Nizak krvni pritisak na HD – šta činiti?

Nizak krvni pritisak i hemodijaliza – šta činiti?

Nekoliko pacijenata nas je pitalo za savete u vezi niskog krvnog pritiska. Iako DijaBloG ima odličan stručni tim (u šta ste se nadamo se već uverili), odlučili smo se da Vam ovaj put predočimo odgovor i savete pacijenta, zapravo pacijentkinje, koja ima veliko lično iskustvo u borbi sa niskim pritiskom. Pretpostavljamo i da je mnogi od vas i lično poznaju, ali ćemo se držati pravila ovog bloga, da ističemo ili komentarišemo pojavu ili problem, a ne ističemo imena i ličnosti o kojima se radi.

Dakle, reč ima, naša i Vaša: Snežana V:

Poštovane kolege:

Pre svega moram da naglasim da nisam ni lekar ni medicinski radnik. Ali ako Vam kažem da sam u januaru ove godine napunila 31 god. na hemodijalizi, složićete se da mi sama ta činjenica daje za pravo da Vam ispričam svoje iskustvo i dugogodišnju borbu sa niskim krvnim pritiskom (arterijskom hipotenzijom) i da pomislim da će bar jednom od pacijenta nešto od toga pomoći.

Prvo, treba da znate da sam na kućnoj dijalizi ( i to od 1985.godine) i da radim dijalizu obavezno svaki drugi dan od minimalno 5 do 6 sati i to uglavnom naizmenično HDF i HF (sve on-line, naravno), a vrlo često mesecima samo HF.

Ovo je važno za krvni pritisak (normalno i za mnoge druge stvari), jer kada se dijalizirate svaki drugi dan, donos težine je manji, ne postoji vikend kada je dizbalans elektrolita najveći, i samim tim češćim i dužim dijaliziranjem pritisak postaje stabilniji.

On-line hemodijafiltracija i hemofiltracija (HDF i HF) kao metode napravljene su prvenstveno za kardiovaskularno nestabilne i hipotenzivne pacijente i meni pomažu da održim pritisak tokom tretmana.

Shvatila sam da svaki pacijent jeste individua i da vrednosti elektrolita i temperuture na aparatu trebaju biti prema njemu i individualno podešene.

Moj profil Na jeste sa 148 mmol na 145 mmol, bikarbonata  sa 28 na 26, i uvek obavezno radim profil Ultrafiltracije.

Podešena temperatura dijalizne i infuzione tečnosti  na mom aparatu je 36 oC stepeni (neko vreme sam držala i 35 oC  stepeni ali mi je bilo mnogo hladno). Takvo podešavanje aparata održava mi pritisak stabilnim tokom tretmana, čak ga i  poveća u odnosu na pritisak na početku dijalize.

Svih ovih godina koristila sam ili isprobavala sledeće lekove :

–         GUTRON kapi i tablete

–         ZOLOFT tablete

–         EFFORTIL kapi i inekcije

–         L- DOPS kapsule

–         FLORINEF tablete

–         EFEDRA tablete i inekcije

–         HIPERBARIČNA individualna komora

Moj pritisak je u početku bio oko 90/60 mmHg, da bi vrlo brzo pao na toliko niske vrednosti da sam često imala utisak da uopšte nisam tu, već da je to samo jedna ljuštura obavijena oko kostiju.

Moj najniže izmereni pritisak bio je 52/27 mmHg, a kada je 75/50 mmHg, ja normalno hodam i nije problem. Kada je ispod tog nivoa, to zahteva da legnem i podignem noge.

Nizak krvni pritisak

Moje iskustvo sa GUTRON TABLETAMA nije dalo neke pozitivne efekte iako sam ih koristila kao svakodnevnu terapiju 3 X 10 mg, dok su  se GUTRON KAPI pokazale kao jako dobre. Ako popijem 30 kapi, na pritisak 75/50 mmHg, posle 15 minuta on će se podići na 90/60 mmHg i držaće me neko vreme (od 1h do 3 h).

