Nizak nivo parathormona – šta činiti?

Nizak nivo parathormona – šta činiti?

Pošto smo već objavili, u jednom od prethodnih članaka, šta činiti kada je PTH visok (klikni ovde), javilo nam se nekoliko čitalaca sa željom da dobiju savete i za slučaj kada je PTH nizak. Evo odgovora našeg Stručnog tima:

Metabolizmi (bilansi) kalcijuma, fosfora, vitamina D, parathormona i kosti su tesno i komplikovano povezani i u zdravih osoba i u pacijenata na hemodijalizi.

Suština događaja je u činjenici da zdrav bubreg presudno učestvuje u regulaciji svih navedenih parametara. Kada bubreg ne funkcioniše, organizmu nedostaje vitamina D, povećava se nivo fosfora u krvi, a smanjuje se nivo kalcijuma u krvi, zbog čega odmah reaguje paratiroidna (paraštitasta) žlezda i luči velike količine paratiroidnog hormona (PTH).

Taj hormon dalje razara kosti i tako poveća nivo kalcijuma u krvi (i alkalne fosfataze), a ima i čitav niz drugih štetnih efekata.

Terapijske postupke (1-7) u slučaju povišenog PTH smo naveli u postu: Kako smanjiti nivo PTH .

Međutim, PTH može biti i niži od poželjnog nivoa PTH u pacijenata na dijalizi (poželjni nivo je 2-3 puta veći od normalnih vrednosti PTH za zdrave osobe).

Nizak nivo PTH najčešće nastaje:

usled prekomerne upotrebe visokih doza vitamina D (ili njemu sličnih lekova),

usled prevelikog unošenja Kalcijuma, bilo ishranom, bilo preko tableta Kalcijum-karbonata i sličnih kalcijumskih vezivača fosfora (u probavnom traktu),

usled korištenja dijaliznog koncentrata koji daje dijaliznu tečnost sa jonskim Ca ≥ 1,75 mmol/L,

usled totalne paratiroidektomije (hirurškog uklanjanja svih paratiroidnih žlezda),

usled većeg unosa aluminijuma, bifosfonata, fluorida, i stroncijuma,

usled starije životne dobi i nekih drugih stanja: adinamijska bolest kostiju, osteomalacija, diabetes melitus, pothranjenost itd. itd.

Nizak nivo PTH je jednako opasna, ako ne i opasnija komplikacija za dijalizne pacijente, jer je često udružen sa kalcifikacijama krvnih sudova i mekih tkiva, te velikom smrtnošću usled kardio-vaskularnih oboljenja.

U sprečavanju i lečenju oboljenja i stanja sa niskim nivoima PTH u dijaliznih bolesnika preporučuje se sledeće:

preći na dijalizni koncentrat koji u dijaliznoj tečnosti daje jonski Kalcijum ≤ 1,25 mmol/L,

smanjiti dozu kalcijumskih vezivača fosfata (Ca-karbonat ili Ca-acetat) ili ih zameniti sa nekalcijumskim vezivačima (Renvela, Fosrenol), te dopustiti da nivo fosfora u serumu bude na gornjoj granici (oko 1,8 mmol/L), a ne u sredini ili na donjoj granici normalnih vrednosti,

ne uzimati ili značajno smanjiti dozu lekova preparata vitamina D (Alpha D3, Rocaltrol, Zemplar, Vigantol, i sl.) tako da kontrolisani nivo vitamina 25(OH)D u krvi bude na donjoj granici normale, ne viši, ali i ne niži;

ne uzimati preparate kalcimimetika (Mimpara ili Sensipar);

ne uzimati preparate bisfosfonata, fluorida i aluminijuma, a za one kojima se dokaže povišen nivo aluminijuma sprovesti tzv. DFO-tretman;

dati preparate koji se zovu Kalcilitici (za razliku od kalcimimetika, ovi lekovi podstiču receptore na ćelijama paratiroidne žlezde da luče više PTH (još nisu u redovnoj upotrebi);

– dati teriparatid, sintetski PTH (lek se zove Forteo i registrovan je i kod nas), samo onim pacijentima koji imaju dokazanu tešku formu adinamijske bolesti sa osteoporozom i prelomima kostiju.

Forteo

Sve ostalo što vas interesuje o kontroli nivoa parathormona, kao i o lečenju svih ostalih oblika bubrežne osteodistrofije, možete pročitati u našem postu:

To je tekst koji su potpisala strukovna udruženja nefrologa Srbije, a u skladu sa evropskim i svetskim vodičima za lečenje poremećaja minerala i kostiju u hroničnoj bubrežnoj slabosti.

Takođe vam preporučujemo i ostale naše postove na slične teme, dovoljno je samo da kliknete na neki od naslova:

DiaBloG – ST

.

Picture1b

6 thoughts on “Nizak nivo parathormona – šta činiti?

 1. operisala sam karcinom stitaste zlezde pre 11 god . imam jake bolove u kostima,narocito u zglobovima ramena,kolena..a sad i prstiju,.pijem 4 tablete dnevno rokatrola. nista mi nije bolje. parathormon i vitamin d skoro da nemam a ca drzim u nekoj normali. trnu mi i sake. trgovac sam., kako radit,podizat tesko..ne mogu ni da cucnem . kakva je buducnost moja,strah me je da cu leci u krevet_ ima li leka- na birou smo i suprug i ja,lekove jos malo necu moci da kupim.kutija samo rokatrola za 20 dana je 2000 din. inace imam 47 god dajte mi neki savet

  • Poštovana Nado, Vama su verovatno pri operaciji karcinoma odstranjene i sve paratireoidne žlezde uz štitastu žlezdu, ali to treba endokrinolozi da potvrde. Ako je to u pitanju onda morate uzimati tj. nadoknađivati kalcijum u krvi, kao i hormone štitaste žlezde, a možda i parathormon. Rocaltrol Vam je verovatno dovoljan i 1 ili 2 dnevno (ili Alfa D3, jeftiniji je), a veća doza će samo usporiti rad paratireoidne žlezde, ako je gde koja preostala. Ovo je naravno, procena naših dijaliznih specijalista, a pošto Vi niste dijalizni bolesnik, bolje je da se za pravo stanje stvari raspitate kod endokrinologa. Pozdrav

 2. Продаја Ренвела (ренвела) 800мг Севеламер карбонат безводна по паковању од 180 таблета, Холандија производних предузећа ГЕНЗИМЕ.
  И као Фосренол (лантан карбоната) / Фосренол (лантан карбонат) 1000мг 90 кесица по паклици Фосренол и 500 мг таблете 90 комада. Цена је знатно јефтинији од апотеке! Можда неко има жељу својих пријатеља да купи!

 3. Poštovani,
  Na koji način se utvrđuje da li su prilikom operacije tj uklanjanja štitne žlezde uklonjene i paratiroidne žlezde?

  • To se često dešava, jer su paratireoidne žlezde sitne i ne uočavaju se lako na obodu mnogo veće, tireoidne (štitaste) žlezde. Tako se operacijom odstrane obe. Da se upravo to desilo obično se posumnja onda kada posle operacije štitaste žlezde kalcijum odjednom postane vrlo nizak (1,6 npr) ili bolesnica dobija grčeve. A definitivna potvrda se pravi određivanjem nivoa parathormona u krvi (postane ekstremno nizak), ili scintigrafijom PTŽ.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s