Hu Songwen: Nikada se nemojte predati

Sve svetske novinske agencije su 21.01.2013. objavile priču Hu Songvena (41), uremičnog  bolesnika, koji se već 13 godina sam leči na improvizovanoj mašini za dijalizu jer za odlazak u bolnicu nema ni novac, ni osiguranje.

Kako prenosi China Daily, lekari kažu da je pravo čudo to što je on preživeo.
Njemu je bolest dijagnostifikovana 1993. godine kada je bio student. Lekari su tada konstatovali da su mu bubrezi propali i automatski mu je propisana dijaliza.
Fakultet na kojem je studirao platio mu je troškove lečenja godinu dana ali je nakon tog vremena poslat kući. Pošto su mu roditelji bili obični radnici nisu imali novca za njegovo lečenje jer jedan tretman dijalize košta oko 64 dolara a njih dvoje su zajedno za mesec dana zarađivali samo tri i po puta više od toga.

Roditelji su ipak dali sve od sebe pa su u narednom periodu prodali sve svoje dragocenosti i pozajmili novac od svojih rođaka.
Nakon čitanja knjige o principima hemodijalize, Hu, koji je dobro poznavao hemiju i fiziku u srednjoj školi, kupio je jeftinu pumpu, a od prijatelja nabavio i cevčice i napravio aparat za dijalizu .

Kako ističe, 31. marta 1999. godine nikada neće zaboraviti jer je to dan kada je pokrenuo svoju mašinu, ispunjenu prečišćenom vodom i lekovima.

Cevčice su skupe pa zato svaku koristi po deset puta da ne bi trošio novac za to i kaže da se ne boji bakterijskih infekcija i zagađenja.  „Sve što treba da uradim je da tačno odmerim dozu leka i pazim da vazduh ne dospe u venu“, kaže on.

Njegova 81-godišnja majka, Huang Zhongfang je njegov jedini asistent. Ona koristi staru drvenu vagu za merenje tečnosti koju zatim ubacuje u aparat.

„Da nije ovog aparata ja bih odavno već bio mrtav“, kaže Hu koji je do sredine prošle godine svoj aparat držao u strogoj tajnosti, a onda je na internet postavio video snimak od 18 minuta u nadi da će tako dobiti neku vrstu pomoći.

„Moja majka je veoma stara, i njeno zdravlje je brzo pogoršava“, kaže on i dodaje da neko treba da brine o njoj, a ne da ona tako stara brine o njemu. Dodaje da ne zna da li bi preživeo bez njene pomoći.

Izlazak u javnost mu se ipak isplatio jer mu je u novembru 2012, lokalna vlast  odobrila novčanu pomoć kako bi mogao da plaća dijalizu u medicinskoj ustanovi.

A.M.

izvor: China Daily

Songwen_resize

Za detalje pogledati: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2266412/Chinese-man-kept-alive-13-years-HOMEMADE-dialysis-machine.html

.

Picture1b

2 thoughts on “Hu Songwen: Nikada se nemojte predati

  1. Kako sada tumačiti zahteve vas pacijenata za hemodijafiltracijom, boljom užinom, smeta vam klima (duva u glavu), osoblje vam je neljubazno, high-flux filteri su vam nedovoljno dobri, vozači koji vas voze su drski, prostorije bolnice i dijalize vam nisu dovoljno čiste, alo, bre …
    Pogledajte pravog borca: dijalizirao se sam u WC-u, sam je napravio potisnu pumpu, jednim te istim dijalizatorom i linijama se dijalizira boga pitaj koliko puta i opet je ostao živ i skroman, čovek pre svega. Kod nas ništa ne valja, samo su nam pacijenti idealni i bezgrešni.

    • Kakva zamena teza! Uf uf doktore Branko!
      A da je priča/borba neverovatna, jeste, za divljenje!

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s