Postavite nam pitanje

Poštovani čitaoci,

postavite Vaše pitanje, komentar ili predlog,

u dole predviđenom okviru (kliknite ovde) ispod svakog teksta, ili na bilo koji drugi način,

odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku

u postu pod nazivom Odgovori na Vaša pitanja,

ili ćemo dati komentar (mišljenje) odmah ispod Vašeg pitanja.

U svakom slučaju, tu smo da Vam pokušamo pomoći.

Prednost pri dobijanju odgovora imaće naši redovni čitaoci – pratioci i saradnici.

A da bi ste postali naši redovni čitaoci i pratioci ili da biste redovno dobijali informacije o najnovijim člancima na ovom blogu

upišite svoju email-adresu u za to predviđeno polje, sa vaše desne strane, i kliknite na taster

ZA – DiaBloG – redovno!

Program wordpress sajta će Vas od tada odmah obaveštavati o svakom novom tekstu na ovom blogu.

Hvala, unapred.

.

Administrator sajta

http://www.dijaliza.wordpress.com

pitanja

.

Advertisements

330 thoughts on “Postavite nam pitanje

 1. Odete na PMF npr. i uradite gasnu hromatografiju – masenu spektrometriju na uzorku. Onda sa listom identifikovanih supstanci odete kod biohemičara ili toksikologa koji identifikuje koja bi od njih mogla da bude uzročnik hipertenzije i/ili toksična. Tako bi nekako išla forenzika. Mada mi deluje nestvarno da bi neka supstanca iz rastvora izazivala hipertenziju, limfocitopeniju, anemiju i eozinofiliju istovremeno. Valtere, evo da pročitaš NKF-KDOQI tekst o intradijaliznoj hipotenziji – http://www2.kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines_cvd/intradialytic.htm. Ako si posle samo nekoliko meseci na HD već na max. solima 150, onda je da popričaš sa nefrologom. A i iskusniji će ti reći da nije previše mudro silaziti apsolutno na suvu – plus od 200-300 grama čuva pritisak i glavu. I ne prizivaj otrove ako su ih čoveku stavili u koncentrat samo da bi ti digli pritisak, ako ti je do otrova, lako ćeš „rešiti“ taj problem, a da to nije kafa (https://en.wikipedia.org/wiki/Antihypotensive_agent, videti npr. pod ‘metamfetamin’).

 2. zelim da otvorim privatnu ordinaciju za hemodijalizu sta mi je potrebno i kome da se obratim

 3. Poštovani,možete li nesto o sekvenciskom dijaliznom tretmanu.Kada treba ukljuciti sekvencisku dijalizu koje su idikacije za sta je ona dobra za sta nije dobra.
  Hvala unapred….

  • Poštovani Aleksandre, hemodijaliza podrazumeva 2 procesa: difuziju i ultrafiltraciju. Difuzijom se uklanjaju štetne materije, a ultrafiltracijom tečnost. Standardno se oba procesa vrše istovremeno. Ali, na svim savremenim mašinama moguće je i razdvojiti ta dva procesa, tj. vršiti samo jedan ili drugi, ili naizmenično jedan pa drugi. Kada se na aparatu isključi ultrafiltracija,onda se vrši samo difuzija, i ta se dijaliza ponekad naziva „suva“ dijaliza, a stručnije izovolemijska dijaliza. Kada se vrši samo ultrafiltracija, a isključi se difuzija (zaustavi se protok dijalizne tečnosti), to se onda zove izolovana ultrafiltracija (IUF) ili stručnije: izoosmotska dijaliza. A kada se naizmenično (npr. svakih sat vremena) uključuje jedna metoda, npr.IUF, pa naredni sat ide standardna HD, pa onda opet IUF, dakle, u sekvencama, onda se takav dijalizni tretman naziva: sekvencijski (sekvenca jednog, pa sekvenca drugog postupka, naizmenično). Kada se to primenjuje? Odgovor je: retko. Uglavnom, eksperimentalno. Pokušavalo se kod onih koji imaju hipotezije pri standardnoj hemodijalizi, da im se sa kratkotrajnim IUF skida samo tečnost, sat ili dva, pa onda u nastavku opet standardna HD (sekvencijalno), pa će to kao lakše podneti, ali iskustva su bila gora nego pri standardnoj HD. Jer, pri IUF nema stabilizirajućeg ulaska Natrijuma i Kalcijuma iz dijalizne tečnosti u krv pacijenta, kao ni mogućnosti hlađenja krvi dijalizatom. Uglavnom, sekvencijska dijaliza je priča za teoretičare, a u praksi, svi kvaliteti su na strani hemofiltracije i/ili hemodijafiltracije. Pozdrav