ZOLOFT tablete sam koristila 2 meseca i na pritisak mi nisu delovale, a imala sam velike mučnine i nagon na povraćanje, tako da sam posle toga prestala sa njihovim korišćenjem.

EFFORTIL kapi sam koristila vrlo malo (i to samo u slučajevima  kada nisam nabavila Gutron kapi ), jer mi izazivaju tahikardiju. Znam da ih doktori preporučuju i većina pacijenata uzima upravo Effortil kapi, ali meni su barem, pravile nuspojave.

EFFORTIL inekcije koristim kada mi je pritisak ispod 65/40 mmHg, i to ih dajem sebi obavezno subkutano (potkožno). Veoma brzo deluju i za 15 minuta mogu da progledam. Nemam tahikardiju, ali ponekad kad je pritisak ispod  vrednosti 60/35 mmHg, javlja mi se blagi tremor kada se pritisak povisi.

L-DOPS kapsule, do kojih sam došla čitajući o Japanskoj studiji koja je rađena kod  pacijenata na dijalizi, koji su bili hipotenzivni, dale su mi dobre vrednosti pritiska i kada mogu da ih nabavim (ima ih samo u Japanu), redovno ih uzimam prema količinama iz te studije, malo korigovanim mojim iskustvom.

FLORINEF tablete sam koristila posle dugog odbijanja, jer ne volim kortizonske preparate (zbog nuspojava), ali nisu mi imale efekat na pritisak, tako da sam posle dva meseca odustala.

EFEDRU (Effedrin) sam koristila u vidu tableta i inekcija, jer u očaju više nisam znala kako da se podignem iz horizontale i da podignem pritisak da bar pređe 60/35 mmHg. Odlična je i pritisak raste.

Na ideju da idem u HIPERBARIČNU KOMORU došla sam sama, čitajući i razmišljajući. Pošto sam primetila da mi kod vrednosti krvnog pritiska oko 75/50 mmHg i niže, počinju jaki bolovi u glavi i u očnim dupljama, shvatila sam da mi je organizam u hipoksiji non-stop i tako sam došla na ideju da pokušam sa tretmanom  u individualnoj hiperbaričnoj komori, da popravim oksigenaciju krvi, snabdevanje tkiva kiseonikom.

Tretmane u hiperbaričnoj komori koristim od 2006. godine i smatram da se ta vrsta terapije pokazala kao najdelotvornija i najefikasnija u rešavanju mog problema sa hipotenzijom.

Kad god mogu da obezbedim minimum 15 tretmana mesečno, nemam  nikakav pad pritiska, održava se na 90/65mmHg, a ponekad bude 100/70 mmHg i pri tome ne koristim dodatno ništa od gore navedenih lekova.

Za kraj, posle 6 godina iskustva u borbi sa teškom hipotenzijom, meni su najviše pomogli :

–     HBO tretmani na mesečnom nivou i u kontinuitetu

–     GUTRON kapi

–     L-DOPS kapsule

Normalno, nemojte zaboraviti i sve one uobičajene postupke koje vam doktori preporučuju: da smanjite donos između dve dijalize, da produžite vreme dijaliziranja, da povećate učestalost dijaliziranja, da eritropoetinom obezbedite normalnu krvnu sliku, da ne užinate u toku dijalize i da slučajno ne uzmete lekove koji obaraju krvni pritisak!

Ako budete imali dodatnih pitanja ili komentara, rado ću Vam odgovoriti.

Sretno svima, i kao što glasi naslov jednog našeg posta: Nikada se nemojte predati.

S. V.

.

.           .           .

Picture1b

42 thoughts on “Nizak krvni pritisak na HD – šta činiti?

  • Dragi kolega, na zalost ( kao i za mnoge druge neophodno nam potrebne lekove) Gutron tableta ,kao ni kapi, nema u nasoj zemlji. Ima ih u Madjarskoj, Italiji, Austriji, Nemackoj…Kod nas, u zemlji Srbiji, jedino ako imate poznatu apoteku koja ce vam to nabaviti na crno!

