Postavite nam pitanje

Poštovani čitaoci,

postavite Vaše pitanje, komentar ili predlog,

u dole predviđenom okviru (kliknite ovde) ispod svakog teksta, ili na bilo koji drugi način,

odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku

u postu pod nazivom Odgovori na Vaša pitanja,

ili ćemo dati komentar (mišljenje) odmah ispod Vašeg pitanja.

U svakom slučaju, tu smo da Vam pokušamo pomoći.

Prednost pri dobijanju odgovora imaće naši redovni čitaoci – pratioci i saradnici.

A da bi ste postali naši redovni čitaoci i pratioci ili da biste redovno dobijali informacije o najnovijim člancima na ovom blogu

upišite svoju email-adresu u za to predviđeno polje, sa vaše desne strane, i kliknite na taster

ZA – DiaBloG – redovno!

Program wordpress sajta će Vas od tada odmah obaveštavati o svakom novom tekstu na ovom blogu.

Hvala, unapred.

.

Administrator sajta

http://www.dijaliza.wordpress.com

pitanja

.

372 thoughts on “Postavite nam pitanje

 1. Postovani, 18 meseci sam na peritoralnu dijalizu pritisak mi je trenutno 170/90 vec 2 nedelje, pijem monopril od 20 ujutru i uvece lasiks 3*40ml. Bioprolol 1 dnevno spirolakton 1 dnevno kalcijun karbonat 3tablete i katopil ispod jezik (25ml) po potrebi i alpha3 po 1 i teze mi je da oborim ovaj visok pritisak, aparat koristim kvalitetniji i kad odem kod doktorke isto je, u cemu je problem i kako ga smanjiti, pozdrav

  • Ništa ne brinite Svetlana, moraće Vaša doktorka da Vam napravi neku drugu kombinaciju lekova protiv povišenog pritiska. Znate već da svaki doktor ima svoju omiljenu kombinaciju od 3-4 leka koju najčešće propisuje, ali kada izostane rezultat onda su dužni da ipak menjaju i kombinuju i druge lekove (i doze), sve dok Vam ne normalizuju krvni pritisak. Vaše je samo da redovno merite i pokažete im rezultate. Naravno, unosite što manje soli i skinite težinu maksimalno.

 2. Mojoj majka 1935 g. Ide 6g. na HD. Prosla HD propisao joj je Nefrolog Natrijum hidrogen karbonat tab0,5g 2×1 i Resonium prasak za oralni rastvor 2×1 kasicicu u dane kada ne ide na HD. Interesuje me indikacija Resoniuma jer mu je cijena provisoka za jednog nepokretnog penzionera, i postoji li jeftinija za jean?

 3. Poštovani dobar vam dan,

  Danas sam dobio Rešenje od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje od dana 06.01.2016. godine o utvrđivanju prava na novčanu naknadu za pomoć i negu u smislu člana 95 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, gde je prvostepeni organ veštačenja br. 10 svojim nalazom, ocenom i mišljenjem br. 695, od 21.12.2015.godine, utvrdio da postoji potreba za pomoć i negu prema članu 41a Zakona. Tim Rešenjem je određena i visina pomoći u iznosu od 15906,26 dinara a prema odredbi člana 75a Zakona o naknadi za pomoć i negu drugog lica.

  Istog dana sam dobio i Rešenje da se odbija zahtev o priznavanju prava na novčanu naknadu za telesno oštećenje uz obrazloženje da je do telesnog oštećenja došlo kao posledica bolesti a ne kao posledica nesreće na radu odnosno profesionalnog obolenja.

  Molim Vas da mi pomognete dali su ova Rešenja u koliziji jer u svakom slučaju želim da napišem žalbu odnosno da znam imam li prava na novčanu naknadu ili nemam.

  Najsrdačnije Vam se zahvaljuje.

  Miodrag Živić, Rada Ostojića 5 Jajinci.
  tel. 062 330 674

 4. Gospodine Živiću, nemate pravo na Nadoknadu za telesno oštećenje jer se ona u PIO priznaje samo usled povrede na radu. Niste naveli da li ste vi pacijent na dijalizi, a ako jeste onda imate pravo na Uvećan dodatak za Negu i pomoć koji ostvarujete preko Centra za socijalni rad na teritoriji opštine u kojoj živite. To ostvarujete na osnovu Ovog rešenja PIO fonda. Trenutno taj dodatak iznosi oko 10800 din.

 5. Поштовани, интересује ме каква је разлика између додатка и УВЕЋАНОГ додатка за помоћ и негу другог лица, тј између чл. 92 и чл. 94 Закона о социјалној заштити, пацијентима на дијализи, пошто у закону постоје два различита износа за сваки члан. Унапред захвалан. ПОЗДРАВ

 6. Poštovani Saša, dodatak za negu i pomoć ostvarujete preko PIO fonda (penzioneri), ili preko Centra za socijalni rad, i to je fiksni iznos (15906 din). Uvećan dodatak za negu i pomoć daje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, a preko Centra za socijalni rad. Taj iznos nije fiksni jer zavisi od republičkog proseka i trenutno iznosi 10800 din. Pozdrav.