 4. Pozdrav svima, cest citam vase objave i komentare jedino tada imam osjecaj da me neko razumije. Imam 26 godina i vise od 5 godina sam na dijalizi.Kao sto vidim i kod vecine vas i moja iskustva sa dijalizom su blago receno uzasna. U poslednje vrijeme sve teze podnosim dijalizu, aparati i materijali su sve gori a moja snaga pa i volja za borbom sve manja. Ostala mi je jos solucija da pokusam kadevericnu transplataciju negdje u inostranstvu (ranije su te transp.radili u Moskvi slali su pacijente preko bolnice, nedavno su prestali jer navodno kod nas ima lista cekanja a jos ni zakon nije donesen pravosnazni o tom pitanju). Pa me interesuje da li neko od vas ima informaciju koje klinike(naziv)to rade i u kojim drzavama je dozvoljeno, kako ide ta procedura, bilo kakva informacija mi je od koristi jer osim „cekaj“ovdje nikakav drugi odgovor ne dobijam.

 5. Pozdrav za sve. Idem na hemodijalizu ali mi je fistula stala pa predlazu da mi plasiraju hikmanov kateter. Interesu je me da li taj kateter smije da se kvasi i da li mogu da plivam bez bojazni da ce doci do nekih nezeljenih situacija?

  • Poštovani Siniša, plivanje sa kateterom ne dolazi u obzir. Kupanje, eventualno da, ali uz dobru zaštitu nepromočivim celofanom ili nečim sličnim, celog ulaznog mesta i spoljnjeg dela katetera. Pozdrav

 6. Postovanje,
  suorug ima 70g i na dijalizi je dvije godine. Malo više je pio, tako da je narusio zdravlje i prije..Rade mu u obije ruke dijalizu zbog losih arterija. Posle dijalize kreatinin je oko 900, urea 25.. Inače ima problem na dijalizi sa padom krvnog pritiska (svaki drugi dan ije), do 60 sa 30. Poceo je piti kapi od gloga i magnezijum i malo lakse podnosi. Inace, jako je smrsao i osjeca se neprijatan miris amonijaka.. Posle dijalize nije u stanju ustati cio dan od nemoci, bolova u ramenima, nogama, ledjima.. Kako da mu pomognem..
  srdacan pozdrav

  • Poštovana Sonja, kreatinin posle dijalize ne sme da bude 900, niti urea 25! To su vrednosti sa kojima se pacijent mora uključiti ponovo na dijalizu. Dakle, jedini savet Vam je: pod hitno odvedite supruga u neku drugu bolnicu, gde će mu postaviti kateter ili napraviti fistulu ili ugraditi graft, a onda će sa dobrim krvnim pristupom moći imati i dobru hemodijalizu. Posle iole kvalitetne HD kreatinin treba da bude oko 300, a urea oko 6-8, sve iznad toga zahteva poboljšanje. Lekovi za srčanu slabost se daju od strane kardiologa (ili nefrologa), kapi od gloga ili magnezijum, tu ništa neće pomoći.. Nažalost, to je tako.

