Twardowski Zbylut: Prevara zvana adekvatnost standardne hemodijalize 3x4h nedeljno

Predavanje doktora Twardowskog je malo poznato našim nefrološkim stručnjacima, a pogotovo pacijentima,

proverite zašto:

Prevara zvana adekvatnost1Prevara zvana adekvatnost2 Prevara zvana adekvatnost3 Prevara zvana adekvatnost4Prevara zvana adekvatnost5Prevara zvana adekvatnost6Prevara zvana adekvatnost7Prevara zvana adekvatnost8Prevara zvana adekvatnost9Prevara zvana adekvatnost10Prevara zvana adekvatnost11Prevara zvana adekvatnost12Prevara zvana adekvatnost13Prevara zvana adekvatnost14Prevara zvana adekvatnost15Prevara zvana adekvatnost16Prevara zvana adekvatnost17Prevara zvana adekvatnost18Prevara zvana adekvatnost19Prevara zvana adekvatnost20Prevara zvana adekvatnost21

Originalni prevod predavanja doktora Twardowskog možete pogledati na sajtu naših kolega iz RS (kliknite ovde za preuzimanje predavanja).

O autoru:

Twardowsky Zbylut

Zbylut Twardowski je poljsko-američki nefrolog, poznat po svojim pionirskim radovima u oblasti dijalize. Rođen je u jednom gradiću u Poljskoj, koji sada pripada Ukrajini. Njegove adaptacije dijaliznih katetera su široko prihvaćene, što je imalo za rezultat značajno smanjenje infekcija među dijaliznim pacijentima, a i drugi njegovi patenti se primenjuju u nefrološkim klinikama i dijaliznim centrima širom sveta. Redovni je profesor na katedri Interne medicine na Univerzitetu u Misuriju, Kolumbija, SAD. (http://en.wikipedia.org/wiki/zbylut_twardowski)

.

Picture1b

6 thoughts on “Twardowski Zbylut: Prevara zvana adekvatnost standardne hemodijalize 3x4h nedeljno

 1. Moram sve ovo da odštampam i da napravim podsetnik, tj. udžbenik, a onda da na svakoj dijalizi da ponešto pročitam i naučim. Bolje edukacije nema. Ne znam samo kad će ovaj narod da se opameti i počne da koristi ove savete. HVALA VAM I BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 2. Moje iskustvo govori da pacijenti ne vole duge dijalize. Što kraće to bolje za njih. Često izmišljaju raznorazne razloge kako bi se dijaliza skratila. Takođe je bilo i agresivnog ponašanja ukoliko bi bilo tendencije produžavanja dijaliznog tretmana, iako i na očigled pacijenta laboratorijski nalazi i stanje pacijenta ukazivalo da je to potrebno.
  Pacijenti često misle da mi iz obesti želimo da oni dugo budu na hemodijalzi.

  Lepo je što postoji ovakav sajt gde se pacijenti, a i lekari i medicinsko osoblje mogu edukovati.

  • Bravo, doktore. Potpuno ste u pravu. Nažalost, mnogima je i ono 3×4 sata, previše vremena. I trebate shvatiti takve reakcije pacijenata, ljudski je to. Problem je što velike farmaceutske kompanije toliko dobro zarađuju na ovoj „standardnoj“ dijalizi, da ne žele ništa da unapređuju ili poboljšavaju, te im samo skraćivanje HD donosi direktnu zaradu (3-4 smene, na istoj mašini). Sutra kad bi neko otkrio aparat koji se nosi u džepu i prečišćava krv za pola sata, velike farmakomafijaške korporacije bi ga uklonile sa lica zemlje i taj aparat razbile u paramparčad. Toliko je ovo dobar biznis za sve njih.

 3. Poštovani Miloše, Vi ste naravno u pravu, ali razlog zašto pacijenti ne žele duge dijalize je već objašnjen u predavanju Z.T. Pogledajte slajd br. 44
  Pozdrav

