Eftychiadis A.C, Marketos S.G: Krsna slava dijalize

Nefrološka i dijalizna slava:  30. juli

U doba kada mnoge institucije i ustanove određuju svoje krsne slave, bilo je pokušaja ili slučajeva da su i neke nefrološke jedinice ili dijalizni centri tragali za sebi pogodnim svecem ili datumom za obeležavanje.

Ipak, malo njih je znalo da nefrologija, dijaliza, kao i svi oboleli od bubrežnih oboljenja već imaju svoju slavu i svog sveca zaštitnika.

To je Sveta velikomučenica Marina (ili Margarita), u našem narodu poznatija kao Ognjena Marija, koja se proslavlja 30. jula po novom (ili 17. jula po starom) kalendaru.

Sveta devica i mučenica Marina je rođena u Antiohiji psidijskoj, a poznata je i kao zaštitnica obolelih od bubrežnih oboljenja i protektor nefrologije. U hagiografiji je predstavljena kao pobednik nad satanskim zmajem, sa krstom ili palmom u ruci (simbolom mučeništva), sa plaštom ili ogrtačem na leđima, ili oko slabina (predeo bubrega), a u njenoj pozadini se često vide kuće u plamenu (jer i ona, kao i sveti Ilija, kažnjava ognjem).

Prema tumačima, slikarima i skulptorima, taj plašt je prepoznat kao čudotvorno sredstvo za zaštitu, oporavak ili izlečenje obolelih od bubrežnih oboljenja. Zbog toga su vernici donosili i stavljali plahte preko njenih mošti, kako bi iste postale blagoslovene, a zatim su ih oblačili i odlazili.

Sveta Marina se krstila u 12.-oj godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je postala hrišćanka oterao od kuće. Eparh Olimvrije koji je progonio hrišćane, nudio joj je čak i brak, ali pošto ga je ona odbila, naredio je da je kao hrišćanku izlože najgorim mukama, a zatim poseku mačem, u njenoj 16.-oj godini života.

Njene mošti su se nalazile u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatoped. U manastiru Svete Marine, na planini Longa iznad Ohridskog jezera (albanska strana), nalazi se ostatak njenih čudotvornih i svetih mošti, koje posećuju i pravoslavni i katolici i muslimani.

Interesantno, u pravoslavnom crkvenom kalendaru kao praznik, 30 juli nije obeležen „crvenim slovom“, ali se ipak veoma poštuje u crkvi i u narodu.

Tako je, između ostalog, jedna te ista svetiteljka, koja је u različitim nacijama dobila različita imena, ostala i zaštitinica nefrologije, dijalize i obolelih od bubrežnih oboljenja.

iz teksta:

Eftychiadis AC, Marketos SG. Saint Marina: The Protectress of Nefrology.

Origins of Nephrology – Magic, Myth and Scinece. Department of Hystory of Medicine, Athens University Medical School. Greece. Am J Nephrol.1999;19(2):107-10.   (http://www.karger.com/Article/Pdf/13435)

Saint Marina

….

.

Picture1b

6 thoughts on “Eftychiadis A.C, Marketos S.G: Krsna slava dijalize

Unesite ovde Vaše pitanje, odgovor, komentar ili mišljenje ...