 7. Postovani,
  3,5 godina sam na dijalizi. Imam konstanti visoke fisfate prije dijalize od 2.7-3.1.
  Posle dijalize fosfati su 1.3-1.6
  Pirocitao sam vase tekstiive o ishrqni – odlicni su.
  Pitanje: da li mozete da me uputite ba tekst i vexivacima fosfata, njihovim prednostima i manana u zdrastvenim i finansiskom smilsu.
  Veliko hvala
  Aleksandar Butorovic
  Beograd

 8. Postovani,
  Moj suprug je pre dva meseca krenuo na hemodijalizu.Zbog komplikacija u bolesti proveo je cetiri meseca u bolnici ,nije mogao da se krece,stanje mu se dosta popravilo posle odlaska na kucno lecenje,cak je uz pomoc fizioterapeuta i poceo da ustaje i seta po kuci sa setalicom.Od tada se javlja novi problem a to su otoci na stopalima,koje je prethodno ,uz dijalizu izgubio,e sad su ponovo poceli da se javljaju.Naglasila bih da se strogo pridrzava dijete bez soli,pije ogranicene kolicine tecnosti i dve tablete Furosemid -a dnevno.Da li mi mozete odgovoriti sta bi mogao biti razlog ,na dijalizi je sada samo jedan put nedeljno?
  Hvala

  • Poštovana Lucika, bez obzira šta im je uzrok, otoci su znak da treba povećati uklanjanje tečnosti dijalizom. Ako to ne može jednom dijalizom, onda mu treba uvesti 2 ili 3 HD nedeljno, kao što imaju i ostali. Pozdrav

  • Teško pitanje, Diki. Verovatno zato što su neorganizovani ili što imaju loše predstavnike i niko ih se ne boji, niti ih uvažava. Pozdrav

 9. Postovani, zanima me da li je kod izlivenog rastvora (peritoneumska dijaliza) moguce nakupljanje odredjenog taloga ukoliko stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi? Rastvor nije zamucen ali prilikom praznjenja kese primetila sam odredjen talog bele boje, sluzave strukture. Zanima me da li je to znak da nesto nije u redu ili je jednostavno proces koji nastaje ukoliko izliveni rastvor stoji nekoliko sati u kesi. Unapred zahvalna

 10. Poštovana Dragana, to nije ništa opasno, verovatno su to samo tzv. fibrinske niti. Pozdrav

 11. Postoji li mogućnost da razgovaram sa nekim lekarom, uživo ili putem mejla, zbog komplikacija na bubregu moga sina od 16 godina, koje su u toku?

  • Nažalost, za takvo nešto Nebojša, nemamo mogućnosti. Oboleli mlađi od 18 godina pripadaju pedijatrijskoj nefrologiji, a na nekoliko upita niko od pedijatrijskih nefrologa nije prihvatio da sarađuje sa našim sajtom (besplatno i anonimno, naravno). Pozdrav

 12. postovani
  ja sam na dijalizi 4 godine u beogradu i zanima me jedna stvar.Isao bi u crnu gori na kratak odmor i cuo sam nezvanicno da srbija ima ugovor o konvenciji sa fondom crne gore o zdravstvenom lecenju i da pokriva dijalizu.da li je to tacno?

  • Petre to je donekle tacno.Srbija ima ugovor sa Crnom Gorom ali u vezi dijalize postoji uredba koja dijalizu izuzima.Tako da vi morate da platite dijalizu a kada se vratite RFZO ce vam refundirati deo novca,tj.samo onoliko koliko dijaliza kosta u Srbiji.

  • Iskreno da Vam kazem, jeftinija Vam je dijaliza u Grckoj i uslovi su sigurno mnogo bolji nego u Crnoj gori. Moj suprug i ja smo ove godine zakazali dijalizu u Grckoj i savrseno sporazumeli sa bolnicom gde smo trebali da obavimo dijalizu, ali mi na letovanje nismo otisli jer je suprug transplantiran pre mesec dana. No dobro, verujem da bi nam tamo bilo super i sigurno bolje nego u Crnoj Gori.