 7. Postovani,
  Molim Vas ako ste u mogucnosti da mi kazete nesto vise o hemohromatozi, lecenje i ishrana.
  Imam 33 godine i pre (oko) 4 godine mi je dijagnostikovana genetska hemohromatoza.
  Vrednosti gvozdja variraju, u glavnom su oko 37, a feritin je uvek >2000.
  Pokusavam vec godinama da spustim vrednosti na normalu ali ne uspevam.
  Jedina terapija su mi venepunkcije jednom u 3 nedelje po 250ml-400ml krvi. Jos jedna problem je to sto mi pada i hemoglobin pa venepunkcije ne mogu da budu dovoljno ucestale.
  Molim Vas ako imate neku preporuku za jos neki vid lecenja bila bih vam zahvalna.
  Srdacan pozdrav

  • Poštovana Jasmina, da bi se tačno odgovorilo na tvoje pitanje potrebno je da dotični muškarac učini neke osnovne preglede kod urologa-endokrinologa. Potrebno je da uradi analize sperme i nekih hormona i onda će se tačno znati. A inače, u proseku, oko 50% muškaraca na dijalizi mogu da imaju decu, ali to zavisi i od njihovog dijaliznog staža, kvaliteta dijaliznog lečenja i vrste i težine pratećih, drugih oboljenja. Pozdrav.

 8. dragi moji, pijem lek katopil koji mi je prepisan za variranje pritiska i to tako cesto da mi se manta u glavi a i od tog leka se cesto umaram pritisak je bio 125/90 zatim 110/85 i tako cesto da li nastaviti sa lekom ili ne.

  • Poštovana Snežana, ako od tog leka imate takve neželjene reakcije, omaglice i slično, onda ga naravno, ne uzimajte više. Uostalom, ako je Vaš krvni pritisak oko 120/85, onda Vam nikakav lek i ne treba. Manje slana ishrana, više odmora, sna, šetanja i slično, uz eventualno neku tabletu povremeno, za smirenje ili za spavanje. Pozdrav.

  • Poštovana Dragana, ne postoji obaveza pacijenata da jedu ili da ne jedu takve namirnice. Činjenica je da lekovi poput Farina sprečavaju stvaranje vitamina K (i nekih faktora zgrušavanja) pa se možda misli da ne treba istovremeno uzimati i namirnice bogate vitaminom K i lekove koji su protiv njega, ali jedino prema čemu treba podešavati dozu Farina jeste vrednost INR. A činjenica je da mnogi faktori mogu pojačati ili oslabiti dejstvo farina, uključujući i ishranu, lekove, kretanje, alkohol, itd..

 9. Postovani, moja majka vec 3 godine ide na peritoneumsku dijalizu. U poslednjih nekoliko meseci leva noga (od potkolenice na dole) je otecena, sa ispucalim kapilarima ili venama na unutrasnjem delu lista koji je povremeno bolan na dodir. Napominjem da je u pitanju samo leva noga. Zanima me da li ova pojava ima veze sa dijalizom ili je u pitanju problem vaskularne prirode kao i da li je to znak organizma da je potrebno preci na hemodijalizu?
  Unapred zahvalna, Dragana.

  • Poštovana Dragana, jedan dobar pregled Doppler ultrazvukom pomoći će Vaskularnom hirurgu da tačno utvrdi da li se radi o proširenim venama, venskom zastoju, i da li je u pitanju neka prepreka na venskom odvodu krvi i gde se ona nalazi (može biti i u trbuhu, tj. usled dijalize). Što se tiče izbora metode dijalize (PD ili HD), o tome je valjda vođeno računa i pri prvobitnom izboru (PD) metode. Zna se da se na PD usmeravaju uglavnom pacijenti koji imaju slabije krvne sudove, oni kojima nije moguće napraviti AV fistulu ili graft. Tako da bi prelazak na HD onda za njih značio verovatno venski kateter kao krvni pristup.

   • Hvala puno. Ukoliko se utvrdi da je pojava otoka i tzv. „paukove mreze“ u predelu leve noge pomermecaj nastao, kako ste rekli, zbog prepreke na venskom odvodu usled dijalize, da li je HD neminovna? Ili pak postoje metode saniranja otoka i nastavka sa PD? Hvala jos jednom.

    • Dragana, nemojte unapred da brinete, pogotovo nemojte unapred da tvrdite da je to usled dijalize, jer objektivno su male šanse da je to u pitanju. Pođite redosledom koji Vam je preporučen i vrlo brzo ćete sve saznati. Pozdrav

 10. Pozdrav pocituvani. Baram pomos okolu kvalitetna voda na djalizen centar, koi se potrebni certifikati po evropski standardi za edna kvalitetna voda na eden dijalizen centar? So pocit i fala unapred.

 11. Postovani,moj muz ide nekoliko meseci na dijalizu i uglavnom za sad je dobro podnosi.Prosle nedelje na ruci sa fistulom se pojavila alergija koja je kulminirala za vikend,ruka je i otecena i crvena.U ponedeljak je izostavljena dijaliza,dali su mu inekciju i pije presing ,ruka je malo bolje .On je to i prosle nedelje rekao doktoru ali u petak nisu imali inekciju pa se zato pogorsalo za vikend.Niko ne zna zbog cega se to dogadja i mi se plasimo da to ne ugrozi samu dijalizu ako se to produzi.Da li je to nesto uobicajeno na dijalizi?Ruka nije inficirana,pokazuje alergijsku reakciju.
  On je vojni osiguranik i ide na dijalizu na vma .Kad je juce otisao kod lekara opste prakse /vmc Novi Beograd/nisu ga primili jer nije zakazan,onda je otisao tamo gde ide na dijalizu pa su mu oni rekli da ide u hitnu pomoc na vma,oni su ga primili ali su rekli da je to za lekara opste prakse gde je on i prvo otisao. Kazu dijalizni bolesnici imaju prednost,a u praksi se dogadja da u stvari nece ni da te prime.Srecom on je to setanje juce mogao da izdrzi ali zar ce uvek biti ovako? Posto imamo vikendicu u selu on bi zeleo da preko leta bude tamo ali su mu rekli da moze da bude na strani samo mesec dana.U to slucaju morao bi da se dijalizira u Kragujevcu.Negde sam procitala da moze da se putuje na mesec dana u inostranstvo ali prosto ne mogu da verujem da se to odnosi i na nasu zemlju.Da li vi imate neke informacije o tome? Nadam se da ce te se izboriti sa ovim mojim konfuznim pismom i unapred hvala za eventualni odgovor.Divno je sto uopste postoji ovakav sajt i hvala i za to.

