Tražimo HDF za SVE!

Tražimo HemoDijaFiltraciju za SVE!

Da se odmah razumemo: nema nikakvih posebnih „indikacija“ za hemodijafiltraciju (HDF).

Kao što danas niko više ne šalje poruke telegrafom, tako više nikome ne treba ni primenjivati „običnu“ hemodijalizu.

A zašto nam to doktori, fondovi, firme, ne daju? Odgovor je vrlo jednostavan: zato što dijalizno-farmaceutska mafija pokušava da iskamči više para da bi tu metodu pustili u promet.

Nema HDF dok još ne napune svoje džepove, makar zbog uskraćivanja te metode pacijenti širom sveta umirali 40% brže.

Sva druga objašnjenja su laži, izmišljotine i obmane.

Ne postoje indikacije za HDF.

Ne postoje nikakvi dodatni troškovi.

Ako aparat (npr.F5008) radi HDF on koristi isti A-V set, isti „high-flux“ dijalizator.

Ako je veća potrošnja vode (150 umesto 120L) problem, saglasni smo da nam se ta količina vode uskrati iz protoka dijalizne tečnosti. Neka bude protok dijalizne tečnosti 300 ml/min (umesto 500), ali neka nam ostatak služi za HDF (prediluciju ili postdiluciju). Ako se i malo više koncentrata potroši, ništa zato. Ionako ga bacaju ili prosipaju, jer uvek malo ostane.

Ne želimo više običnu („high-flux“) hemodijalizu. O onoj „low-flux“ nećemo ni da pričamo!

Stepen uklanjanja beta-2-mikroglobulina na „low-flux“ hemodijalizi je: 0% (i slovima: NULA posto)! Zar se to sme davati deci u Tiršovoj ili svima ostalima, širom Srbije? Po kojoj osnovi se sme doneti propis o ograničavanju HDF na samo 20% pacijenata, ako su realni troškovi tih tretmana isti!?! Zar zato što dijalizna firma kaže da nisu isti? Pa neka ih onda učini istim ili neka odlazi iz Srbije! Nama je dosta tih profiterskih lešinara, koji bi da se bogate na našoj muci. Ista ta dijalizna firma da bi privukla pacijente u svoje dijalizne centre, nudi i daje svima HDF, za njih nema razlike u cenama tretmana, kod njih nema ograničenja na samo 20%??!!  I „naš“ fond osiguranja je to prihvatio. RZZO Beograd čak otvoreno navodi u svom izveštaju sa tendera za dijalize kod privatnika da je Fresenius priložio izjavu da će oni svim pacijentima koje FMC dobije od RZZO-a davati hemodijafiltraciju umesto obične HD (vidi dokument):

Odluka o obustavi postupka str 2a_resize

Kako sad kod njih može po istoj ceni, a u državnim centrima traže veće pare za HDF materijal?  Zar zbog ono malo vode što se potroši više nego pri „high-flux“ hemodijalizi? Kako ih sve skupa nije sramota: i doktore, i fondovce, i firme! Kod privatnika može 100% HDF (za sve), a nama u državnim bolnicama ograničili na samo 20%!  Z A Š T O,  D R Ž A V O ?! Zašto nam to radite?!

I po kojoj se to ustavnoj normi sme praviti razlika među pacijentima? Ako već ne postoje nikakve posebne „indikacije“ za HDF, kako se smeju lagati pacijenti i ko sme praviti takve spiskove? Kako se može narediti majci da izabere 20% dece koja su joj draža? Da sama izabere koja deca će joj primati pravi lek, a koja onaj stari, neefikasni? Pa da li je to moguće?

O tome više nećemo ćutati.

Ako je već dijalizno-farmaceutski lobi toliko jak da će pre upropastiti ceo svet, nego dozvoliti primenu istinski kvalitetne dijalizne metode (HDF), da li ćemo i mi, čijih se života to direktno tiče, da li ćemo i mi ćutati?!

Znam, reći će neko kako HDF ni u Evropi još nije masovnije zaživela. Tačno je, nije još. Ali, iz proceduralnih, normativnih razloga. Njihovi zakoni ne dozvoljavaju infuziju veću od 8 litara tokom 24 sata, a HDF se upravo na tome zasniva (velika ultrafiltracija, pa velika i infuzija). Drugo, u Evropi voda i jeste skupa.     (http://www.vaseljenska.com/vesti/neoliberalni-fasizam-za-brisel-pravo-na-vodu-nije-ljudsko-pravo).     Kod nas, srećom, još uvek, niti ima propisa koji ograničavaju infuzije, niti je snabdevanje vodom privatizovano, pa nema nikakvog razloga da se HDF ne primenjuje svugde gde dijalizni aparati imaju dve pumpe (krvnu i infuzionu). [Pa i tramvaji su prvo stigli na Balkan, jer se bečka vlast plašila te (struje) novotarije, pa je prvo isprobala na svojoj periferiji].