 13. Poštovani, majka sam dječaka od sedam godina koji je rođen sa anomalijom desnog bubrega i od rođenja živi sa jednim zdravim lijevim bubregom. U želji da se što više informišem i pomognem svom sinu , u potrazi sam za udruženjem djece sa bubrežnim bolestima. Ali takvo Udruženje ne pronalazim u Republici Srpskoj. Zanima me da li moj sin odnosno ja mogu da budem član Vašeg udruženja ili ako postoji neko za djecu da me obavjestite. Želim da aktivno učestvujem u svemu da bi se popravilo stanje u ovoj našoj „zaostaloj“ Republici što se tiče zdravstvenog sistema ( mislim na donore, transplantacije i sl. )

  Sandra iz Banja Luke.

  Čekam Vaš odgovor
  Pozdrav i sve najbolje.

  • Poštovana Sandra, iskreno rečeno, ni nama nije poznato postoji li u Srbiji udruženje bubrežnih bolesnika dečijeg uzrasta, ali godine i uzrast nisu problem da se svi udružimo u cilju poboljšanja lečenja bubrežnih bolesnika. Ono što Vam sada možemo reći jeste da je upravo u toku formiranje jednog velikog i zaista NEZAVISNOG udruženja, kome će se prikloniti i naša redakcija, a biće otvoreno i za sve zainteresovane iz regiona. Više o tome u postu koji ćemo objaviti ovog leta. Uskoro …

 14. Da li se posle transplantacije bubrega gubi pravo na naknadu za kućnu negu i pomoć (na koju pacijenti na dijalizi imaju pravo)?
  Čuo sam da se posle transplantacije mora uzimati dosta lekova (Imunodepresivi itd) pa mi nije logično da se izgubi pravo na naknadu, pogotovo jer se verovatno deo tih lekova mora kupovati.

 15. Koliko je poželjno trajanje svakog dijaliznog tretmana,i kolika vrijednost kreatinina bi trebala biti pre i posle dijalize u pacijenta koji ima 38 godina,i težinu 62 kg,a visinu 154.
  Dragana

 16. Poštovana Dragana, iskreno govoreći, dijalizna nauka još nije ustanovila parametre kvaliteta dijalize, za čije vrednosti se Vi interesujete. To znači, da u praksi svaki doktor može da citira samo svoje „mišljenje“, ali prave dokaze nema niko. Vrednosti kreatinina, kao i ureje, nisu adekvatne za procenu kvaliteta dijalize. Niti su te materije mnogo toksične, niti je problem od njih očistiti krv. A na nivo kreatinina utiču i drugi faktori, osim dijalize, na primer: ishrana, kretanje, metabolizam, i drugi. Statistika čak pokazuje da duže žive oni pacijenti koji imaju viši kreatinin. (Jer se bolje hrane i više se kreću, pretpostavljamo). Konkretno, u Vašem slučaju kreatinin pre dijalize može biti 600-900 umol/L, a posle dijalize 60-75% manji. Čak i da dijalizom smanjujete kreatinin za 80%, ne možete samo na osnovu toga reći da imate dobru dijalizu. Umesto kreatinina, predlažemo Vam da proučite japansku praksu, jer Japanci imaju najbolju dijalizu na kugli zemaljskoj. Njihov recept je jednostavan: dijaliza treba biti sporija, a duža. To znači: protok krvi 200-250 ml/min, a trajanje dijalize 5 časova. Pa ako i ne volite baš da idete 5h, sve preko 4h je sigurno u Vašu korist. Kad usvojite tu filozofiju, onda smanjenje kreatinina nije ni bitno. Pozdrav i sretno.