  • Poštovana Dragana, po Vašem opisu promena na ruci je verovatno kombinacija upalne i alergijske reakcije nastale usled iritacije kože podlaktice nekim sredstvom. Često su to preterana utrljavanja hepatrombina ili neodgovarajući dezinficijensi i flasteri. To ne bi trebalo da ugrozi fistulu, ako otok nije preveliki. U vezi nedostajućih lekova, gužvi, šetanja pacijenata od šaltera do šaltera, to je nažalost posledica „reformi“ i uništavanja svega državnog i opštekorisnog što smo imali. Glasanjem, pasivnošću i prihvatanjem nametnutih nam sistema, tome smo i sami doprineli. Ipak, verujem, da sva birokratska maltretiranja neće moći sprečiti Vašeg supruga da na kraju dobije saglasnost za boravak u Kragujevcu, jer videli smo slučajeve da su i vojni osiguranici ostvarivali pravo na odmor ili boravak u drugom mestu i drugom dijaliznom centru. Pozdrav

 12. Postovani, bolujem HB 4gr. Pre par Dana mi je skocio pritisak I otisao sam u hitnu sluzbu, tamo su mi dali ampulu Furosemida. Pa vas pitam. da li je to mogli pogorsati moje zdravstveno stanje?

 13. Postovani, vec vise od 20 godina bolujem od pokicistizma bubrega, sada imam 55 godina. Lecim se na VMA i trenutno sam pred dijalizom, imam uradjenu fistulu na desnoj ruci. Inace sam civil, a dosla sam tamo za nekadasnjim svojim doktorom Nevenom Vavicem, ali sad tesko mogu do njega, jer on je nacelnik transolatacija, a ja idem na predijalizni kabinet. Za dijalizu mi kazu da nema mesta za civile kod njih, a mene najvise zanima da li je moguce da mi se uradi preddijalizna transplatacija,imam zivog davaoca, ista smo krvna grupa., moj suprug je u pitanju. Rekli su mi da treba prvo da krenem na dijalizu, pa da mi onda izvade bubrege, pa nakon 2-3 meseca da se uradi transplatacija. Ja se pitam cemu tolliko mucenje, zasto ne transplatacija odmah? A vidim da se bas na VMA time bave. Volela bi da ponovo stupim u kontakt sa Dr. Nevenom Vavicem da me on posavetuje, Pomozite ako mozete.

  Srdacan pozdrav Spomenka Knezevic

  • Predijalizna transplantacija se može izvesti, ako imate donora bubrega, ali i tada se policistični bubrezi prvo moraju ukloniti. Zašto se to mora? Zato što su te ciste na bubrezima sklone infekcijama, krvarenju, a pod imunosupresivnom terapijom koju primaju svi transplantirani bolesnici, od tih cista mogu nastati brojne komplikacije, uključujući i karcinome.
   A dr Nevena Vavića možete pronaći i u ordinaciji „Banjica In“ Paunova 24, TC Banjica II sprat lok 215. Beograd telefon 011/367 06 18.

   • Pozdrav, DBG-K1…Ako ste u mogucnosti i kad budete imali vremena,u narednim blogovima malo pisete o bioinzenjeringu,“stampanju“ funkcionalnih organa pomocu 3D stampaca u skorijoj buducnosti,o minijaturnoj dijaliznoj masini-vestackom bubregu velicine ljudskog koji se implantira isto kao i transplantirani…Doktor koji vodi i privodi kraju ispitivanja tog uredjaja se zove Shuvo Roy,klinika u San Francisku…Onako,malo neke nove vesti i tako to…mislim da tu ima za nekoliko
    blogova da se pise obzirom da ta prica uveliko bruji u celoj Americi vec nekoliko meseci…Hvala,pozdrav…

    • Moje poštovanje Ratko, ukazao bih Vam za početak na post na ovom sajtu u čijoj izradi sam i sam učestvovao, da ne kažem da je naveden i jedan potpuno moj citat. To je post: https://dijaliza.wordpress.com/2013/05/10/sta-je-prava-istina-o-razvoju-i-perspektivama-minijaturnog-i-nosivog-vestackog-bubrega/
     Dalje od ovoga nismo išli, jer mislimo da nije ni humano ni pošteno davati lažnu nadu našim ljudima na dijalizi. Teško da će iko od nas doživeti da dočeka bilo koju od tih inovacija. Zato smo oštricu naše borbe usmerili na prozivanje odgovornih za sadašnje stanje u dijalizi, koje jeste katastrofalno, a deo krivice snose i pacijenti. Nadam se da će dolazak Vas mladih i informatički pismenih dovesti do nekih konkretnih promena, a ne samo do forumaških ćaskanja. Pozdravljam Vas i želim Vam svako dobro.

