Dr Peter Lundin: Prvi nefrolog dijalizni pacijent

Dr Peter Lundin: Prvi nefrolog dijalizni pacijent.

U svojoj 19-oj godini života Andrew Peter Lundin, student univerziteta Santa Clara u Kaliforniji, saznaje da boluje od hroničnog gomerulonefritisa, a 1966. godine mu je utvrđen potpuni prestanak funkcije bubrega. U to vreme dijaliza je bila dostupna samo za odabrane „važnije građane“, pa nezaposlenom i siromašnom studentu nisu davali nikakve šanse da preživi. Srećom, njegov otac pronalazi u novinama da se traže dobrovoljci za (bolnički nadzirani) program kućnog samolečenja hemodijalizom u Vašingtonu i on se prijavljuje za taj program. Posle 3 meseca učenja kako da sam sebe dijalizira, vratio se u Kaliforniju, da završi studije, a već tada počinje da mašta o medicinskom pozivu. Na univerzitetu u Stanfordu danju pohađa pun program nastave, a dijalizira se noću, 3 puta nedeljno, po 10 časova. Posle diplome na Stanfordu, više puta pokušava da se upiše na bilo koji medicinski fakultet, ali ga nijedan ne želi primiti, jer se dijaliza u to vreme smatrala privremenim lečenjem, koje ne može trajati dugo, a pun program medicinskih predavanja i vežbi je bio vrlo naporan.

Ipak, 1968. primaju ga na medicinski fakultet u Bruklinu, u Njujorku, a mentor mu postaje nefrolog, Dr Eli Fridman. Tokom celog studiranja medicine Peter se dijalizira 3 puta nedeljno, i to po 14 časova, svaki tretman. Istovremeno uspeva osnovati i pokrenuti Američku Asocijaciju Bubrežnih Bolesnika (AAKP).

Medicinu je završio sa najvišim ocenama, a uskoro zatim i specijalizaciju iz imunologije i nefrologije, te time postaje prvi nefrolog koji je ujedno bio i dijalizni pacijent. Kao vrhunski nefrolog primao je brojne nagrade, napisao mnoge radove i učestvovao u radu mnogih stručnih nefroloških tela i komiteta. Ceo svoj život je posvetio očuvanju zdravlja i unapređenju kvaliteta života bubrežnih bolesnika.

Kao pacijent bio je i na kućnoj hemodijalizi i na dijalizi u dijaliznom centru, a sredinom devedesetih imao je i transplantirani bubreg, koji mu je funkcionisao 6 godina. U istoj bolnici je ulazio na jedna vrata kao doktor, a izlazio na druga kao dijalizni pacijent. Interesantno, preko 30 godina imao je jednu jedinu AV fistulu.

Godine 1990. Dr Peter Lundin je postao Predsednik AAKP, organizacije koju je osnovao 20 godina ranije. Kao predsednik AAKP poboljšao je kvalitet rada tog udruženja, proširio je prava pacijenata, pa je i po isteku svog mandata pozivan kao počasni član saveznog odbora i mentor mnogima iz sadašnjeg rukovodstva.

Nijedan dijalizni pacijent nije učinio više za dijalizne pacijente od Dr Petera Lundina. On je i ličnim primerom dokazivao da dijalizni pacijent može imati normalan, produktivan i uzbudljiv život. Uživao je, teško je naći bolju reč, da pomaže drugima, i mi se nadamo da ćemo šireći ovu priču inspirisati druge da čine to isto.

(This article originally appeared in aakpRENALIFE, Vol. 16, No. 5, March 2001)

Pete_Lundin_2001_Headshot_3_000

Andrew Peter Lundin III (1944–2001)

.

Picture1b

One thought on “Dr Peter Lundin: Prvi nefrolog dijalizni pacijent

  1. Znam nekoliko naših lekara (čak i jednu doktorku sa dijalize) koji su kasnije postali i dijalizni pacijenti.
    Ali, za razliku od gore iznetog primera (svaka mu čast), dotični naši doktori, bog daim duši prosti, bili su isti i kao doktori i kao pacijenti: SAMO SU NA SEBE MISLILI …
    pozdrav, svima.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s