 4. Ovo je postavljeno 2013, što znači da predavanje ima najmanje 5 godina. Dijaliza pre pet i više godina i danas su nebo i zemlja, a cenjeni doktor pripada istoriji, a ne savremenim trendovima hemodijalize. Pre svega mislim da bi latinizirane termine trebali zameniti srpskim radi lakšeg sporazumevanja: adekvatna dijaliza bi bila zadovoljavajuća, a optimalna najbolja moguća. Vidimo po slajdovima da bi optimalna dijaliza bila npr. 6 časova svaki drugi dan, a da je adekvatna (da pacijent na kraju tretmana ma 2/3 manju ureu od donosne) ovakva kakvu imamo danas: 3×4 sata. Slažem se načelno sa tim pristupom. Međutim, zašto cenjeni stručnjak nije upozorio da nije isto dijalizirati jednu damu od 45 kg (ili dete sa još manjom kilažom) i nekog konkretnog gospodina od 120 kg?? Ne postoji jasno odrediva tačka kada dijaliza prelazi iz adekvatne u optimalnu, ona je to u nekom procentu. Pacijentima sitnije građe, sa manjim volumenom krvi, dovoljno je da se dijaliziraju 4, 4,5 sata tri puta nedeljno, dok krupnijima treba više vremena. Zašto niko ne spominje psihičku dobrobit pacijenta kao element koji se mora uvažiti prilikom određivanja dužine tretmana? Psihički je teško biti vezan za mašinu i ta 4 sata, sve preko toga je poprilično mučenje i čak će vrlo edukovani pacijent reći „meni dosta 4 sata, nek i imam nešto otrova u sebi, ne smeta mi“. Čitali smo ovde da dijalizirani u Japanu žive isto koliko i nedijalizirani. Pa koliko oni idu prosečno, sa kojim dijalizatorima, da li imaju HDF i koja im je prosečna suva težina? Jeste, urea brzo prolazi membranu kao sitan molekul, ali vi danas imate „čudovišta“ poput Eliizija 21H ili 25H koji iz organizma „iščupa“ sve redom, od beta 2 mikroglobulina i fosfora do proteina u krvi. O njima je poljski lekar mogao samo da sanja u svoje vreme.

  Ja ne sporim da je u interesu „industrije“ da dijalize budu što kraće, sa Kt/V „na steroidima“, sa krvnom pumpom nabijenom do pucanja fistule kako bi sve izgledalo „adekvatno“, ali nemojmo se zavaravati da bi pacijenti kod nas pristali na duže od 4 sata, izbila bi pobuna. Ono malo njih samosvesnih ili svesnih svojih telesnih karakteristika sa mukom otaljava 4,5 ili (baš retko) 5 časova, a vikend ne bi dali ni za šta na svetu, Na kraju , probajte na Googlu da nađete tu famoznu „every other day dialysis“ inicijativu. Niko čuo za to niti će se to ikada primiti! U tom smislu, članak je edukativan i inspirativan, ali samo akademski, jer za sprovođenje njegovih ideja nisu spremni ni ustanove ni industrija ni osoblje, pa ni pacijenti kojima bi to išlo u prilog.

 5. Poštovani Bezimeni, imaš dosta spornih tvrdnji, u koje nećemo ulaziti, samo ćemo ti skrenuti pažnju na njih. „Dijaliza pre 5 godina i danas su nebo i zemlja“ – po čemu, majke ti? A šta tek reći za izraz „savremeni trendovi hemodijalize“? Šta je to, ako nije prazna floskula? Ni prevod ti nije prihvatljiv: „optimalna“ sigurno ne znači najbolja moguća. Svoje skromno znanje o dijalizi ističeš pitajući se „Zašto cenjeni stručnjak …“ nije uzeo u obzir težinu pacijenta? Nije, zato što to u ovoj temi nije bitno. Ako nisi primetio, a nisi, nije govorio ni o mnogim drugim „faktorima kvaliteta“ npr. površini dijalizatora, protoku krvi, itd. – jer, akcenat je stavio na KLINIČKI nalaz. Pitanje koje ni dan-danas nije rešeno: Zašto su odstranjeni klinički simptomi i znaci, kao pokazatelji uspešnosti dijalize? Zašto je „t“ otišlo u nazivnik, imenilac, tj. ispod razlomačke crte? Potpuno je nejasno o kakvoj pobuni ti govoriš? Da li iko ikome predlaže neku promenu? Stvar i jeste u tome da produžavanje ne odgovara doktorima i sestrama, provajderima, a ti si umislio da će te oni nateravati na nešto što bi tebi donelo dobrobit? Čuj, nema na Guglu, znači ne postoji? Pa, siđi Bezimeni sa Gugla, pa ćeš videti, tu odmah, iza ugla, da u samom Beogradu ima pedesetak osoba koje idu skoro 6 sati svaki drugi dan, boli ih dupe za tvoj vikend. A ti već ustvrdio da se to nikad neće primiti! Šta bi da si video pacijente koji idu na noćne dijalize, 8 sati, 5-6 dana sedmično? I to danas kad postoje i mnogo jači (HCO) dijalizatori od onih koje si ti probao? E, da psiha. Kažeš „poprilično mučenje“ i danas, a krenuo si od „savremenih trendova hemodijalize“. Skrati ti i ta 4 sata. Videćeš, ništa ti se neće desiti „ni ako zadržiš malo više otrova u sebi“. Neće ti smetati. Psiha je najvažnija. Psiha je čudo.

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s