 14. Da li bi neki od narednih clanaka mogao biti o- inkapsulirajucem sklerotizirajucem peritonitisu? Mislim da je jako bitna tema za pacijente na peritoneumskoj dijalizi, da se malo vise upoznaju o ovome, da se razvije svest o ovoj hvala bogu veoma retkoj ali ipak najozbiljnijoj komplikaciji kod pacijenata na peritoneumskoj dijalizi, sa visokom stopom smrtnosti.
  Srdacan pozdrav,
  Jelena

  • Važi Jelena, biće napisano, za koji dan, samo da nađemo nekog pouzdanog da nam stručno obradi tu vrstu teme. Pozdrav

 15. dobar dan,zanima me vase misljenje o mom problemu.pre par meseci utvrdjeno je da imam hiperaktivne ili hiperaktivnu paratiroidnu zlezdu.nivo kalcijuma se krece do 2.9(do sada je znaci povisen,ali ne drasticno),d vitamin je bio nizak,pa sam uzimala tabletice d3 vitamina,tako da se na zadnjoj kontroli krvi d vitamin normalizovao,ali je kalcijum i dalje povisen.endokrinolog mi savetuje u narednoj godini operaciju paratiroidnih zlezda(inace zivimo u nemackoj,pa me interesuje i vase misljenje).zelela bih da izbegnem operaciju ako je ikako moguce,jer kako sam razumela endokrinologa,mogu da odstrane samo jednu zlezdu,a mogu i sve cetiri,posto ne postoji nacin da se pre operacije utvrdi koja je hiperaktivna,vec merenjem hormona u toku operacije.ne bih zelela da do kraja zivota vestacki unosim kalcijum u organizam.inace,parathormon jos uvek nije povisen,niti su zlezde uvecane.jedini problem je taj poremeceni metabolizam kalcijuma.zelim da cujem vase misljenje:da li predlazete operaciju,ili da sacekam jos malo?da li poremecen metabolizam kalcijuma moze da dovede do osteoporoze i problema sa bubrezima?
  hvala unapred na odgovoru
  pozdrav
  Milena

  • Poštovana Milena, povećana aktivnost paratireoidne žlezde može da dovede i do poremećaja bubrežne funkcije (stvaranje kamenaca i komplikacije usled toga), kao i do slabljenja kostiju. Ali to treba dijagnostički dokazati, jer kalcijum može biti povišen iz više razloga (uključujući i uzimanje vitamina D). Ako je zaista uzrok tome povećana aktivnost paratireoidne žlezde (a tada mora biti povišen i PTH), onda je potrebno dokazati koja od njih 4 je hiperaktivna. To se može utvrditi ultrazvučnim snimanjima, skenerom ili scintigrafijom PTŽ. Operacija je najčešće subtotalna, odstranjuju se najveća i najaktivnije žlezde, a ostavlja najmanja, čak se i ona premesti iz regiona vrata na neko lakše pristupačno mesto (ako i ona narednih godina počne da raste da se lakše može operativno smanjiti). To što je Vama rečeno jeste intraoperativno dokazivanje hiperfunkcije PTŽ i to je stara metoda, ali danas hirurzi uglavnom nastoje preoperativno da saznaju šta će i kako operisati. Tako da nije loše da odete na pregled kod drugog endokrinologa ili endokrinog hirurga. Pozdrav

  • Ampule sa vitaminom B12, koliko je nama poznato, se ne piju, nego se primaju kao injekcije. Pozdrav

 16. postovani imam par pitanja, prosle godine mi je dijagnostikovana bubrezna insuficijencija, a potom i srcana ef 31 posto. juce sam radio analize krvi i kreatinin mi je 273, a urea 11, ggt 134, ja se osecam dosta dobro, sem sto mi pri duzem sedenju oticu noge. zanima me koliko jos otprilike imam vremena do dijalize… imam 40 god.. pozdrav i hvala

  • Poštovani Vladimire, ako ste čitali naše tekstove o tome, mogli ste da vidite da to zavisi od više faktora, kao što je osnovna bolest, ili proteinurija, na primer, a bolest srca dodatno pogoršava situaciju. Ali, možete i sami da utvrdite za koliko vam kreatinin poraste za godinu dana, pa da onda izračunate kada će iznositi oko 800 mikromola/L, što je obično vreme za dijalizu pacijentu prosečne težine (koji nema srčanu slabost). Znači, cilj je svake godine usporavati porast kreatinina i redovno se kontrolisati kod nekog dobrog nefrologa, onda se dijaliza može odgoditi i desetak i više godina.

 17. Ja sam na perito neumskoj dijalizi 2 godine isao bi na more u crnu gori sta treba da u radim damogu preko gtanice sa dijaloznim rastvorom.

