Da li će sve ovo ostati Među nama?

Jeste Kosta rekao da je sad dosta, ali, upitaše ga dijalizni privatnici: Pa, gde si ti bre, Kosta?

Poštovani čitaoci,

U nastavku objavljivanja protestnih pisama dijaliznih pacijenata, pojavio se i tekst novoizabranog Predsednika udruženja dijaliznih pacijenata Srbije, a na istom mestu, u Politikinoj rubrici Među nama, i na istu temu: problemi u lečenju dijaliznih pacijenata Srbije.

Da vas podsetimo:

  • Prvo je u Politikinoj rubrici Među nama izašao tekst pacijenta Slobodana Naumovića, kojim je čovek iz ličnog iskustva opovrgao samopohvalne priče doktorke Nade Dimković, predsednice Komisije za dijalizu pri RZZO Beograd. O tome smo pisali u postu pod nazivom: Treba li biti Slobodan da bi se postavilo pitanje.
  • Zatim je pacijent Kosta Velimirović ukazao na teško kršenje zakonskih normi, uključujući i povredu Ustavnih odredbi, u Pravilniku o dijalizi, jer se tim pravilnikom legalizuje neravnopravnost pacijenata: pacijentima na kućnim dijalizama i pacijentima u privatnim centrima je dozvoljeno da imaju neograničen broj kvalitetnih dijaliza (hemodijafiltracija), a svim ostalim pacijentima u (državnim centrima) je to Pravilnikom ograničeno na samo 20% svih dijaliza. Post pod naslovom: Reče i Kosta da je dosta! možete pogledati ako kliknete na taj naslov.
  • Zatim je dana 24.09.2014. u istoj rubrici Među nama i novoizabrani Predsednik udruženja dijaliznih pacijenata Srbije, Dr Ljubinko Todorović, nastavio sa iznošenjem ostalih dijaliznih problema, prosto se ne zna koji je problem od kojeg veći. Taj tekst je objavljen pod naslovom: Poboljšati uslove za lečenje bolesnika na dijalizi. Evo i tog pisma:

Medju nama3

To je objavljeno u Politici od 24.09.2014. godine.

Ali …

Niko od nadležnih se nije javio.

Niko pacijente nije udostojio ni dve reči odgovora.

Makar ono: „Hvala Vam što se interesujete, videćemo šta se može popraviti, prosledili smo Vaše pismo nadležnima.“

Ne.

Niko im ni toliko nije napisao. Ni rekao.

Ništa.

Umesto proglašavanja Koordinatora za dijalizu i rešavanja nagomilanih problema, nudi nam se priča o neophodnosti legalizacije kanabisa (klikni ovde).

Već je naveliko krenula kampanja o tome. Da ne govorimo o potrebi slavljenja izopačenosti koja nam se nameće sa Zapada.

Ako ne računamo regionalne medije i internet, osim ovog pisma za rubriku Među nama, novoizabrani Predsednik dijaliznih pacijenata još nije nastupao ni na jednom mediju sa nacionalnom frekvencijom ili sa republičkom rasprostranjenošću. Pa bi mu to trebao biti prvi radni zadatak. Mnogi još i ne znaju da je došlo do promena. Ili, da bi moglo da dođe. Jer, …

Novi predsednik udruženja dijaliznih pacijenata voli da kaže da trebamo biti aktivniji da nam svima bude bolje. Ali, ne misle svi oko njega tako. Nekima je već sada dobro i ne bi da menjaju svoj status, štaviše, nastoje da tupe i oslabe proteste većine dijaliznih pacijenata.

Ti plaćeni agenti zapadnjačkih dijaliznih profiterskih korporacija već su se raspisali. Jedan od njih, koji se ne skida sa Fejsbuka, već je krenuo da tupi nezadovoljstvo pacijenata i da omalovažava akciju kojom bi trebalo ukinuti neravnopravnost pacijenata stvorenu Pravilnikom o dijalizi.

Naravno, to je onaj čuveni Zvonalis, čovek koji nikada ni reč nije rekao protiv dijaliznih mafijaških firmi koje ga sponzorišu, i koji zna da štiteći njihove interese štiti i svoj sopstveni privilegovani položaj. U svojim brojnim „protestima“ državnim organima i medijima, nikada ni reči ne reče Zvonalis protiv dijalizne farmakomafije, naprotiv, nastupa uvek i samo u skladu sa njihovim interesima. Pa, napisa Zvonalis i sada, kako nije baš da 90% pacijenata na kućnim dijalizama ima hemodijafiltraciju, nego je to po njemu oko 60% (malo li je u odnosu na nesretnike u državnim centrima), a i privatnici su eto morali negde da zarade, pa su odlučili da to bude baš na pacijentima iz državnih dijaliznih centara, jer njih ima najviše, a ovih na kućnoj je malo, a i grlatiji su i bolje organizovani. (Inače, Fond za pacijente na kućnoj dijalizi plaća sve „po tipu mašine“, čak i dijalizatore! Po tipu mašine i po cenama koje proizvođači mašine određuju – nema javnih nabavki za njih, samo za državne dijalizne centre). Dalje, kaže Zvonalis, dobra vam je i ova bikarbonatna dijaliza, nije to šala, to je VISOKO-EFIKASNA dijaliza, za većinu u državnim centrima i ne treba bolja, jer znate, pitanje je i da li je kvalitet vode u tim centrima zadovoljavajući, pa bi im hemodijafiltracija bila prejaka, mogla bi im naškoditi, nisu oni navikli na takav kvalitet. I tako dalje, itd, itd, … Kao, nije to što Kosta priča uopšte važno, moraju i te mafijaške dijalizne firme od nečega da žive, itd. itd., razlaprdao se Zvonalis, a i njegov bratanac mu suflira i skreću vodu na svoju vodenicu, mada njima niko nije ni hteo uskratiti HDF, nego se samo tražila jednakost. Ništa više. I ništa manje.

Kosta im na Fejsbuku ništa nije odgovorio na njihovo otupljivanje akcije za izmenu Pravilnika, ali ne sumnjamo koji bi bio adekvatan Kostin odgovor: http://www.youtube.com/watch?v=fKxlq4gCQAg

Šta i kuda dalje?

Da li će protesti dijaliznih pacijenata ostati ograničeni samo na rubriku Među nama.

Ne znamo.

Srpski pesnik, Ljubivoje Ršumović (Ljubiš, 1939), napisao je jednom sledeći stih:

Neka bude Među nama

dvojma,

ono o čemu,

nemamo pojma.“

Tako da će i ove akcije

izgleda ostati samo polemika

između 2 grupe dijaliznih pacijenata:

Jednih koji su ZA poboljšanje lečenja pacijenata,

i drugih koji su PROTIV smanjenja prihoda od njihovih sponzora.

A šta praktično uraditi, osim laprdanja po internetu,

niko od nas – pojma nema.

.

.

DiaBloG – 2014

.

.     .     .

Picture1b.     .     .

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s