  • Apoteka KAMILICA BEOGRAD UL
   . PASTEROVA PREKO PUTA KARADJORDJEVA PARKA. KUTIJA KOSTA 1300
   00 DIN. 50 KOM. OD 2,5 mil.

 1. Draga moja Snezana lepo je naci ovoliko dobrih saveta s tvoje strane samo kada bi nas bilo vise koji hocemo da to slusamo i primenimo. Ako neko hoce ovo da cita evo i od mene jedan savet: ja cesto konsultujem Snezanu po raznim pitanjima iz oblasti dijalize, što i drugima preporučujem. Mozda to nekima izgleda sasavo, jer ona nije medicinar, ali meni pomogne uvek. I vrlo prijatno deluje uzivo. s a v i c

 2. Narode bolesni i mučeni, pratite ove radove Snezane Vukotic kao i one objavljene na http://www.udtihbb.rs.ba, primenite to i videćete da nam svima može biti bolje. U ovim tekstovima objavljenim od strane uvaženih i iskusnih stručnjaka poslato Vam je znanje o dijalizi ‘na izvolte’ i trebate ga samo iskoristiti za VAŠE DOBRO. Ponegde ili ponekad, Vama to može izgledati šašavo ali meni deluje. Savić

 3. Marko, ako Gutron ne nadjes kod nas zamoli nekog, ako imas u Austriji lako ce ih tamo nabaviti i puno jeftinije. Pozdrav, Mida.

 4. Danijela G. je redakciji bloga poslala pitanje: koje su nuspojave lekova protiv niskog krvnog pritiska? Pošto je ova tema interesantna većem broju posetilaca ovog sajta, odgovor našeg Stručnog Tima, prenosimo ovde, svima:
  Kao i svi drugi lekovi, tako i lekovi protiv niskog krvnog pritiska moraju imati neke nuspojave, neželjena dejstva, koja su sva popisana u uputstvu uz lek. Ali, treba reći da su te nuspojave retke.
  Midodrin (fabrički: „Gutron“, „ProAmatine“), od češćih ima navedene sledeće nuspojave: hipertenzija, glavobolja, nagon na mokrenje ili zadržavanje urina, osećaj trnjenja u ekstremitetima, osećaj svraba, stomačne smetnje, kožni osip itd.
  Uzima se 5-10 mg pola sata pre dijalize, dejstvo mu počinje za oko 1 sat i traje 2-3 sata, ali je dijalizibilan (tj.dijalizom se uklanja iz organizma). Detaljnije o ovome imate na sajtu: http://www.drugs.com/pro/midodrine.html
  Effortil ima kao nuspojave navedeno sledeće: osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca, bol u grudima, glavobolja, mučnina, nemir, nesanica, znojenje. Detaljnije o ovom leku imate na sajtu: http://www.zwitserseapotheek.be/webshop/en/self-care-354/blood-vessels-382/effortil-075-50-drup-37556.html
  Slične nuspojave ima i lek Effedrin (nesanica, glavobolja, ubrzan ili neprailan rad srca, vrtoglavica, znojenje, mučnina, teže mokrenje), što se može videti i na sajtu: http://www.rxlist.com/ephedrine-side-effects-drug-center.htm
  Sertralin (fabrički naziv „Zoloft“) je lek protiv depresije, ali pošto podstiče opšti tonus organizma, koristi se i protiv niskog krvnog pritiska. Kao nuspojave navode se: mučnina, znojenje, suva usta, smanjen apetit, stomačne tegobe, ukočenost, zbunjenost, osećaj nepravilnog rada srca, nemir, nesanica, itd.). Opširnije o Zoloftu imate na: http://www.rxlist.com/zoloft-side-effects-drug-center.htm
  Fludrocortison ili „Florinef“ kao nuspojave ima navedene smetnje vida, oticanje nogu, porast težine, depresivnost, nesanicu, mučninu, mišićnu slabost, porast maljavosti, stomačne smetnje, glavobolju, porast šećera u krvi, itd. Opširnije, na: http://www.drugs.com/sfx/florinef-side-effects.html
  U svakom slučaju, ako imate bilo kakve druge tegobe ili smetnje (posebno srčane), sem niskog krvnog pritiska, potrebno je da se konsultujete sa vašim nefrologom oko primene bilo kojeg od ovih lekova.
  Srdačan pozdrav, DiaBloG – Stručni Tim

 5. Višegodišnji pacijent na dijalizi bez oba bubrega dobije temperaturu i povraćanje iz čista mira i to traje već dva dana.Izuzeno nizak krvni pritisak.Potreban nam je savet šta da radimo?