  • Petre, samo se javite svom nefrologu i zatražite od njega izveštaje i potvrde da ćete sa sobom nositi ta i ta sredstva za ličnu upotrebu, odnosno lečenje. Imaju oni sve potrebne obrasce, obzirom da im niste prvi koji je to tražio. Prijatan odmor. Pozdrav

 18. Postovani,
  moja majka ima problem sa uspostavljanjem zeljenih vrednosti INR-a nakon operacije uklanjanja zuci.U zavisnosti od doze bude ili prenizak ili previsok!!!Kratko vreme je koristila Pradaxu od 150 mg ,ali je ona preskupa!!!Inace majka ima atrijalnu fibrilaciju….Da li je moguce da se nesto poremetilo u jetri,u procesu koagulacije i da li se to moze ispitati?Farin ne deluje kao ranije,a ni Sinkum…Posledni put je sa dozom od 1/4 Sinkuma dnavno INR bio 1,87, a nakon sedam dana (ista doza) – 4,61!Po preporuci kardiologa nije pila nista 4 dana i INR pao na 0,91!!!!!????

  • Kliknite na rubriku Sadržaj i pronađite naslove naših tekstova na tu temu. Ima ih nekoliko.
   Pozdrav.

  • Resonium prah (ne tablete) mogu se „ispod tezge“ kupiti u jednoj apoteci u Kičevskoj ulici u Beogradu (da ne navodim naziv). Postoje nemačka i mađarska verzija proizvoda, nemačka je duplo skuplja (sasvim bez razloga). Na isporuku se čeka oko 7 dana. Drugi vezivač kalijuma mislim da je registrovan kod nas i može se legalno kupiti – zove se Sorbisterit, proizvođač Fresenius Medical Care. U pakovanju se nalazi plastični dozer, razmuti se jedan dozer praha uz obrok i popije sa 2 dl vode. Koliko su zaista efikasni ne znam, verovatno da jesu, ali ih danas niko više ne preporučuje jer ovi prahovi deluju kao šmirgla na zidove creva i oštećuju ih. Drugo, uzimanje jonskih izmenjivača („vezivača kalijuma“) ne može biti zamena za ishranu sa umerenim unosom kalijuma za (pre)dijalizne bolesnike.

 19. O hemodijafilraciji se dosta pisalo na ovom blogu, između ostalih, tu je i ovaj članak: https://dijaliza.wordpress.com/2013/03/30/francisco-maduell-prednosti-hemodijafiltracije-su-naucno-dokazane/. Ako ne razumete engleski, ovaj blog je jedan od najboljih (domaćih) izvora na temu HDF-a. A koliko je bolja subjektivno može vam reći svako ko je bio na HD, pa na HDF – mnogo. Padovi pritiska su mnogo ređi; „lažni“ grčevi (grčevi koji bole koliko i „pravi“, ali koji ne označavaju dolazak na suvu težinu već nastaju kao posledica prevelikog donosa) su blaži, ređi i bolje se podnose; oporavak posle tretmana je kraći (par sati mirovanja), a efekat iscrpljenosti mnogo blaži; apetit je bolji; bolje se uklanja fosfor, ali i mnogi toksini koji se inače ne ispituju standardnim laboratorijskim pretragama; tako da – objektivno HDF mnogo toga poboljšava u stanju dijalizirane osobe, ali se osoba i subjektivno mnogo bolje oseća i kvalitet života je daleko viši.

 20. Dobro vece dete ima 26 meseci poslataje na proveru glikemije gvozdja crp i krvne slike.alisu nam rekli dakrv mora da se izvadi iz vene.Ali ja se plasim toga jel se dete zaceni dok place strasnije je nego vadjenje krvi iz prsta.Pa me zanima da li postoji neka laboratorija koja to proverava vadjenjem krvi iz prsta molim vas ako postoji bila bih vam zahvalna da me uputite .hvala unapred

  • Poštovana Marijana, mislim da, koliko je nama poznato, ne postoji nijedna laboratorija koja toliko mnogo analiza može da uradi iz krvi uzete iz prsta pacijenta. Glikemija, da je samo ona tražena, to bi moglo sigurno. Ali, za ove ostale analize, koliko je nama poznato, laboranti moraju uzeti krv iz vene..

 21. Pozdrav. Zanima me da li znate kako funkcioniste terapije plazmafereze i sta posle nje za pacijente koji su na dijalizi a cekaju transplantaciju ?
  Hvala unapred.

 22. Pocela sam da pijem kapsule Alfa D3 od 4.11.2016. zbog parotoudne zlezde.Od kad ih pijem tera me stalno da se prozevam i da spavam,a pored toga sam dijabeticar na insulinu 4puta.Zanima me dal je moguce da se spava coveku od ovaj lek?

  • Poštovana Jelena, nije nam poznato da vitamin D izaziva pospanost. Vitamin D povisuje Kalcijum i Fosfor u krvi, a smanjuje lučenje parathormona i zaceljuje kosti. Povišen kalcijum može izazvati mnoge simptome, na neki način možda i pospanost, ali će pre biti da Vam je doza insulina bila povremeno prejaka pa vam je šećer u krvi (glukoza) bio niži, što može izazvati pad mentalnih funkcija i svesti. Ipak, ukoliko Vam Alfa D3 ne bude prijao možete uzeti Rocaltrol 25 mcg, i to je najbolje uveče, tada vitamini D prave najmanje nuspojava. Pozdrav

 23. gde se može nabaviti , i kako se zove zaštita stomačnog katetera, kako bi se čovek okupao, bez bojazni da će sebi naškoditi ? hvala

 24. šta se dešava kad urea raste sa 13-21,a kreatinin pada sa 180 na 130,imam hron.insuf,bubrega

  • Ništa se posebno ne dešava. Sami ste rekli, imate već utvrđenu hroničnu insuficijenciju bubrega, a povremene oscilacije (snižavanje) u vrednostima ureje ili kreatinina su posledica razlika u vrsti hrane, fizičke aktivnosti, unosa tečnosti, ili čak laboratorije u kojoj se nalazi obrađuju. Znači, ako je dijagnoza HBI tačna, snižavanje ureje ili kreatinina može biti samo povremeno ili privremeno, ali generalno (na duži rok) te vrednosti imaju uzlaznu putanju. Pozdrav

 25. Pozdrav.
  Muz i ja pokusavamo da dobijemo dete vec skoro 2 godine, ali nikako ne ide.
  Da li je moguce da bude problem sto on ide na dijalizu vec 4 godine ?
  Hvala unapred.