Da je to tako potvrđuje i činjenica da danas u Sloveniji 70% svih dijaliza čine HDF!

U Sloveniji 70%, u FMC centrima u Srbiji 100%, a šta smo mi ostali? Trinaesto prase?

Zašto se nama ne da HDF? Kakve to lažne „indikacije“ ili uslove treba da ispunimo? Je l’ treba nekome da damo pare? Je li treba da uzimamo kredite, kupujemo aparate i idemo na kućnu hemodijalizu? (Jedino tamo, u svoja 4 zida, možete uvek biti na HDF, i to svaki II dan)

Šta mi ostali, nas 4400 da radi? Da čekamo transplantaciju, koja je kod nas najređa u Evropi?!? U nedostatku adekvatne transplantacije, kakvu imaju druge zemlje, mi moramo imati barem adekvatnu dijaliznu metodu: hemodijafiltraciju.

Od koga to zavisi? Samo od nas!

Neće se naši doktori izboriti za „HDF SVIMA!“, neće ni birokrate iz fondova osiguranja, a dijalizno-farmaceutska mafija neće sigurno!

To možemo samo mi – pacijenti.

HDF SVIMA!

Sada i odmah!

Firme koje nisu spremne da za istu cenu daju sve vrste hemodijaliznih tretmana, mogu odmah da napuste Srbiju! Neka svoj krvavi profit zarađuju negde drugde!

Tražimo HDF za SVE!

Ne možemo izgubiti ništa, osim loše (standardne) bikarbonatne hemodijalize.

Ne vredi biti miran, strpljiv i poslušan.

Strpljiv do kada?

Koje su nam opcije?

Da neko sa kućne hemodijalize umre, pa da nam ostavi HDF aparat za jeftine pare?

Načekaćemo se.

Pa znate da ovi na kućnoj HDF žive praktično normalan životni vek.

Ne zavidimo nikome, ali … vreme prolazi, a mi drugi život nemamo.

Dolazi Svetski Dan Bubrega (14.03.2013), „World Kidney Day“, potpišimo peticiju: HDF SVIMA!

I dostavimo tu peticiju svima koji nam uskraćuju pravo na adekvatno lečenje.

Za početak.

.

DijaBloG – 2013

PS

A za potvrdu tvrdnje da nema dodatnih troškova za HDF, prilažemo kao dokaz i originalne prospekte dveju najvećih dijaliznih firmi. Oni sami to tvrde, kad reklamiraju svoje HDF aparate! Pogledajte:

1.) Na originalnom FMC materijalu piše: da F5008 aparat obezbeđuje najbolju ekonomičnost i korištenje postojećih materijala. Doslovno piše da je F5008 aparat kojim on-line hemodijafiltracija postaje standardna terapija.

2.) Na originalnom Gambro slajdu, piše: nema dodatnih troškova pri Ultra HDF tretmanu.

F5008 predn.2

HDF-G

.

Picture1b

6 thoughts on “Tražimo HDF za SVE!

 1. Tekst je odlican, HDF treba uvesti za sve pacijente, dodatnih troskova sigurno nema i cak kada se izracuna smanjenje troskova vezano za potrosnju eritropoetina, lekova za korekciju fosfora, komplikacija kod pacijenata koje zahtevaju hospitalizaciju,smanjenje amiloidoze i MIA sindroma, dolazimo do toga da je HDF i HF on-line, jeftinija od klasicne bikrbonatne hemodijalize.
  Imam pitanje za pisca teksta , ZASTO SE SVUDA PROVLACI PRISUTNA NETRPELJIVOST prema pacijentima na kucnoj hemodijalizi? Zapitajte se da li ste pravilno postavili jednacinu? Ako mislite da je sve pitanje para, VARATE SE ! Razmislite sta su sve ti pacijenti zrtvovali ,unoseci aparat u kucu, medju porodicu i prihvatajuci odgovornost za svoj zivot, a ne dozvoljavajuci da drugi upravljaju tim zivotom. Predlazem da mozda napravite anketu ili otvorite raspravu na tu temu, jer vreme je da se stvari nazovu pravim imenom.