 6. Ako povišena temperatura, povraćanje i nizak pritisak traju neprekidno 2 dana, a pacijent ranije nije imao takve tegobe, onda se obično takva stanja ne mogu rešiti tokom dijaliznog tretmana, nego pacijenta treba primiti na odeljenje, odnosno u bolnicu. U bolnici će mu se dodatnim analizama utvrditi da li ima bakterijsku ili virusnu infekciju, odakle potiče i kog je stepena, odnosno proširenosti. Daljim ispitivanjem simptoma treba utvrditi da li su tegobe nastale posle neke sumnjive hrane, da li su nastale na dijalizi i da li pacijent ima i neke bolove, teškoće sa disanjem, glavobolju ili srčanu slabost. Ako je temperatura povišena preko 38 treba uzeti hemokulturu, uzorak krvi na utvrđivanje vrste bakterija u njoj, da bi se dao antibiotik koji ima najbolje dejstvo na tu bakteriju. Do dobijanja svih tih rezultata, obično se daju sredstva za snižavanje temperature (Brufen ili Paracetamol, sirup), infuzija 5%glukoze 500 ml, po potrebi nadoknada kalijuma (jer se K gubi povraćanjem i dijalizom) i drugih elektrolita (npr.Ringer, infuzija), sredstva za povišavanje krvnog pritiska (npr. infuzija 10% NaCl, ili Dopamina), uz ostalu terapiju zavisno od kliničkog nalaza na vitalnim organima. Antibiotik opšteg spektra, na primer Longacef, može se dati u dozi od 2 grama dnevno intravenski, dok ne dođu rezultati hemokulture, ako je infekcija bakterijska. U svakom slučaju izražena temperatura, povraćanje i nizak pritisak, mogu biti i znak ozbiljnije infekcije (septikemije ili viremije) i obično se ne mogu terapijski ni dijagnostički rešiti tokom standardnog dijaliznog tretmana.

  • Keti, neka Vam lekar ovde napise recept i to je dovoljno za bilo koju apoteku u inostranstvu. Dovoljno je i da taj recept skenirate i posaljete mailom Vasoj sestri. Kao sto rekoh, druga opcija je: apoteka, pa na crno. Pozdrav

 7. Pozdrav. Imam 24 godine. Na hemodijalizi sam već 3. Imam jedno pitanje za vas. Pre godinu dana, možda malo manje primetio sam krckanje u kolenima i zglobovima na rukama i nogama. Malo sam istraživao i došao do saznanja da se to zove realna ostoporoza. Kako sam i sam shvatio leka za to da i nema. Kasnije sam se i sa svojom doktorkom konsultovao, isto mi je to potvrdila. Jednostavno to mora tako. Slaba gustina kostiju. E sada. Možda vi imate neki savet, šta i kako nadalje, jer to postaje užasno iritirajuće pa čak i pomalo bolno?