  • Poštovana gospođo, dijaliza može biti uzrok muškog steriliteta ili hipogonadizma, ali, ako je Vaš muž imao iole kvalitetnu dijalizu, onda to ne bi trebao biti slučaj, jer nije dugo na dijalizi. zato neka učini osnovne urološke i endokrinološke analize, pa će se vrlo brzo razjasniti šta je razlog tome. Pozdrav

 26. Pozdrav
  Imam policisticne bubrege nasledna stvar od Oca imam 38 godina i pijem od tablete za pritisak gopten 2mg i menartan 10mg U zadnjih 6 meseci vec pocinje da raste kreatinin preko 220 urea 11 vec imam neku vrstu dijete ali ne bas striktnu. Pitanje kako da usporim rast kreatinina koiko moze taj kreatinin da napreduje tj da li da menjam nesto i od terapije i od nacina ishrane Hvala

 27. skoro sam 100 odsto radno nesposoban ,nemam posao od 1996 god majka me jedva izdrzava ima malu penziju dali na osnovu mojih dokumenata od doktora mogu dobiti neke povlastice struja,voda,telefon, sta vec jer ja sa ovim ivaliditetom neverujem da ceme neko od firmi zaposliti,hvala Cvetin

 28. Pozdrav, na peritoralnu dijalizu sam oko 2 godine ,pa da vas pitam imam li pravo na 10 dana u banji preko pio fond i imam najmanju inv.penziju primam pomoc i tudju negu a potreban mi je i pratioc ,da li imam to pravo besplatno,hvala

  • Poštovana Svetlana, koliko je nama poznato, odlasci u banje nemaju veze sa dijalizom, niti sa osnovnim oboljenjem. Zahtev se podnosi u PIO fondu (ima formular koji treba popuniti), a odobrava se valjda jednom u 5 godina. Pozdrav

  • Postovana Svetlana imate pravo na banju jednom u 5 godina ,kao i svaki drugi penzioner.To pravo ostvarujete preko udruzenja penzionera,tamo se podnose zahtevi(nemorate da budete clan udruzenja).Pratite objave u medijima,obicno to bude mart-april.Pravo na pratioca nemate,to bi ste trebali sami da platite.Inace za vas su pokriveni i putni troskovi.

 29. Interesujeme kako se podesavaju bikarbonati i u kojoj srazmeri i zavissnosti stoje u odnosu na vrednosti soli prilikom dijalize.Primetio sam da pacijenti prilikom dijalize primaju manitol,znam da je to vrsta alkohola ako moze nesto o tome kad se prepolrucuje manitol u koliko doza moze da se prima a da nebude stetan po organizam.I josjedno pitanje interesuje me koja je razlika izmedju filtera sterilisanih vodenom parom i filterra sterilisanih gama zracima,jedino sto znam da su filteri sterilisani vodenom parom manje rizicni po pacijenta i da treba manje fizioloskog rastvora za ispiranje,ako moze nesto i o tome
  Hvala unapred….

  • Interesantna pitanja postavljaš, Aleksandre. Moraćemo da te zamolimo za samo malo strpljenja, prosledili smo sve našim stručnijim saradnicima, iako su svi sada u nekim prednovogodišnjim gužvama, ali obećali su da ćeš uskoro dobiti poštene i tačne odgovore. Pozdrav

  • Dragi Aleksandre, sve te priče oko toga koji su filtri bolji, ovi sterilisani parom ili oni gama sterilisani, potiču iz vremena kada su kod nas pokušavani da se izguraju iz upotrebe ovi gama sterilisani. Niko u svetu više ne pravi pitanje oko toga čime su sterilisani dijalizatori. Najbitnije je koliko filter vadi štetnih materija iz krvi pacijenta, i da je bezbedan, da ne zgrušava krv u sebi. Sve su to gluposti oko razlika u sterilizaciji, pa kao bezbedniji ovi sterilisani parom. Pogledaj jedan od prethodnih članaka, kod nas se koristi većina ovih sterilisanih parom, a u Japanu većina ovih sterilisanih gamom. U Japanu je smrtnost pacijenata duplo pa i troduplo manja nego kod nas… i šta sad tu da se kaže. Čitao sam neki članak gde kaže da kada se sterilišu filtri, produvavaju parom pod visokim pritiskom i temperaturom, baš tu se otkidaju sitni komadi membrane koji ostaju u filtrima i da upravo njima treba veća količina fiziološkog da bi se dovoljno isprali.
   Nema tu pravila, dobar filter je dobar bez obzira čime da je sterilisan, a prodavcima loših filtera ne pomažu ni gama, ni vodena para, ni podmetanje tračeva konkurenciji. A zna se koje su firme decenijama srpsku dijalizu zavijale u crno gledajući samo da im ko ne uđe u taj biznis. Da, mislim na Bili Pitona i na Topaloviće.