  • Nema netrpeljivosti prema pacijentima, to nikada nećemo dozvoliti, ali ima prema funkcionerima, tj. prema onoj četvorici koje si sama opisala …

 2. pre dva dana su me stavili na hdf dijalizu,inace idem na dijalizu tek tri meseca,nemam nekakav komentar,citajuci o prblemu za nabavku tih aparata,zapanjena sam ,zelela bih da pomogtnem,da u ovom problemu imamo jednake sanse za dostojno lecenje. GORDANA

  • Dobro nam došli Gordana, drago nam je što ste praktično od početka na HDF-u. Za sada nas čitajte, pratite, komentarišite ili i sami nešto napišite, biće nam drago da sarađujemo. Na ovom sajtu možete saznati praktično sve o dijalizi, čak i one neprijatne i mračne strane, koje se inače kriju od javnosti. Neki od naših stalnih saradnika su već eksperti za HDF (npr. Rođa, JJD, Branko i drugi), pa će Vam njihova iskustva sigurno koristiti. A što se tiče Vašeg učešća u rešavanju problema ograničavanja HDF, taj praktični deo akcije ide preko zvaničnog udruženja dijaliznih bolesnika i to koordiniše g-din Ljubinko Todorović. On će Vas kontaktirati kad bude vreme za zvanični (ponovni) protest u RFZO-u ili u Min.zdravlja RS. Do tada ostaje nam samo da radimo na podizanju svesti i stvaranju kritične mase koja će biti zainteresovana da doprinese kvalitetnijem lečenju dijaliznih bolesnika. Srdačan pozdrav.

 3. I prođe skoro 5 godina a RFZO umesto centralnog uvede tendere za svaki centar posebno – dodatno trošenje novca, ništa ne učini da se jasno utvrdi zdravstvena politika i da tendere i uslove vode i uređuju ljudi koji znaju sve što treba – ima tu i krivice Republičke stručne komisije za nefrologiju – umanjivanje standarda u pravilnicima o dijalizi, nedorečenost standarda – to onda utiče na uslove tendera, nepoznavanje tehničkih činitelja dijalize i mnogo čega drugog.
  Sve se danas može saznati ako imate dovoljno sposobne ljude i sve se može dogovoriti, ako postoji dobra volja.

  Na žalost nema jasno utvrđenog stava šta to ova država želi kada je u pitanju dijaliza. Čak i kada neki stav bude jasno iznesen, kao u Uredbi o nacionalnom programu prevencije, lečenja, unapređenja i kontrole bubrežne insuficijencije i razvoja dijalize u Republici Srbiji do 2020.g. , gotovo ništa od toga se ne primenjuje – BATUT ne radi utvrđeno Uredbom, skoro svi centri rade u 3 smene, dijalize i dalje uglavnom traju 4 sata, mnogi centri nemaju lekare-dovoljno lekara, kao ni dovoljan broj medicinskih sestara/tehničara, retki su centri koji pacijentima mesečno daju izveštaj sa dijagnozama, terapijom, nalazima,…

  Da li sam u pravu ako kažem da nam treba jasan stav države, do kraja utvrđeni detalji oko standarda i materijala, stručnost i poznavanje stanja na tržištu.

 4. Ne znam zašto Admin pušta da nam ovde sole pamet oni koji su celo vreme kočili i opstruisali sve napore za poboljšanje dijalize i povećanje broja HDF (Zvonalis, Ljubinko i ostali …).
  To kao radi neke demokratičnosti, šta li? Ali oni imaju 4-5 svojih sajtova, tamo zaglupljuju i zamlaćuju neuke pacijente, pa stvarno, šta će oni ovde na diablogu?
  U mnogim postovima direktno su raskrinkavane njihove pokvarene igre (te nema uslova za veći broj HDF, te nije dobra voda, te nije tačno da svi na kućnoj imaju HDF, te ajmo malo na sportske igre, na kongrese, na obeležavanja, na izlete, da se druzimo sa sponzorima, a ne moraju svi saznati koliko je on dobar po svakoj toj aktivnosti, itd). I sad nam taj priča priče kako je potreban jasan stav države (valjda se čeka Jasna S. da počne sa radom), a zapravo ne postoji jasan stav pacijenata u dijaliznim centrima: žele li oni da ih vode korumpirani manekeni Frezvenijusa i Gambra koji su sebi obezbedili kućne HDF i brinu samo o interesima svojih snabdevača sa kojima potkradaju državu ili možda NE.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s