 17. Poslovično vredni protestanti su davno skovali maksimu: „You Can’t Manage What You Don’t Measure“ – „ne možeš upravljati nečime što ne možeš izmeriti“. Zbog toga su i izmislili famozni Kt/V, mada ovome ipak treba prići malo ležernije – pogleda se vrednost uree pre dijalize (i kreatinina sekundarno) i posle tretmana, pa ako je % eliminacije preko 65%, za pretpostaviti je da je dijaliza dobra. Sa dobrim dijalizatorima, dobrom brzinom krvne pumpe i trajanjem tretmana od najmanje 4 časa, stepen eliminacije ovih supstanci može da ide i do 75-80% (ulazna urea npr. 20, izlazna 4-5). Slažem se da kod pacijenata kojima su bubrezi totalno već zatajili ne treba mnogo pažnje posvećivati kreatininu. On nije poseban otrov, a hrana bogata proteinima i fizička aktivnost ga povećavaju svakako.

 18. Postovani,Ja sam 2 godine na peritoralnoj dijalizi ,krvna grupa A+ , a moj suprug O+ , kakve su sanse da on meni da Bubreg,vidim na raznim sajtevima da neko ide u Tursku na racun drzave,kakve su sanse ovde da se izvrsi transplatacija

  • Poštovana Svetlana, šanse da o trošku države odete na transplantaciju bubrega u Tursku su zaista nikakve, ali su zato ovde mnogo veće šanse, pa je za definitivno mišljenje potrebno da odete na pregled u neki od transplantacijskih centara u Beogradu (VMA ili KCS). Pozdrav

 19. Postovani,suprug je na dijalizi cetri godine,dijabeticar.Sa pocetkom dijalize krece i problem sa polineuropatijom.Pio je Berlition,liriku,Epiku,sad pije i neurontin i Trodon od 100 mg i nista,bolovi su uzasni i ne prestaju.Najgore je sto su sada poceli nepodnosljivi bolovi u toku dijalize i u nemogucnosti da ih istrpi,prekine dijalizu.Leci se KCS u kabinet za bol i opet nista.Interesuje me da li postoje neke inekcije,jace,protiv bolova pa makar ih primao i svakodnevno,Jedino kad seta nema bolove i noci provodi u stojecem polozaju.Sve samo mogucnosti iscrpeli i vise ne znamo kome da se obratimo jer doktori samo odmahuju glavom saljuci nam poruku da leka nema.Njemu vise i ne treba lek vec nesto da mu umanji bol,jer njemu je svaki,jos jedan dan,dar od Boga.Pozdrav i hvala vam sto postojite…

  • Poštovana Vera, pretpostavljamo da ste već čitali naše poglavlje o polineuropatiji: https://dijaliza.wordpress.com/2014/04/05/polineuropatija/
   i da je sve navedeno u tom članku kao terapija već primenjivano, uključujući češće HDF (do 4 sedmično) sa dijalizatorima 2,5 m2 površine i izmenama od preko 30 litara.
   Što se tiče injekcija protiv bolova, one takođe postoje i daju se lokalno (zovu ih „blokade“), ali se time bavi mali broj lekara (uglavnom jedan-dva), i to od neurologa, neurohirurga ili anesteziologa, u većim kliničkim centrima, kao što je npr. KCS ili VMA. Od lekova postoje još i opijatski anestetici, ali su oni krajnja mera, jer imaju veliki broj štetnih nuspojava, između ostalog izazivaju i zavisnost, kao i droge.

 20. Poštovani
  Prvensteno sve pohvale na sajtu !!!
  Na dijalizi sam preko 20 godina i za sve te godine nikad nisam otišo nigde na odmor
  pokušavam da sad saznam koliko košsta dijaliza u Nemačkoj i koja je procedura nikako da saznam !
  Ako ste iole u mogućnosti da mi saznate ili znate bio bih vam beskrajno zahvalan.
  Unapred hvala na odgovuru kakv god bio
  Srdačan pozdrav !

  • hteo bih da vas pitam da li postoji mogucnost da bubrezi prorade posle odredjenog tretmana HD MENI SU BUBREZI STALI ZBOG AKUTNOG TROVANJA HERBICIDOM a evo posle 3.meseca HD. ponovo mokrim normalno rezultati krvi su uredu i da li postoji mogucnost da se dijaliza vremenom smanjuje pa i ukine veliki pozdrav.

