Neodržani govor povodom Svetskog dana bubrega

Neodržani govor našeg predstavnika povodom „World Kidney Day“, Svetskog dana bubrega.

Poštovani skupe,

Danas 14.03.2013. godine, slavimo dan nebrige o bubrežnim bolesnicima. Naime, već po tradiciji se svakog drugog četvrtka u mesecu martu podsećamo kako u proteklih 364 dana nismo učinili ništa u poboljšanju sprečavanja i lečenja bubrežnih oboljenja.

Ovaj datum nam je i ove godine prilika da se u svečanoj atmosferi obratimo sadašnjim i budućim bubrežnim bolesnicima, kao i celokupnoj javnosti, kako bi na više mesta i širom države evocirali uspomene na proteklih 364 dana i kako bi sa istim žarom najavili da ni u narednih 365 dana nećemo odstupati od te zacrtane politike.

Svakom dobronamernom aktivisti koji se danas uključio u obeležavanje svetskog dana bubrega je jasno da nam je ovaj dan posebno značajan, kao prilika da opravdamo finansiranje i postojanje naših udruženja i organizacija za brigu o bubrežnim bolesnicima, i da evo celokupnu javnost podsetimo na naš nemerljiv značaj i doprinos sistemu zdravstvene zaštite bubrežnih bolesnika. (Ovde otpiti malo vode date od sponzora).

Našim udruženjima: „Sve za normalno pišanje“ i „Inicijativa za obilnu diurezu“, danas se pridružio i pokret „Majke nerotkinje za zdravo potomstvo“, kao i „Pokret imobiliziranih“, na čemu im se srdačno zahvaljujemo. Na podrški.

Ovogodišnji svetski dan bubrega obeležavamo pod sloganom: Stop napadima bubrega! Taj slogan je verovatno izmislio onaj ko je imao: napad mozga! Pošteno govoreći mi smo to preveli sa američkih sajtova i shvatili smo to kao još jednu pretnju, tj. da će nas bombardovati bubrezima, koji su prethodno akutno oštećeni. Tehnologija je danas učinila mogućim da se oštećenim bubrezima, piše na tom sajtu, može opasno ugroziti zdravstveni sistem neke države, zbog čega je neophodno da se kod lekara i osoblja bolnica poveća svest o odbrani od napada bubrega, bez obzira iz kog pravca oni dolazili. A često su i samonavođeni.

Iako je većina vas ovde prisutnih došla iz raznih dijaliznih centara, mi posebno apelujemo na vas, da na vreme zaštitite svoje bubrege, koji istina ne rade, ali su i dalje podložni nama stranom napadu bubrega.

Zato poštovani hemodijalizni pacijenti (vidim da ste vi ovde u većini), uzmite ove letke na kojima su amblemi svih naših udruženja, dokazanih stručnjaka za zaštitu od napada bubrega, podelite to svim vozačima onih drndavih saniteta u kojima se vozite i upozorite ih da način na koji vas oni voze do kuće i dalje može značajno oštetiti vaše bubrege.

Stop napadima bubrega, za bolji prevoz pacijenata na hemodijalizu, hoćemo datum, a ne prazna obećanja.

Hvala vam.

[Iz nama nepoznatih razloga organizatori skupa povodom Svetskog dana bubrega odbili su da našeg predstavnika uvrste na listu govornika, tako da su prisutni ostali uskraćeni za ovaj biser besedništva, autodidaktike i spoznajnog procesa (spoznaj samoga sebe) i zaštićenom primerku iz svetske baštine govorništva i nepatvorene istine, koja izbija iz svake njegove rečenice. Ispravljajući ovu očiglednu nepravdu i zaveru svetskih razmera, DiaBloG koji se uvek zalagao za DialoG, posvetio je ono srednje slovo B, današnjem svetskom danu Bubrega].

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/beograd/glas-javnosti-14-03-2013/u-srbiji-se-obelezava-svetski-dan-bubrega

.

.

.     .     .     .

.

uzbudljivo-do-kraja

.

.

Picture1b

2 thoughts on “Neodržani govor povodom Svetskog dana bubrega

 1. Vrlo duhovito. Verovatno bi bilo satirično da ne vređa poštene namere udruženja koja bez ikakve podrške struke i nadležnih pokušavaju da ustalasaju „mrtvo more“ od pacijenata omogućavajući im prostor za okupljanje, neki besplatan kurs ili izlet.
  Toliko gorčine od nekog ko verovatno ništa ne preduzima do samo ismeva.

  • Koja glupost, struka će tebe da podrži, ma hajde …
   Nije dosta što lečimo pacijente, sad ćemo još Tebi da se pokoravamo, da nas organizuješ i predvodiš. Da malo polečimo i tvoju sujetu i ideju veličine, misionarstva, šta li…
   Mantil obuci i volontiraj kao bolničar, ako hoćeš da pomogneš bolesnicima, prazni guske i lopate, a ne laprdaj okolo o stvarima o kojima nemaš pojma …

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s