  • Zdravo Dušane, dobro nam došao. Mlad si i nisi dugo na dijalizi, ali ipak … Neke stvari si morao saznati, pronaći, mimo doktora. Ukratko, nisi u pravu, a teško je poverovati, ali ni doktorka ti nije u pravu, ako je tako nešto rekla. Renalna osteodistrofija, a ne osteoporoza, se danas uspešno leči. U prevodu, to je poremećaj izgradnje kostiju zbog bubrežne slabosti. Kada bubreg ne funkcioniše, u krvi pacijenta raste fosfor i parathormon, a opada kalcijum i vitamin D. To su sve supstance koje regulišu rast i gustinu kostiju. Ti moraš znati svoje vrednosti tih nalaza, uvek. I nastojati da ti svi budu u normali. Protiv visokog fosfora i niskog kalcijuma treba da uzimaš tablete Kalcijum-karbonata ili kalcijum-acetata. A kad postigneš normalne vrednosti Ca i fosfora, onda će ti propisati i dozu vitamina D (Alpha D3 ili Rocaltrol), na osnovu nivoa parathormona. Sa takvom terapijom možeš na dijalizi biti i decenijama, a da te kosti ne zabole, a kamoli se predati već posle 3 godine … Pitaj ti ovde ili tamo, u svom centru, neke starije i iskusnije pacijente, koji se sa tim nose već godinama. Pa nam se javi opet, ako ti nešto ne bude jasno. Pozdrav

   • Zaboravio sam i to da napišem. Parathormon je rađen pre otprilike mesec dana i iznosio je 178, 6. Kalcijum mi je uvećan pa mi je doktorka rekla da pauziram nekih mesec dana. Sada mi je opet uveden. Ne znam za koliko ali je i dalje uvećan ali ja pijem 2×1. Pijem i Rocaltrol od 0.25 svaki drugi dan. Ne bih da imenujem centar u kome se dijaliziram ali ovde su doktori previše nemarljivi za pacijente. Naročite za mene pošto još i nemam nepunih 24. Pomozite mi ako Boga znate jer ja kome god da se obratim, jednostavno mi kažu mora to tako, ćuti i trpi, i ja šta ću od muke. Moram da ćutim i trpim jer mi život od njih zavisi. Ne bih da ulazim u rasprave.

    • Razumemo te, Dušane. Ne moraš nam naravno, pominjati ime centra. Mnogo je nažalost, takvih centara. A ti moraš naučiti kako da održavaš normalnim Ca, P, PTH i vitamin D u krvi. Većini je najveći problem visok fosfor ili sklonost ka visokom fosforu. Zato skoro svi pacijenti piju lekove koji se zovu vezivači fosfata u probavnom traktu. To su na primer Kalcijum-karbonat ili Kalcijum-acetat, ili Osvaren ili Fosrenol, ima ih raznih i cena i efikasnost su im vrlo različiti. Kada pacijent nauči da sa tim tabletama vezivačima, uspe postići ciljne vrednosti fosfora u krvi (1,2-1,8 mmol/L), tada mu obično i nivo kalcijuma u krvi bude normalan: 2,4-2,6 mmol/L. Ako su kalcijum i fosfor postali normalni, onda je veća verovatnoća da će se i nivo PTH moći dovesti u normalu: 120-400 pg/ml (ili 12-40 pmol/L). Zapamti da je redosled postupaka upravo ovakav: normalizacija fosfora, pa tek onda kalcijuma, pa tek onda PTH. Ti nam nisi naveo u kojim jedinicama je tvoj PTH, ali pretpostavljamo da je u pg/ml, što bi značilo da nije uvećan. Vitamin D (Rocaltrol) se daje za jačanje kostiju i za obaranje nivoa PTH, ali on nažalost, podiže vrednosti i Ca i P u krvi. Zato oni koji imaju povišen Ca ili P, ne smeju primati vitamin D, bez obzira kakav im je PTH. Ako si ti imao visok kalcijum, onda nisi trebao da prestaneš uzimati kalcijum-karbonat, nego Rocaltrol. Javljaj nam redovno sve svoje nalaze Ca, P, PTH i alkalne fosfataze (u nekim laboratorijama određuju i nivo vitamina D) u krvi, a mi ćemo ti onda pomoći savetima i preporukama u izboru prave terapije. Pozdrav.