   • Poštovani Dragane, odgovor je: DA, postoji. Više o tome pročitajte u našim tekstovima o Akutnoj (posebno), kao i Hroničnoj, bubrežnoj insuficijenciji. Pozdrav

 21. Poštovani
  Prvensteno sve pohvale na sajtu , zanimame , jel radise u privatne laboratorije Hla tipizacija bubrega , ili Cross Match . Molim jel moguce znati gde se radi , i napisimite mi jedan br tel za kontaktt ili imel
  Hvala

 22. Kako doci do leka mimpara od 30ml. na peritoralnu dijalizu sam 4 god,cena leka je 20.540din da li se refundira!

  • Registrovan je u Agenciji za lekove, što znači da se može legalno kupiti u bilo kojoj apoteci, mada ga ne drže na stanju jer je preskup. Ne refundira se.

 23. Danas nam je na dijalizi nestalo vode nekih pola sata pred kraj tretmana medjutim nije prekinut tretman nego je nastavit uz izvlacenje samo vode iz pacijenata. Interesuje me da li postoji mogucnost nekih posledica po pacijente ili nekog stetnog dejstva. U pitanju je HDF tretman aparati su freseniusovi 5008 i 5009

  • Poštovani Zorane, hvala Vam što ste se sa poverenjem obratili našem sajtu, pa ćemo se i mi potruditi da Vam damo tačno objašnjenje. U slučaju nezgode koju ste Vi opisali, za procenjivanje njenih štetnih efekata najvažniji je podatak, kada se to desilo? U kom delu tretmana? Na primer, ako je vode nestalo u trećem satu HDF, odnosno oko 80 minuta pre planiranog kraja tretmana, onda to nije isto kao i kad vode nestane u prvih 40 minuta tretmana, odnosno 200 ili više minuta pre kraja. Dalje, morate znati da kada nestane vode tretman se prestaje zvati HDF (ili HD), i tada su doktori (i sestre) mogli samo da rade tzv. IUF (Izolovanu Ultrafiltraciju), što su i radili u Vašem slučaju. Specifičnost tog modaliteta je da nema difuzije, jer nema protoka dijalizne tečnosti (u ovom slučaju zbog nemanja vode).
   Kada nema difuzije slabo se iz krvi pacijenta uklone urea, kreatinin, kalijum i svi drugi uremijski otrovi. Izolovanom ultrafiltracijom je iz krvi pacijenta moguće izvući samo ono što zovemo „donos“, znači tečnost koju je doneo od završetka prethodne dijalize. U tom volumenu tečnosti (2-4 L) nema mnogo ureje, kreatinina, kalijuma, kiselina, itd. da bi ta metoda mogla biti uspešna kao što je to Hemodijaliza. Zato se IUF upotrebljava uglavnom u lečenju pacijenata koji imaju ogroman višak telesne vode, a relativno male ili normalne vrednosti ureje, kreatinina, kalijuma i dr.otrova. (Stručno se još naziva i izoosmotska dijaliza, jer neznatno utiče na osmolarnost krvi). Uglavnom, obzirom da se kod Vas sve to desilo samo u poslednjih pola sata HDF, ništa Vam posebno nisu naškodili, a uspeli su i da ostvare ciljnu UF.
   Ipak, mi Vam želimo što manje te IUF, i da se nadamo da će Vaš dijalizni centar obezbediti sopstveni rezervoar vode, što su i inače dužni imati kod ovakvih incidenata. Pozdrav

 24. Moj trenutni krvni pristup je graft plasiran pre tacno 6 godina. Negde sam pročitao da im je rok trajanja oko 5 godina pa nisam iznenađen problemima koje imam u zadnje vreme. Ono sto me zanima je da li postoji mogućnost da se uradi trombektomija na graftu?