  • Eto, poštovani Aleksandre, sad imaš odgovore na sva pitanja koja si postavio. Naravno, to je naš dug jer si i ti nama ispričao svoje životne nedaće sa dijalizom. Nadamo se da si zadovoljan. Odgovori naših stručnih saradnika su dati u rubrici:
   https://dijaliza.wordpress.com/2013/10/08/odgovori-na-vasa-pitanja/
   a za ovo oko sterilizacije, naši saradnici-pacijenti, sapatnici, su ti već odgovorili: trenutno najbolji dijalizatori na srpskom tržištu su upravo oni koji su sterilisani gama i elektronskim zracima. Ubedljivo. Ko drukčije kaže, kleveće i laže. Sretno. I ne daj se, Aleksandre. Pozdrav.

   • Da zadovoljan sam odgovorima ,kao i uvek dajete isrpne i jezgrovite odgovoe.
    Hvala josjednom……Pozzz

 30. Bilo ko nek uzme vruću vodu pa nek prelije materijal od kog se prave dijalizatori pa će da vidi kako će da se skvrči i deformiše… Sterilizacija vodenom parom je prevaziđena tehnika još devedesetih. A inače se u Japanu dijalizatori sterilišu samo zbog zakonske obaveze – njihovi proizvođači ih prave u sterilnim proizvodnim postrojenjima, naknadna sterilizacija gama-zracima je čak i suvišna. Takve ih i pakuju – u inertne, nepropusne alu-folije, pa više košta njihova ambalaža od kompletnog proizvoda konkurencije koji dolazi zapakovan u celofan tanji od onog u kojem kupujem čvarke na pijaci.

 31. Postovani, imam 24godina na listi sam za trasplataciju Bubrega, idem na dijalizu vec 8meseci ali jos uvek me nisu prikljucili na HDF u medju vremenu dobio sam donora i nadam se da cu se trasplatiratirati posle praznika. Isao sam do sad sve bez HDF i to 4sata, ali sad su mi produzili dijalizu na cetri ipo sata. Da li je bolje da idem na HDF ili da idem Bez HDF-a a cetri ipo sata da se dijaliziram? Hvala!

  • Danijele, izvini sto postavljam ovakvo pitanje, ali zanima me da li si ti imao nekog donora od skrodnika, ili su te pozvali zato sto si bio na listi cekanja ?

 32. Postovani, zovem se Danijel imam 24godina, 8.meseci sam na dijalizu. Na listi sam za trasplataciju Bubrega, jos uvek ne idem na HDF . U medju vremenu dobio sam Donora, i nadam se da cu posle praznika biti transplatiran. Do sad sam iso cetri sata bez HDF-a i sad su mi produzili na cetri ipo sata. Zanima me da li je bolje pred operacijom da idem sa ili bez HDF-a? Hvala.

  • Poštovani Danijele, HDF je bolja od produžene HD na istom dijalizatoru. I pred operaciju, kao i uvek, bolja je HDF. Ali, ako ćeš već tako brzo biti transplantiran, ni standardna „high-flux“ dijaliza neće ti za tako kratko vreme stići naškoditi. Transplantacija, ako bude uspešna, biće najbolje rešenje. Pozdrav i sretno.

 33. Poštovani , ampule B12 ne mogu nigdje da nađem u Rebublici Srpskoj i BiH a naravno potrebne su mi jer ih koristim jednom sedmično.
  Molim Vas ako znate gdje se mogu kupiti da mi javite.
  A takođe želim čuti i Vaše mišljenje koliko je OHB12 ili nešto još slično po sastavu B12 ?
  Da je sreće , kao što nije , bolnice bi trebale da ovo imaju i daju pacijentima alI ovde nije tako !
  Zahvaljujem , pozdrav Babic !

  • Poštovani Milane, u slučaju nedostatka ampula B12, većina pacijenata koristi Beviplex ampule, koje proizvodi Galenika, a u tom Beviplexu su svi vitamini B, pa i vitamin B12. (Ima i drugih proizvođača koji takođe prave ampule sa svim B vitaminima, a B12 ampule izgleda da proizvodi samo Alkaloid Skoplje).
   A što se tiče OHB12, on jeste sličan po sastavu vitaminu B12, ali se obično daje za lečenje perniciozne anemije, daje se u mišić (intramuskularno), kao i B12 ampule (Alkaloidove), a Beviplex se može davati i muskularno i venski. Pozdrav.

 34. Interesuje me tema dononiranja organa od lica koje nije krvni srodnik.Znam da mogu donori ako su kompatibilni da doniraju organ do cetvrtog kolena srodsva.Dali je moguce da licice koje nije krvni srodnik donira orga (konkretno u Srbiji kakva je zakonskaregulativa na tu temu) Hvala unapred….

  • Aleksandra, danas sam bio da proverim tegaderm u Nišu se moze nabavitu u apoteci na adresi: Bulevar Dr.Zorana ĐinĐića br.33 informacije na telefon:237-697 cene odprilike (savetujem da sami proverite)7×8,5 kosta 1875,00RSD 11,5×8,5 kosta:2250,00RSD i 10×15,5 kosta 2400,00RSD svetujste se sa lekarima koji tegaderm vam je potreban obavezno!!!