 8. Eto, naučio sam još jednu novost. Ne, pmol/L je u pitanju. Sada sam i izveštaj pronašao. Pronašao sam i izveštaj od prošle godine i iznosio je 120 pmol/L. Prošle nedelje su rađeni rezultati ali nisam još video koliki je fosfor jer su kod doktorke na uvid. Moraću detaljno da proučim i hranu koju sadrži najvise fosfora jer ja uglavnom jedem sve i trudim se da održavam mišićnu masu. Videću nadalje šta i kako stoje stvari, pa ako bude bilo potrebe, potražiću pomoć u nekoj drugoj i odgovornijoj bolnici. A Vama hvala najlepše. Ne znam kako da Vam se odužim. Kupio bih Vam čokoladu ali ne znam gde da pošaljem. 🙂 Od srca hvala.

 9. Pozdrav svima,

  Oprostite ako sam malo skrenuo sa teme. Već duže vreme osećam slabost, vrtoglavicu. Lekari su mi ustanovili puls koji varira od 52 tokom dana i 33 tokom noci. Dao mi je Gutron kapi i rekao da kupim Gutron tablete pa da to pijem u kombinaciji. Zanima me vaše mišljenje. Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.

  • Nemanja, niste nam rekli kakav Vam je krvni pritisak i da li ste dijalizni pacijent. Gutron, kapi ili tablete, se propisuju kod niskog krvnog pritiska i vrtoglavice zbog naglog pada krvnog pritiska pri ustajanju, ali ne i za usporen puls. Ako samo imate usporen puls trebalo bi da se javite kardiologu, da Vam urade Holter-EKG snimanje, pa će na osnovu toga da odrede neku drugu terapiju. Pozdrav,

 10. Pozdrav. Zanima me da li neko ima iskustvo u naručivanju lijekova preko goldpharma.sc? Konkretno, prije par dana sam preko njih naručio Gutron tablete, jer nisam mogao naći apsolutno nikakav drugi način da dođem do njih… Usput ako neko zna gdje drugo nabaviti te tablete neka kaže.

 11. Na peritonealnoj dijaizi sam 3 mjeseca i sva ta tri mjeseca imam nesnosljivu mucninu i povracanje, nekad se zna desiti da povracem danima po 4-5 puta dnevno. Onda nastupi izvjesno poboljsanje pa se relativno dobro osjecam nekoliko dana, zatim se situacija promijeni i ponovo dobijem mucninu i povracanje. Ljekari nisu u stanju uspostaviti dijagnozi i jednostavno ne znaju sta dovodi do mucnine. Uradili su mi sve pretrage, snimak glave, gastroskopiju, pregled srca itd. Krvna slika mi je stabilna. Moze li mi neko pomoci nekim savjetom?

  • Milena, pitali smo naše konsultante za perito-dijalizu. Kažu da povraćanje može imati mnogo uzroka. Ne mora biti vezano ni za želudac, ni za dijalizu. Ako možete pošaljite nam neke laboratorijske nalaze (urea, kreatinin, šećer, i druge) ili neke podatke o svojoj bolesti, da bi i naši konsultanti mogli nešto više da kažu o tom povraćanju. Pozdrav.

 12. Moja najka ide na perito dijalizu 2 godine u poslednje vreme nivo kalijuma joj je ispod dozvoljenog (3,2) to joj izaziva nizak pritisak ukoliko popije pola tablete eko-k skoči joj srčani pritisak pokušavamo sa bananom podeljenom u nekoliko obroka da povećamo nivo kalijuma.Osnovni lekovi koje pije dilatrend 2x 12,5 mg edemid 500mg monopil 10 mg. ujutru i uveče (već dva tri dana monopril nepije jre ima niske vrednosti pritiska (u jenom metenju 86 sa 65)Kako da dovedemo kalijum bar do donje granice (3,5) i dovedemo vrednost pritiska na optimalni ?

 13. Poštovana Snežana: nivo kalijuma zavisi od ishrane, tj. unosa namirnica bogatih kalijumom, zavisi i od količine kalijuma u dijaliznoj tečnosti (postoje konc.rastvori sa više ili manje kalijuma), ali i od uklanjanja dijalizom, prolivima, povraćanjem, lekovima (Edemid, npr). Najbolje je da otvoreno porazgovarate sa svojim nefrologom, a on će Vam preporučiti ili drugu terapiju, drugu preskripciju ili drugog doktora. Trećeg nema. Pozdrav.

