Kako se kontroliše dijalizni centar?

Kako se kontroliše dijalizni centar, ili: 88 pitanja za druga menadžera.

Poštovani čitaoci,

Nakon posta Šta trebate pitati pre nego što izaberete dijalizni centar, dobili smo od pacijentkinje iz Doboja, kompletan upitnik, ne o tome šta treba pitati, nego kako se kontroliše dijalizni centar. Nažalost, radi se o formularu koji važi samo za centre u Republici Srpskoj. Ali, već nakon prvog čitanja vidi se koliko su oni ispred nas, kada je u pitanju kvalitet dijalizne zdravstvene zaštite. Imaju zakonski uređene propise o dijalizi, imaju precizne Ugovore sa davaocima usluge dijalize i imaju odličnu kontrolu rada tih centara (iz Fonda i iz Ministarstva zdravlja). Nekoliko pitanja na koja medicinari i menadžeri dijaliznih centara moraju odgovoriti tiče se mišljenja pacijenata o njihovom zadovoljstvu ili primedbama na lečenje, što je za svaku pohvalu. Čitajte i razmišljajte, koliko smo mi daleko od svega ovoga.

Kontrolnik centra

DiaBloG – 2014

.

.

.      .      .

Picture1b

.      .      .

2 thoughts on “Kako se kontroliše dijalizni centar?

  1. Kada bi sa ovakvim upitnikom krenuli po dijaliznim centrima u nasoj zemlji, gotovo sam sigurna da bi svi trebali da se zatvore, a kada bi trazili od nadleznih ( MZ, RFZO, komisije razne …) da se sve ovo uvazi i postuje, verovatno bi nas sve zatvorili…A mozda da probamo??????

  2. Ja sam iz Republike Srpske, ali mislim da ni naši centri ne ispunjavaju sve ovo iz Upitnika. Baš bih volio da vidim kakvi su rezultati kontrole po ovim stavkama. Da li Udruženje dijaliznih pacijenata RS ima bilo koji zapisnik iz ovakve kontrole?

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...