 35. Postovani evo da postavim jos jedno pitanje na temu hemokoncentracije.Sta je hemokoncetracija?Sta prouzrokuje hemokoncentraciju? i kakve kve su posledice kad u toku HD dodje do hemokoncentracije?Ako moze nesto na na gorepomenutu temu:hvala unapred…

 36. Nakon dužeg korišćenja jedne serije kiselog koncentrovanog rastvora za dijalizu, krvni pritisak mi je blago porastao, iako preko 35 godina nisam imao hipertenziju, a onda na jednoj dijalizi, bez ikakvih simptoma, osim polusatnog osećaja hladnoće i malo drhtanja, doživeo sam skok krvnog pritiska na 210/120. Služba hitne pomoći ( nisam u kući imao nikakv lek za krvni pritisak) uradila je EKG – nije bilo nikakvih promena u radu srca, a i puls je bio normalan, dala mi je da sažvaćem pola tablete nifelata i pritisak je pao na normalu. No, nakon te reakcije, više nisam mogao da regulišem pritisak. Internista mi je propisao 2 x 10mg monoprila. Nakon vrlo kratkog perioda 2 x 20mg monoprila, a zatim i lerkanil 10mg. Kardiolog se složio sa terapijom – nakon dopler pregleda srca rečeno mi je da srce nije uzrok hipertenzije. Nakon dijalize pritisak mi padne i na 110/ 80 (oko 23 sata), da bih nakon popijenog monoprila 20mg i samo 2 sata sna, oko 01.00, već imao pritisak od preko 140/90 i jaku glavobolju. Obrok mi obori pritisak više od monoprila. Lab analize koncentrovanog ratsvora nisu pokazale odstupanja od deklarisanih vrednosti, ali siguran sam da to jeste uzrok. Greškom sam ponovo koristio istu seriju i, pored terapije, doživeo rast pritiska, koji se spustio na normalu odmah posle zamene rastvora. Juče se isto desilo kolegi koji je u početku bio srećan zbog rasta pritiska, jer se mučio sa niskim ( oko 90/50), ali je posle nekoliko meseci doživeo skok kao i ja, samo nešto niži. Od jutros 190/110, do večeras, iako je sažvako nifelat, popio dva monoprila 20 mg, popio pola nifelata i sažvakao dve tablete katopila u službi hitne pomoći, nije uspeo da spusti pritisak ispod 150/90, a vrlo brzo je opet bio 160/90. Iskreno, sumnjam da se u koncentrovanom rastvoru nalazi edozvoljena supstanca, koja nakon dužeg vremena, taložeći se u organizmu, dostigne nivo koji izazove nagli skok pritiska i trajnu hipertenziju. Na žalost ni jedna lab. ne radi analize koje bi mogle utvrditi šta je ta supstanca – rade se samo ciljane analize. Bio bih vam izuzetno zahvalan na ideji o mogućoj nedozvoljenoj supstanci i predlogu načina utvrđivanja uzroka hipertenzije – kako ta supstanca deluje, na šta i kakav mehanizam izazivanja hipertenzije je u pitanju. Srdačan pozdrav.

 37. Ako je zaista rastvor uzrok problema, onda bi prestanak korištenja tog rastvora doveo i do prestanka hipertenzije. Nemoguće je da kratkotrajni unos neke supstance izazove trajnu ili dugotrajnu (mesec dana) hipertenziju, čak i ako je u pitanju neka nedozvoljena supstanca. Inače, dodatne analize dijalizne tečnosti, tj. toksikološke analize, mogu se učiniti po nalogu tužioca ili privatno, o sopstvenom trošku, u svakom većem Centru za toksikologiju, Institutu za hemiju ili farmaciju ili Zavodu za preventivnu medicinu. Razuman osnov za pokretanje takve istrage bila bi masovnost problema, dakle, treba proveriti da li je i u jednom dijaliznom centru koji koristi tu vrstu (ili seriju) koncentrata bilo sličnih ili drugačijih neželjenih reakcija.

  • Poštovani, zahvaljujem na odgovoru, ali moram reći da sam razgoivarao sa mnogim stručnjacima – hemičarima, farmaceutima, toksikolozima, najboljim stručnjacima nqajboljih laboratorija u Srbiji,… ali svi su mi rekli da se mogu raditi samo ciljane analize – dakle, sumnjamo na nešto pa to tražimo. Po dokumenatciji koju čuvam, ja sam tu seriju rastvora dobijao najmanje 3 meseca. Reakcija se desila kada sam koristio tu seriju. Isto se desilo i kolegi – ista serija. Možda je još neka serija imala u sastavu nepoželjnu supstancu. Šta ako supstancu koja se nataloži i izazove reakciju, nije moguće odstraniti iz organizma? Centri za dijalizu ne koriste rastvore tog proizvođača. Molim da mi preporučite najbolji toksikološki centar u Srbiji i našeg dr „Hausa“, jer samo stručnjak takvog kalibra može mi pomoći da rešim problem. Nakon reakcije počeo je period pada nivoa Hgb u krvi sa ustaljenih 140 – 160 bez upotrebe eritropoetina, na sadašnjih 94 – 105, pad nivoa limfocita na oko 12% i rast eozinofila na oko 28%. Ne mogu da budem siguran da je sve to posledica reakcije na koncentrat, ali sam siguran da u tom koncentratu postoji nešto što tu ne bi smelo biti. .

   • Zvonko…recite nama koji mucimo muku sa niskim pritiskom,koji ste rastvor koristili…pa da vidimo da li ce nama „skakati pritisak“…barem da ne „narihtavam“ soli na 150 kad idem na „suvu“…Hvala,pozdrav…

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s