 14. Ja pijem Gutron vec mesec dana,pritisak mi je nizak,pronadjen mi je Coxaki virus,htela sam da kazem da ako nekom treba Gutron moze naci u apoteci na Novom Beogradu…Pozdrav

 15. Kreatinin 840,urea 22,kalijum 4.1,natrijum 136,glukoza 5.1,Ca-ukupni 2,4,bikarbonati 23,gasne analize: ph 7,39,bikarbonati arterijski 20…Bubrezni sam bolesnik 20 godina…imam 38 godina…Trebalo je da krenem na dijalizu pre 6 meseci…Ove priblizne vrednosti drzim vec 8 meseci…Izgleda da ih drzi limunska kiselina…6-8 cl svaki dan ujutru na prazan stomak…NIKAKO SINTETICKA!!!!Kod mene funkcionise…Ne znam da li bi kod drugih…Od nezeljenih pojava samo brze praznjenje creva…Nekoga bi mozda boleo zeludac od te količine, mene ne…Znaci dva limuna ukupne tezine oko 200 grama presecem na pola i polako iz njih kasicicom cedim sok sa sve pulpom…Ispadne oko 1 decilitar cistog limunovog soka u kome se nalazi 6-8 cl limunske kiseline…Popijem bez dodavanja bilo cega…Nisam probao vise od te kolicine,najverovatnije bih se previse alkalizovao…Za moju konstituciju je izgleda ta kolicina dovoljna…Ponavljam ph arterijske krvi radjen gasnom analizom vec 10 puta poslednjih 6 meseci se kretao oko 7,37-7,39…Lezao u bolnici KBC Zvezdara dvadeset dana za ugradnju AV fistule koju su uradili…za sada zuji…Ali nikom od doktora nije bilo jasno kako mi je krv alkalna kad sam sa toliko visokim vrednostima vec 8 meseci…Mnogim pacijentima sa kreatininom 400 i ureom 20, ph se kretao 7,16-7,22,bikarbonati oko 15…

 16. IDEM NA DIJALIZU OD MARTA OVE GODINE,OD POCTKA IMAM PROBLEM SA NISKIM PRITISKO ,NAJNIZI JE BIO 50 SA 55,STRASNO SAM SE LOSE OSECALA,IMAM I SRCANIH PROBLEMA,OVIH DANA OCEKUJEM POZIV SA DEDINJA ZA OPERACIJU ZALISTAKA,SADA IMAM PROBLEM SA KOAGULACIJOM,PRE 2 DANA ISKLJUCENA SAM POLA SATA RANIJE,BACEN MI JE SET PUN KRVI,PRIMAM FRAKSIPARIN OD O,3 PRE DIJALIZE ALI OCIGLEDNO DA TO NIJE DOVOLJNO.MOLIM DA MI NEKO POMOGNE SVOJIM ISKUSTVOM,MISLJENJEM……..MNOGO HVALA U N A P R E D GORDANA

 17. Dobar dan! Da li mi mozete reci da li Gutron tablete i Gutron kapi podizu ili spustaju puls, zbog niskog pritiska su mi prepisani… I da li postoji mogucnost da Gutron tablete spuste pritisak? ! Hvala

  • Poštovani, koliko je nama poznato taj lek se više ne proizvodi ili je skinut sa liste ili je napušten, zbog nekih nuspojava koje su naknadno otkrivene …

 18. Molim Vas recite mi gde je S. V. isla na HIPERBARICNU KOMORU. Obzirom da i moj sin ide na dijalizu.

 19. Poštovani, kao prvo, hvala Vam na svim savetima i preporukama. Izgleda da su svi pacijenti na HD manje ili više prepušteni sami sebi.
  Moj suprug ide na HD skoro godinu dana, novi smo u svemu pa me zanima nekoliko stvari.
  Kao prvo, jako je anemičan, iako dobija gvožđe, eritropoetin, beviplex, vitC. Iz meseca u mesec vrednost nalaza konstantno opada. Poslednji nalaz krvi Er 3.05, HGB 103, HEMATOKRIT 0.306
  Gvožđe 18.9. Sa druge strane, feritin mu je jako visok( poslednja tri meseca, 295, 437, 1357ng/ml), a transferin nizak 1.39.

