu ne beše tatko..
  Možda mu ova tema nije dovoljno inspirativna, ili možda još ne zna japanski …
  A baš je bio intersantan komentator. Možda ga je i Ratko iznerviro…

  • Sta sam ga ja iznervirao??? Samo smo konstatovali cinjenicno stanje vezano za transplantacije tj.doniranje organa…
   Admine,zanima me kako se vrsi hemodijaliza jednom iglom (single needle),da li je isti efekat i krajnji rezultat kao i u standardnom tretmanu sa dve igle…Hvala ti…Pozdrav…

   • To ti je Valtere neka „polu-dijaliza“, polovične efikasnosti u odnosu na standardnu. Na prste jedne ruke se mogu izbrojati pacijenti u Srbiji koji se tako dijaliziraju. Ja nisam u životu video nijednog takvog, ali kažu da dođu ponekad iz Nemačke, poneki gastarbajter, dijabetičar, koji onda mora doneti svoje AV linije, jer niko u našim centrima nema taj Y-nastavak za njihovo dijaliziranje. Naši doktori tu HD smatraju lošom, ali đavo će ga znati istinu, kad nemamo nikakvog svoga iskustva.
    Inače, čitaj naš sajt malo detaljnije!
    Sve smo već napisali o tome, što bi trebalo znati… (Škola HD,lekcija br5)
    https://dijaliza.wordpress.com/2013/11/12/
    Pozdrav.

   • Single needle dijaliza je samo u krajnjoj nuzdi,kada fistula nije razvijena,tj. ima samo jedan krak a i on je kratak.Ja imam iskustva sa tim na pocetku dijaliziranja.Tu je velika recirkulacija krvi i to podrazumeva da su nalazi losiji.

    • Ha, Admine,dao si mi dobar nick name… Inace Valter Peric je bio rodjak mom pokojnom dedi u drugom sv. ratu…preziveo sutjesku,neretvu i svasta po nesto…

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s