  • Naravno, Kiborže, stari saradniče, sve je moguće. Današnja interventna radiologija (čak i kod nas) je u stanju da uđe tankim sondama (poput žice) u bilo koji organ ili krvni sud i da direktnim dejstvom ultrazvučnih talasa, mehanički ili enzimima, razbija trombove. A o starijim, hirurškim metodama, koje su sada prevaziđene razvojem interventne radiologije, i da ne govorimo. Dakle, odgovor je DA, moguće je na više načina ukloniti tromb iz AV grafta. Samo treba naći sposobne doktore, koji će to uraditi, a takvih, na žalost, kod nas nema puno. Zato i treba da se udružujemo i borimo za poboljšanje svog lečenja. Pozdrav

 25. Prvo se zahvaljujem na odgovoru i moram reci da nisam cak ni pomislio da ovo pitanje postavim nekom od nadležnih medicinara. Toliko o poverenju u vas i ostale.
  U toku ove godine moram pokušati da pronadjem kontakte osoba sposobnih da urade tako nesto.
  Nadam se vasoj pomoći u slučaju da negde zapne. Veliki pozdrav!!!

  • Evo pomoći i u vidu konkretnih imena: doktori Siniša Rusović i Momir Šarac, su oni za koje verujemo da ti mogu pomoći, a mislimo da ih ima i više.
   I da se nadamo da tromb nije dugo u tom graftu, tj. da nije očvrsnuo ili sklerozirao, onda ih je teško ukloniti. Pozdrav i sretno.

  • Poštovani anonimni (mogli ste izabrati i neki pseudonim, a mogli biste se i prijaviti za redovno praćenje sajta, pa bi dobili brži i opširniji odgovor), dijaliza je čišćenje krvi, i sama procedura se tehnički može izvesti skoro pa bez ikakvog uticaja na ostale organe, ako se pažljivo izvede i ako se znalački odrede parametri dijalize. Znači, potpuno zdravom čoveku bi mogli odraditi hemodijalizu, bez simptoma. Stručno, komplikacije tokom HD, mogu biti akutne ili hronične. Akutne su vezane za pacijenta (kolaps, grčevi, aritmije..) ili za krvni pristup (krvarenje, hematomi, tromboze, infekcije, itd), ili za krvotok na aparatu (embolije, tromboze, hemolize..) ili za reakcije na strani materijal i hemikalije iz dijalizatora i krvnih linija. Hronične komplikacije su više vezane za štetu koju organima stvara bubrežna slabost, ali tome doprinosi i dijalizni status: opterećenje srca, oštećenje nerava, kostiju, endokrinog i drugih sistema organa.

  • Obavezno. Ako je dijagnoza zbog koje je Farin bio uveden kardiološka, onda prelazak na Pradaxu treba biti pod kontrolom kardiologa. Indikacija može biti i od hematologa itd., ali svakako da specijalista mora biti uključen u promenu i kontrolu prelaska. Poz

 26. Molim Vas za odgovor u vezi ostvarivanja prava na dodatak na tudju negu i pomoć.
  Da li lice koje ide na hemodijalizu dva outa nedeljno ima pravo na tu pomoć ili, kako imamo informacije, Komisija odobrava tu pomoć samo u slučaju da lice ide na dijalizu tri puta nedeljno?
  Pozdrav.

  • Imate dobre informacije Mirjana, mora da ste to već negde pročitali na ovom našem sajtu. Razlog više da upišete svoju email adresu desno radi redovnog praćenja ovog sajta. Poz

   • Molim Vas za odgovor u vezi ostvarivanja prava na dodatak na tudju njegu i pomoć u Crnoj Gori.
    Da li lica koja su na hemodijalizi imaju pravo na dodatak u Crnoj Gori.?
    Pozdrav.

    • Mi stvarno nemamo taj podatak ali znamo da nisu imali do 2012. Da li se nešto promenilo najpre ćete saznati od samih pacijenata koji su tamo na hd ili uputite pitanje institucijama CG.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s