  Što se elektrolita tiče, nekako ih drži pod kontrolom, najviši fosfor mu je bio 2.1 pre 3 meseca. Poslednji nalaz fosfora 1.49, Ca 2.34, Na 141, K 5.1

  Enzimi jetre takođe konstantno rastu 6 meseci unazad, poslednji ALT 68, AST 36.
  Krvni pritisak mu je poslednjih mesec dana nizak, tokom HD 105/65, a posle dijalize 95/60. Prestao je da pije Amlodipin, ostao mu je Nebilet.
  Pitanja su kako da popravi krvnu sliku, taj silni depo gvožđa postoji ali je i dalje anemičan, ako to ima veze…samo kako se to da rešavati?
  Da li treba da poseti hepatologa zbog visokog ipth i enz jetre?
  Pritisak mu je uvek bio visok, sada ozbiljno padne, kako postupati sa tim? I loša krvna slika ima veze sa tim…
  Vidim da ima i dosta gorih nalaza, ali ne bih da sedimo i čekamo da dođe do pogoršanja, ako nešto možemo učiniti, jer i njegovi nalazi su sve lošiji kako vreme odmiče.
  Novi smo i prilično needukovani kada je sve ovo u pitanju. Pitam ovo sve, dajem Vam nalaze na uvid zato što možda imate neke opšte preporuke.
  Hvala Vam unapred.

 20. Zaboravih. Suprug ima 46 godina i za sada nema većih tegoba osim slabe vrtoglavice ponekad.
  I kako tačno glasi Snežanin profil na fb?

  Pozdrav

 21. oštovani, kao prvo, hvala Vam na svim savetima i preporukama. Izgleda da su svi pacijenti na HD manje ili više prepušteni sami sebi.
  Moj suprug ide na HD skoro godinu dana, novi smo u svemu pa me zanima nekoliko stvari.
  Kao prvo, jako je anemičan, iako dobija gvožđe, eritropoetin, beviplex, vitC. Iz meseca u mesec vrednost nalaza konstantno opada. Poslednji nalaz krvi Er 3.05, HGB 103, HEMATOKRIT 0.306
  Gvožđe 18.9. Sa druge strane, feritin mu je jako visok( poslednja tri meseca, 295, 437, 1357ng/ml), a transferin nizak 1.39.

  Što se elektrolita tiče, nekako ih drži pod kontrolom, najviši fosfor mu je bio 2.1 pre 3 meseca. Poslednji nalaz fosfora 1.49, Ca 2.34, Na 141, K 5.1

  Enzimi jetre takođe konstantno rastu 6 meseci unazad, poslednji ALT 68, AST 36.
  Krvni pritisak mu je poslednjih mesec dana nizak, tokom HD 105/65, a posle dijalize 95/60. Prestao je da pije Amlodipin, ostao mu je Nebilet.
  Pitanja su kako da popravi krvnu sliku, taj silni depo gvožđa postoji ali je i dalje anemičan, ako to ima veze…samo kako se to da rešavati?
  Da li treba da poseti hepatologa zbog visokog ipth i enz jetre? IPTH je u oktobru bio 702,5 pg/ml.
  Pritisak mu je uvek bio visok, sada ozbiljno padne, kako postupati sa tim? I loša krvna slika ima veze sa tim…
  Vidim da ima i dosta gorih nalaza, ali ne bih da sedimo i čekamo da dođe do pogoršanja, ako nešto možemo učiniti, jer i njegovi nalazi su sve lošiji kako vreme odmiče.
  Novi smo i prilično needukovani kada je sve ovo u pitanju. Pitam ovo sve, dajem Vam nalaze na uvid zato što možda imate neke opšte preporuke.
  Hvala Vam unapred.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s